Fraaie kampioenen Fokdag Oldebroek

Nieuws

De laatste zaterdag van augustus staat gereserveerd voor fokdag Oldebroek dat op landgoed Zwaluwenburg haar 74e editie beleefde.

Het algemene fokdagkampioenschap kwam op naam van de door Jan Mittendorff gefokte bruine Handini M (Cizandro x Fortissimo) die door haar sterke optreden haar eigenaar en fokdagveteraan Bep van de Brake deze titel wederom bezorgde. Als reserve kampioen mocht de ook over veel uitstraling beschikkende vos Lamara (Eebert x Manno) aantreden. Zij is een fokproduct van Willem Vierhout en in eigendom van Gerrit Jan van de Brake. Als jeugdkampioen werd Miss Elarda II (Cizandro x Kowalski) gehuldigd. Een telg uit de Larda-stam van Gerrit van Manen die ook goed vanuit het achterbeen optrad en nog in eigendom is van fokker Cornelis Mooiweer.

Met het Nederlands Dresseerkarkampioenschap verwierf de Oldebroeker fokdag reeds jaren geleden naam en faam. Dit trok destijds al bezoekers uit het hele land naar het idyllische landgoed. Sinds een aantal jaren is de concoursring verplaatst en maakt het karakteristieke landhuis geen deel meer uit van het decor. Maar er is wel een nieuwe trekpleister voor in de plaats gekomen: het Nederlands kampioenschap tweejarige hengsten! Ook nu weer kwamen bezoekers van heinde en verre om dit niet te hoeven missen…

Tien jeugdige potentiële vaderpaarden maakten hun opwachting en werden beoordeeld door het jurytrio Piet Lelieveld, Dries van Beekhuizen en Harry de Jong. De jongste en kleinste in dit gezelschap bleek de beste. Deze over veel uitstraling beschikkende Mr Macho (Atleet x Larix x Fabricius) werd gefokt door Henk Hazelaar en komt uit de befaamde Melvira-stam van Steenhagen waarop ook de succesvolle fokkerij van Hilbert Meijering is gebaseerd. Lambertus Huckriede is de eigenaar van deze donkerbruine, met vier witte benen gezegende, blikvanger die in goede balans overtuigde met sterke bewegingen. Reserve kampioen werd de grote Mooiman (Dylano x Manno x Renovo) van Fokker van het Jaar Antoon Epskamp. Juryvoorzitter Piet Lelieveld prees ook deze hengst door zijn goede achterbeengebruik en het rijzen in de beweging. “Ook hij heeft heel veel uitstraling en is daarnaast zeer goed ontwikkeld.”

Het dresseerkarkampioenschap ging naar keurmerrie Benita (v. Larix) van Gerrit Bonestroo met de 15-jarige debutant Wilbert van Lente. Bud de Gooyer reed zijn trouwe Alwin naar de tweede plaats. In het zeven deelnemers tellende kampioenschap Tuigpaarden onder het Zadel van de regio’s Midden, West en Zuid maakte de jury het wel heel spannend. De door Ada Donck meest professioneel voorgestelde Fontana D (v. Waterman) werd in eerste instantie als derde binnengeroepen en ging tijdens de finale de strijd aan Cor van Dijks gretige Helandro B met Manoek van Ewijk in het zadel en de eveneens sterk optredende Eebert-nakomeling Judex in handen van Susanne Klinkhamer. Fontana wapperde de voorbenen er geweldig uit, werd er achter ook goed bijgereden en kon deze titel niet ontgaan. Door de blijdschap van Ada kwam Susanne wat in de problemen met de hiervan schrikkende Judex en zij werden derde achter de enthousiast doordravende Helandro B met Manoek van Ewijk. Met de pas er flink in voerde Elegant (v. Waldemar), Topsportmerrie 2015, met Cor van Dijk aan de leidsels de ereronde aan in de zes deelnemers tellende fokmerrierubriek. Dankzij de arbiter pakte Marcel Ritsma drie overwinningen met de vossen van familie Pos. In de lage limiet met Jack Daniels (v. Manno) die daarmee Judex (v. Eebert) met Cees Klinkhamer achter zich liet, in de ereklasse met de op geboortegrond lopende Atleet-zoon Gerran die Diesel (v. Unieke) met Berry van der Genugten voorbleef, en met beiden in span.

Bij de hackney’s was er driemaal oranje voor Inge Jansen dankzij Ceres van de Wörmink (v. Star Dancer) in de limietklasse en de ook met kracht en regelmaat showende halfbroer Highway’s Dream Boy (ook v. Star Dancer) in de hoge limiet én damesklasse. De ereklasse kwam op naam van de weer mooi weer vierkant optredende Gin’s Black And White (v. Conviction’s Boy) met Jerry Vierwind aan de leidsels.

Om de organiserende fokvereniging Oldebroek en omstreken alvast een hart onder de riem te steken om er volgend jaar tijdens het 75-jarig jubileum een knaleditie van te maken verscheen één van de sponsors, Toon van Doorn, in de baan met een extra donatie. De organisatie was blij verrast en hoopt dat velen dit mooie voorbeeld volgen.

Foto: Mr Macho kampioen tweejarige hengsten (Foto: Johnny van Ingen)