Zonnig Zwaluwenburg in Oldebroek

Nieuws

Op Landgoed Zwaluwenburg werd zaterdag 2 augustus voor de 69e keer een fokdag en concours hippique georganiseerd door warmbloedpaardenfokvereniging Oldebroek en omstreken.

Keuringskampioen bij de tuigpaardmerries werd de mooi gelijnde Vaandrager-dochter Cinderose, gefokt en in eigendom van Krijn Polinder. Jebert (Eebert x Fabricius), het aansprekende en goed optredende voshengstveulen van Gerrit Wijnne wist de titel bij de veulens op te eisen.

Maar er werden nog meer kampioenen gehuldigd...

De meest smaakmakende prestatie werd geleverd door Only the Lonely. Met een zeer krachtig optreden en mooi in balans maakte hij in handen van Evelien Corbeek zonder twijfel als enige aanspraak op de damestitel. Titelverdediger Wild Rose kwam met name in de achterhand te kort en werd hiermee naar de tweede plaats verwezen met Cobien van Boven aan de leidsels. Het witte lint was voor De Bree met Inge Jansen. Als alleen de voorhand zou worden beoordeeld dan was De Bree de absolute winnaar door het schitterende silhouet wat hij ten toon spreidde maar de achterhand is wel degelijk de motor en wordt ook als zodanig meegewogen in de jurering. Dit maakt Only the Lonely en een verheugde Evelien tot de terechte kampioenen!

Voor het dameskampioenschap bij de regionale hackney’s werd ook gestreden. Na de standshow werd er door twee heel verschillende hackney’s een overkamping gereden. De jury had de moeilijke taak om te kiezen tussen Rider’s Pro Prince met rijdster Karianne van Beusekom, die de beste bewegingen toonde maar daarbij wat zuur aandoet, en het vriendelijker beeld van Fly High in handen van Chantel Freriks, met daarbij de notitie dat Fly High achter minder aantreedt dan zijn opponent. Uiteindelijk gaven de bewegingen de doorslag en kreeg Prince het kampioenslint omgehangen. Magic Little King en Cynthia Ardesch mochten door hun nette optreden de derde plaats innemen, gevolgd door de eveneens goed gaande Action Boy die wat oprichting miste in handen van Arrianne Rovers. De vijfde die werd uitgenodigd voor de standshow was Tip Top met Debora van de Boogaard.

Het derde kampioenschap past helemaal in de jarenlange traditie van de dresseerkarrubriek op het idyllische landgoed. Werd deze in het verleden in eerste instantie voor tweejarigen uitgeschreven, gelukkig zijn hiervoor de regels aangescherpt en betreft het inmiddels 4-, 5- en 6-jarigen. Dat hiervoor de laatste tijd, mede door het wegvallen van meerdere oudere rijders, minder animo ontstaat bleek wel uit het geringe aantal van uiteindelijk vier deelnemers. Dit neemt niet weg dat er met verve gestreden werd.

Met een mooi aansprekende houding en dito bewegingen wist Tendens-dochter Daisy deze titel voor en met Toon van Doorn te bemachtigen. Zou dit de laatste titel zijn die hij op zijn conto bijschrijft? Waarschijnlijk was dit wel de laatste wedstrijd die Toon reed.

Een bijzondere rubriek vormde de strijd om het bestgaande tuigpaard aan de lange lijnen. Hier streden zes deelnemers tegen elkaar. De lichte vos Edeling (v. Morocco Field Marshal) werd door Lean Verhoeff voorgesteld. In de kleine limiet, die overigens met verve werd gewonnen door Drukwerk met Piet Lijffijt, wist hij tijdens het overrijden van de zesde naar de vierde plaats op te klimmen maar aan de lange lijnen had hij het echt naar zijn zin. Goed in balans, met een mooi wegzettend voorbeen gaf hij zijn visitekaartje af. Ziezo en Gabriëlle Zijtveld bezetten de tweede plaats gevolgd door Zorro met Egbert Polinder. Maar deze plaats had Claus en Gerrit Westerink ook niet misstaan. Claus wist wel met gemak de zeven overige deelnemers in het streeknummer achter zich te laten. Ditmaal met zijn eigenaar Koert van de Weg aan de leidsels.

Voor het overige nieuws verwijzen wij u naar de komende editie van Het Showpaardmagazine!

Janneke Berghuis

Fotobijschrift: Only the Lonely bezorgde Evelien Corbeek in Oldebroek de damestitel