Buitjes én (al) buitengewone prestaties in Bennekom

Nieuws

In tegenstelling tot Grootegast en Balkbrug kon het concours hippique in Bennekom op Hemelvaartsdag wel doorgang vinden. Ondanks de hevige regenval van de afgelopen tijd was de baan, ook aan het eind van de dag, goed genoeg. Voor een aantal paarden reden om, zo vroeg in het seizoen, al boven verwachting te presteren. En hoewel het volgens het KNMI sinds 1901 niet meer zo koud geweest is op 29 mei, dankzij die aansprekende prestaties geraakten de grauwe dag en de schamele temperatuur van 11 graden Celsius op de achtergrond. Daardoor was het voor het weinige publiek toch goed toeven op Landgoed Hoekelum.

Waar in het verleden tijdens dé rubriek van de dag, de nieuwelingenklasse, de nieuwsgierige toeschouwers zich wel eens drie rijen dik langs de ring verdrongen om vooral niets te missen, werd deze strijd voor een handjevol publiek door zes debutanten gestreden, ook al een uitgedund aantal. Maar dat doet niets af aan de klinkende overwinning van de met veel allure acterende dekhengst Fantijn in handen van Robbie van Dijk. Achter-achternichtje Fiderose, eveneens uit de Denderose-stam van wijlen Peter Schutte, in 2013 evenzo exterieurkampioen én tevens een Patijn-nakomeling, mocht met Freek Saris de eervolle tweede plaats innemen.

Maar meerdere dekhengsten wisten zich op Hoekelum in de kijker te rijden: Bij de Friezen was dat Aarnold 471, die in de competitierubriek in handen van Robbie van Dijk in Filou S.B. met Sybren Minkema hun meerdere moesten erkennen. Terwijl Sybren met Wylster 463 en Tjaarda 483 met Susan Bouwman om het hardst streden in de ereklasse met inmenging van de ook al weer in topvorm verkerende Wopke van de Demrostables, met vakman Udo de Haan aan de leidsels.

In de tuigpaarden tussenlimiet stevende Delviro HBC met Harry van Middelaar op de overwinning af maar vanuit de tussengroep wist Eebert met Robbie van Dijk zich alsnog in de strijd te mengen. Hij was nog te vaak uit balans om Delviro, die zich met zijn goede verrichting niet uit het veld liet slaan, serieus te bedreigen maar bij vlagen was zijn optreden zeer sterk. Van zijn foutjes maakten Ermalya en Lambertus Huckriede dankbaar gebruik door de tweede plaats te bezetten. Maar met Business moest Lambertus in de ereklasse zijn meerdere erkennen in ‘ouwe rot’ Stuurboord Landzicht die tijdens zijn loopbaan meerdere malen ondergewaardeerd werd. Mark de Groot showde hem in topvorm, dit maakte hen tot één van de meest spraakmakende combinaties van de dag! Het was drafmachine Brandy die, hoog boven de vele hindernissen uittorenend Harry van Middelaar het felbegeerde oranje bezorgde maar Stuurboord had het ook niet misstaan. Ditisem mocht met Henk Hammers in een showblokje van de Nieuwe Heuvel al even warm draaien en bezette met Fera Lueks de tweede plaats in de damesklasse, waar Business door zijn perfecte optreden met Anneke Huckriede een klinkende overwinning noteerde.

Bij de Hackney’s was het dekhengst Sir Arie die, in handen van André Veldkamp, met een groots en vriendelijk ogend optreden nadrukkelijk zijn visitekaartje afgaf en de fel strijdende Magic Wentworth Ebony en Lambertus Huckriede het nakijken gaf.

Natuurlijk acteerden niet alleen de hengsten in Bennekom. Bent u nieuwsgierig naar de overige verrichtingen en prestaties? Deze zijn te lezen in de volgende uitgave van Het Showpaard! Nog geen abonnee? Geef u snel op om niets te hoeven missen van het nu, met verve, geopende seizoen!

Tekst: Janneke Berghuis

Fotobijschrift: Fantijn maakt de verwachtingen waar: in 2013 Kampioen van de hengstenkeuring, in 2014 Winnaar van de nieuwelingenklasse in Bennekom! (Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962)