Atleet, Emerson, Wervelwind en Stal Chardon’s Eise blijven ook in Wachtum winnen

Nieuws

Vandaag, 29 juni, vond op de terreinen van Henk Wilting in Wachtum het regionaal concours voor tuigpaarden, hackney’s en tuigpaarden Fries ras plaats. Goed gevulde rubrieken zorgden voor genoeg spanning, alhoewel vooral een aantal tuigpaarden een abonnement op de eerste plaats lijken te hebben.

In de lage limietklasse geldt dat voor de donkere vos Emerson die met eigenaar Niek Alting wederom op kop kwam nadat er overgereden was door vier combinaties. Emerson valt op door zijn hoge front en machtige uitstraling. Fokkelien Oldenburger mocht haar Elviro als tweede opstellen met vlak daarachter Erik van der Veen met Elegant. Vierde werd Aaldert Berghuis met Bon Jovi. Wim Cazemier heeft dekhengst Atleet momenteel in topvorm en schreef de hoge limietklasse weer op zijn naam. De meeste tegenstand kwam van Erik van der Veen met krachtpatser Bastiaan. Hij werd tweede voor Rony Beuving met Cetrienes  die soms iets scheef in de stelling was. Bea Dijk was de vierde die mee mocht met de kopgroep en bleef vierde met Buurman Baasje. De ereklasse kende een finale met zes paarden waarin Lammert Tel weer de onbetwiste winnaar was met Wervelwind, die hoog en ruim elke pas afmaakte. Ook in het front is de zwarte hengst niet te evenaren. Met een sterke voorhand werd Tobias in handen van Freerk Helmus tweede en verdreef daarmee Gert Boverhof met Wonder van de Ursahof maar de derde plaats. Jerry Hamming en Egberdina’s Unitas werden vierde, Susan Bouwman met Egberdina’s Armanie vijfde en Jan Muggen werd zesde met Zo Mooi. Met Lucy Stevens won Wervelwind ook de damesrubriek voor de 2-wielige wagen en had even daarvoor ook al de jeugdrubriek voor niet Zuidenveld leden gewonnen met Amanda Cazemier aan de leidsels naast Lammert Tel. Ilse van der Vegt reed Atillos naar plek twee en de jarige Maxime Kuipers eindigde als derde met Beauty HE van Jakob Habing. De tweede competitie wedstrijd voor jeugd van Het Zuidenveld werd gewonnen door Bas Mulder met Azora van opa Jan Mittendorff. Emma Luth mocht Like to Win van Bas Haak als tweede opstellen en won tevens de stijlprijs. Derde werd Ilse de Vries met Etida-S van Gert Koers. Verder waren er oranje linten voor nogmaals Wim Cazemier die met Fuwandra de fokklasse won, Sanne Welling en Atleet bij de dames 4-wieler, Gert Koers met Etida S voor de boerenwagen en Hessel van der Veen in het zadel op Bastiaan.

De hackney’s openden met een lage limietklasse waarin vier pony’s om de prijzen streden. Het was de met veel zweefmoment lopende James van de Kiefkampen die in handen van zijn eigenaar Allert Zwaan eerste werd voor Inge Jansen met Special Major. Derde werd Robin Wijthoef met Mischief Prince van de Wijdehoeve en de vierde plaats was voor Agnes Arends met Walk of Life van Bart Freriks. De hoge limiet ging naar een super bewegende Special Silver Star  van Jan Boeve. De zwarte is een elegante verschijning met spectaculaire momenten. Chantel Freriks had Fly High van Jos Mom ook best en werd tweede met als derde Bert de Rooij met Gallant Phantasy. Deze drie reden over. In de ereklasse vier finalisten met nu Bart Freriks zelf op kop met Just Jim die lange passen maakte en met veel afdruk liep. Ramon de Rooij reed Gallant Reality naar het rode lint. Het witte was voor Bjorclenn van de Mast met eigenaresse Marlyce de Weerd. Udo Rovers en Surpice Gusty werden vierde. In het damesnummer kwamen Chantel Freriks en Fly High wel op kop met Karianne van Beusekom en Rider Pro’s Prince op de tweede plaats. Just Jim werd nu derde met Agnes Arends en voor Marlyce en Bjorclenn was nu de vierde plek.  De tweespan rubriek maakte de dag voor Cynthia Ardesch helemaal goed, want zij won met Ringo Star en Magic Little King en versloeg de kampioenen Gallant Reality en – Phantasy met Bert de Rooij.

De rijders van de tuigpaarden Fries ras kwamen zelfs uit het Zuiden en er waren verschillende  paarden die daags tevoren nog opgetreden hadden in Dokkum. Stal Chardon’s Eise won ook nu weer de limietklasse met zijn gedragen manier van bewegen. Jelmer Chardon had natuurlijk de leidsels in handen. Verrassend tweede werd Peter van Veenen met Teare die sterk over de benen ging, maar in het front meer terug mag komen. Susan Bouwman reed Egberdina’s Arwyn naar de derde plaats, net voor Ad Geurts met Blits G. Gerbrich Elgersma sloot de rij over rijders met Claes van Henk de Man. In de ereklasse had Hielke met Peter van Veenen kunnen winnen, maar hij werd derde achter de winnaar Marcel Heuker met Lutger, die ook een sterke wedstrijd liep met actievolle bewegingen. Margé Emmens nestelde zich op de tweede plaats met Topgazon Sam E. In de damesklasse dezelfde paarden op de plekken één en twee, alleen zat Froukje Heuker nu achter Lutger. Hiltsje Holtrop en Egberth van de Zonschate werden derde.  De rubriek voor Young Riders ging naar Leslie Agricola met Feitse GL.  Marcel Heuker werd hier tweede met Sjerp 446 van Ed Constant en Maaike de Jong en Hielke waren goed voor de derde plaats. Ad Geurts ging ook nog met een oranje lint terug naar Beers, want hij won met Blits G en Gerke G de tweespanrubriek.

Tekst: Geert Bouius

Fotobijschrift: Stal Chardon’s Eise met Jelmer Chardon won ook nu weer de limietklasse (Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962 )