Tuigpaarden laten het in Valkenburg afweten

Nieuws

Zaterdag 21 juni werd op het terrein van de Castellumruiters te Valkenburg de vierde Valkenburgse Tuigpaardendag gehouden. De hackney’s reden dit jaar officiële rubrieken. De tuigpaarden worden hier al vier jaar officiële rubrieken aangeboden, maar die kwamen merendeels niet opdagen. Niet erg tactisch als ‘klantenbinding’. Enkele rubrieken telden slechts twee deelnemers, maar deze werden wel geplaatst. Degene die wel gekomen waren, zouden anders gestraft worden door degene die afwezig bleven. De grootste rubrieken werden gevormd door de zadel- en streekrubrieken.

Vier van de zes hackneyrubrieken werden door Els en Rob d’ Achard gewonnen, in drie gevallen met hackney’s van gebroeders Van Wanrooij.

Te beginnen met de limietklasse, waarin de eerste drie over liepen. Winst was er voor Heartland Lisa van de gebroeders Van Wanrooij, gereden door Els d’ Achard, Leyrun Prince Caspian van Werner Sweens nam plaats twee in. Hans Schaap won met de extreem in de voorhand gaande Heartland Major de hoge limietklasse. Hij passeerde daarmee Heartland Double the Trouble van Willem de Heul en Elmo van gebroeders Van Wanrooij, gereden door Els d’ Achard. In de ereklasse won Heartland Bust Your Buttons van de broers Van Wanrooij en deze wordt dit seizoen gereden door Rob d’Achard. Door het heel fraaie totaalplaatje werd de concurrentie op enige afstand gezet. Leyrun Victorious van Karst van der Vaart werd met Werner Sweens aan de leidsels derde achter Five Oaks Wild Fire van Piet Graumans in handen van Bud Bongers. Here I Am werd in handen van Els d’ Achard in de damesklasse direct definitief op kop geplaatst, waarna de nummers twee tot en met vier nog over reden. Tweede werd Elmo die door Henriëtte d’ Achard voorgesteld werd. Gelijkheid en regelmaat waren de steekwoorden bij Chri-Salta Orlando en Shanie Rebel van Willem de Heul die de tweespanrubriek wonnen. Werner Sweens werd hierbij tweede. De twee grote maat enkelspannen hadden een aansprekende winnaar in Rob d’ Achard’s Milano Saldo, waarmee hij Chri-Salta Orlando van Willem de Heul voor bleef.

Bij de tuigpaarden kon tot en met de ereklasse niet overgereden worden. De competitie had met zes deelnemers voldoende omvang om een herkansing te kunnen organiseren.

Voor het zover was, werd de lage limietklasse gewonnen door Emaire van en met Nico Calis. Benno B met Piet van der Gugten werd tweede, maar ook laatste... Met één strijder meer werd de hoge limiet door de vlot en tuigtypisch gaande Amaretto van Thijs Blankendaal gewonnen, die in Cognac met Nico Calis overigens een zware concurrent had. Walskoning van Harry Schuit pakte de winst in de ereklasse, CLT Tasman van Christ Louws werd tweede voor Zidane met Ben Strampraad. In de competitie dus een finale met drie, wat resulteerde in een klinkende overwinning voor Fantast met Willem van der Gugten. Fudonnie met Thijs Blankendaal en Dustina met Nico Calis volgden. Amaretto en Cognac duelleerden in de damesklasse nogmaals, met opnieuw winst voor Amaretto, nu gereden door Evelien Langerijs en bij Cognac had Annemiek Calis de leidsels in handen. Om de tweespanrubriek te redden, werden er twee gelegenheidsspannen geformeerd. Harry Schuit kreeg Cognac van Calis te leen en won de strijd voor het eveneens gelegenheidsspan Emaire en Disaronno met Nico Calis, gevolgd door Benno B en Zolina met Willem van der Gugten.

In de zadel streekrubriek won Zidane die door Sabrina Strampraad gereden werd en werd Benno B tweede met Sanne Guijt. De hackneyrijders streekrubriek won Aat Biesot met Big Boy, gevolgd door Bert van Dansik met Westcoast Showtime. Audiola en Bardiola van Theo Zandbergen wonnen in handen van Rinus de Lange vervolgens de rubriek boerenwagens die alleen op stijl beoordeeld mocht worden…

Tekst: Rijk van Vulpen,

Fotobijschrift: Fantast won gereden door Willem van der Gugten de competitierubriek (foto: www.rijkvanvulpen.nl )