Zonovergoten Fokdag Oldebroek

Nieuws

De 71e editie van deze fokdag vond wederom plaats op landgoed “Zwaluwenburg” maar ditmaal op een ander gedeelte. Het oogde wat knusser en dat was maar goed ook want met name publiek maar ook deelnemers lieten het enigszins afweten, waar het stralende weer ook wel debet aan was. Meerdere (paarden-)activiteiten in de regio vormden daarnaast de nodige concurrentie evenals het nabijgelegen Veluwemeer waar het met name voor de jeugd op zo’n zonovergoten dag beter toeven is.

Ditmaal werd er één kampioenschap verreden en wel die voor de dresseerkar. Oldebroek staat vanouds bekend om deze dresseerkarrubriek waarbij in eerste instantie tweejarigen streden om de titel. Gelukkig is dit enkele jaren geleden verplicht afgeschaft en zijn het nu de oudere paarden die de strijd aangaan. Dojola (Zorro x Jochem) met hans Plette verwierf het Dresseerkarkampioenschap nadat arbiter Bettie van Luytelaar de uiteindelijke beslissing nam: “Dojola toonde de meest regelmatige verrichting met een mooier beeld.” De bij vlagen zeer sterk optredende Hulony C (v. Cizandro) met Brian Franken werd hiermee naar de tweede plaats verwezen. Het brons ging naar Hianca (v. Crescendo) die normaliter door Harry van Middelaar wordt gepresenteerd maar eigenaar Toon van Doorn neemt  graag zelf plaats op de dresseerkar.

Eerder op de dag pakte Hans Plette in de streekrubriek ook al een zoete overwinning. Daar zorgde zijn vader’s Zwier, ook een nakomeling van Zorro, voor.

De finale van de keuringsrubrieken vond tussen de tuigrubrieken plaats. Twee mooie, ietwat klassieke, maar zeker aansprekende merries streden uiteindelijk om het algemeen kampioenschap. Dat werd opgeëist door Eejoys (Manno x Koblenz) van Reinette Franken. Hanneke (Atleet x Joviaal) van Arie van Wijhe werd waardige reserve kampioene. Voor familie Van Wijhe was daarmee de koek nog niet op want ook hun sterke Urgent-zoon Landheer W (uit Hulinda P v. Cizandro) werd reserve kampioen, en wel bij de hengstveulens. Hier pakte Lerros (Eebert x Morocco Field Marshall) van M. Meijers de titel door zijn vaste optreden, telkens opnieuw, waarbij hij echt gaat zitten. Ook de merrieveulenkampioen heeft Eebert als vader. Deze eveneens over ras en uitstraling beschikkende Lamara (uit Tamara v. Manno) van Willem Vierhouten wist Stal van de Brake’s Latella (Dylano x Nando), die ook over een mooi front beschikt, te verslaan.

De wederom aansprekende show ‘Toppers van de Veluwe’ vormde een hoogtepunt van de dag. De toppers kwamen weer één voor één binnen op door henzelf gekozen muziek, ieder zittend op de wagen naast een al even enthousiaste rijder!

Daarnaast werden natuurlijk de reguliere rubrieken voor tuigpaarden, Friezen en hackney’s verreden waarbij aansprekende verrichtingen werden vertoond. Maar daarover leest u in de komende editie van ‘Het Showpaard’. Nog geen abonnee? Meld u aan, dan hoeft u niets te missen…

 Tekst & Foto: Janneke Berghuis