Wendelrose weer Topsportmerrie op vernieuwde Nationale Tuigpaardendag

Nieuws

Gistern, 13 augustus, was de 32e Nationale Tuigpaardendag op het fraaie Hippisch Centrum in Ermelo. Gestoken in een nieuw jasje was er dit jaar gekozen voor een ochtend- en middagprogramma, waarbij er ’s ochtends in twee ringen werd gekeurd en alle finales ’s plus de aangespannen hoogtepunten ‘s middags in de hoofdring werden afgewerkt. Het hoogtepunt van de gehele dag is de strijd om de titel Topsportmerrie en bijbehorende Greet Bergstra Bokaal.

Vanuit de verschillende merrierubrieken hadden zich elf combinaties geplaatst voor de Finale der Nationale en kwamen er tien daadwerkelijk opdraven. De tuigpaardendag was ook een beetje ‘Harry van Middelaar dag’, want hij had drie paarden naar de finale gereden, won voor de vierde keer oprij de Renovo schaal en als kers op de taart werd Gardenia HBC, waarmee hij dit seizoen nog ongeslagen is, gekroond tot Tuigpaard van het Jaar 2016.

Als eerste reed hij Hianca van Toon van Doorn, winnaar 1e groep 4-jarige merries, naar de finale, daarna Heideroos van Wout Liezen, winnaar 2e groep 4-jarige merries en als derde Gardenia HBC, winnares van de 5-jarige merries. Verder de beide nummers twee bij de 4-jarigen, Nico Calis met Hillydessa van Egbert Kruiswijk en Nico Calis jr. met Handini M, de nummers twee en drie bij de 5-jarigen, Harm Jan Veenstra met Gesiena van Jurjen van der Velde en Peter Stevens met Gerianne M van H. Meijers-Slagter, Cor van Dijk met de winnaar van de 6- en 7-jarigen, Elegant, als ook de nummer twee Edelroos van A. Bastiaanse gereden door Berry van der Genugten en als laatste twee de titelverdediger Mark de Groot met Wendelrose, winnaar 8-jaar en oudere merries en Henk Hammers met Dieni II van Janus Plaisier. Alleen Heidroos bleef op de wagen en dus reden er tien topmerries af voor de wedstrijd. Volgens protocol worden de beste vijf geselecteerd voor de allesbeslissende finale en worden dan van achter naar voren geplaatst. Het werd een prachtige finale met Gardenia HBC, Wendelrose, Elegant, Dieni II en Gesiena. Het enthousiast meelevende publiek zag dat Elegant als vijfde werd geplaatst, daarna mocht Gesiena als vierde opstellen en Dieni II als derde. Gardenia en Wendelrose reden nog een ronde waarin de vosmerrie het toch won van de schimmel en dus werd Wendelrose opnieuw Topsportmerrie. Ze ging spectaculair over de benen, waarbij de hoge grijpende voorhand opvallend was. Het leek of ze over de baan waaide met ook een sterke achterhand en mooi front. Zo deftig en mooi in balans was de winst terecht. Gardenia gaf geweldig partij met haar ruime bewegingen en ook Dieni II groeide in deze finale naar een topprestatie.

Zoals gezegd won Harry van Middelaar, met Brandy, wederom de Renovo schaal met op plaats twee Robbie van Dijk met Cizandro van de gebroeders Van Manen en Den Otter. De goedgekeurde dekhengsten streden om de Manno trofee en deze ging naar Robbie van Dijk met Fantijn van de gebroeders Van Manen. Heel sterk tweede werd Mark de Groot met Dylano van de combinatie De Groot/Black Horse BV. Kees van de Maat won de Egbert Emmink Bokaal met de imposante 3-jarige vos Imposant van de combinatie Zilfia’s Hoeve/Anemone Sportpaarden BV.

Het junioren kampioenschap lag dit jaar helemaal open en kende vier overrijders in de personen van An Tong Kruiswijk met Drukwerk, Gylian Nijenhuis met Cetrienes, Pauline van Wessel met Briljant en Jarin Vos met Zilver D. Hier ook veel spanning en het was Gylian met Cetrienes die de nieuwe kampioen werd. Met veel afdruk en met de hals er mooi op liep Cetrienes een topwedstrijd. Drukwerk deed niet veel voor hem onder en werd tweede voor Zilver en Briljant.

Ook de nationale merriekeuringen leverde een aantal schitterde kampioenen op. De paarden werden dit jaar normaal beoordeeld en dus geen punten voor exterieur en beweging meer. Bij de 2-jarige merries won de zeer complete Joy (Eebert x Patijn) van Johan Smink. Deze door J.K. Nagtegaal gefokte bruine merrie klom er lekker in. De statige Johannalina (Cizandro x Larix) van Henk Minkema, gefokt door S.A. Korevaar werd tweede en Jasmijn (Eebert x Waldemar) van Piet de Groot, fokker de familie Hermanussen, werd derde. Bij de 3-jarige merries een kapitale kopgroep, zoals Johan Hamminga het zei, ging de winst naar de bijna perfecte Ilanda (Eebert x Manno) van Henny van Manen jr. en Viggon van Beest. De donkere vos staat super in het tuigpaard model en is een natuurtalent pus sang, was de toelichting. Op de tweede plaats Icanita (Colonist x Stuurboord) van fokker/eigenaar Joop van Wessel, ook een zeer tuigtypische merrie. Plek drie was ook voor een paard van Van Wessel en wel Indinita (Eebert x Onne). Een rassige merrie met veel beweging.

Koningin Gesiena (Atleet x Fabricius) van fokker en eigenaar Jurjen van de Velde werd weer kampioen bij de keur- en elite merries en prolongeerde daarmee haar titel. Een mooi succes voor de Van de Velde die eerder op de middag was gehuldigd als Fokker van het Jaar 2016. Kort achter Gesiena kwam Heidelien (Cizandro x Fabricius) van de gebroeders Den Otter als tweede. G. Wijnne fokte deze deftige bruine. Derde stond Giantha (Atleet x Manno) van Wout Liezen en gefokt door Dion Jilesen.

Henk van Voorst had in Jägermeister (Delviro x Larix) de beste 2-jarige hengst. Deze zelf gefokte donkerbruine jongeling rijst mooi en heeft veel uitstraling. Hij beweegt ruim. Jiles (Eebert x Manno) van de combinatie Liezen/Veerman/Lueks is door Dion Jilesen gefokt en sprak ook zeker aan. Evert Ardesch had in Jazz (Cizandro x Manno) de nummer drie. Hiervan is J.P.T.H.W. Kleuskens de fokker.

Kampioen tuigpaardveulens werd het hengsten veulen Luxor (Eebert x Patijn) van J.K. Nagtegaal.

Bijzonder en emotioneel was het afscheid van Wim Cazemier en zijn aanstaande vrouw Marjan Jager, zij gaan naar Amerika emigreren en kregen samen op de wagen achter Atleet een geweldig applaus. Een staande ovatie kregen overigens alle deelnemers aan de showrubriek Toppers van de Veluwe, waarin mensen met een beperking achter een tuigpaard zitten en begeleidt door de eigenaar/rijder een wedstrijd rijden waarbij ze allemaal winnaars zijn.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962