Friezen veroveren Oldebroek

Nieuws

Voor de eerste maal in de 70-jarige geschiedenis van Fokdag en Concours Oldebroek betraden op zaterdag 29 augustus de regionale Friezen ook het fraaie landgoed ‘Zwaluwenburg’. Alle vier rubrieken werden aangevoerd door een Egberdina-Fries. Met krachtige passen pakte Arwyn, gereden door Susan Bouwman de zege in de limiet, met als goede tweede Vincent en Jelle van der Kooi die dankzij Vincent’s ruime bewegingen tijdens de overkamping een plaatsje opklommen ten koste van Haiko en Henk Hammers. Beide stalgenoten Claes en Tjaarda 483 streden in de openklasse fel met respectievelijk nichtje Gerbrich Elgersma en ‘tante Susan’, dit werd in deze volgorde beslecht. De Doaitsen-nakomelingen Claes en Arwyn pakten ook heel goed aan in het tweespan en verwezen, met Susan, door hun kracht en regelmaat wederom Jelle van der Kooi naar de tweede stek. Minne opteerde vervolgens overtuigend de dikste envelop in de damesklasse, Claes maar ook Egbert van de Zonschate gaven goed partij en mochten in die volgorde opstellen.

Door het verschuiven van de datum viel Oldebroek tegelijk met de Nationale Hackneykeuring. Ditmaal reden de hackney’s geen officiële wedstrijd maar enkele showrubrieken. Het landgoed biedt ruimte genoeg, het overwegen waard om beide evenementen samen te voegen…

Bij de tuigpaarden stond o.a. het kampioenschap vijfjarigen op de rol. Vijf aansprekende toppers completeerden de groep finalisten waarbij de volgorde gelijk bleef. Met veel takt en regelmaat maakte Fantijn er weer een geweldige show van en liep met Robbie van Dijk onbedreigd naar de kampioenstitel. Het zilver was zeer verdiend voor Freedom van Wim Jansen die heel

goed partij gaf. Fantast liep met veel houding in handen van Willem van de Gugten naar het brons, gevolgd door de fraaie Ferro met Jan Jordans en Fiderose van Jan Gast met Freek Saris aan de leidsels. Zeven kandidaten traden aan voor het kampioenschap voor de dresseerkar. De aansprekende Garana en Stan de With konden hun tweede positie niet handhaven, het constante en krachtige optreden van Zyon, in handen van Bud de Gooijer, werd na de overkamping beloond met de tweede plaats. Terwijl Uut Doornspiek er nog wel eens ‘uut’ was mocht deze met Henk Scholten als eerste opstellen.

De finale van de competitie werd wederom, zowel in de wedstrijd als in de eindstand met de volle 40 punten, aangevoerd door Atleet-zoon Grandioos in handen van zijn fokker/eigenaar Antoon Epskamp. Epskamp heeft al verscheidene jonge fokprodukten uitgebracht en de aanhouder wint… Deze zoon uit zijn keur preferente Orona (v. Jochem) maakt zijn naam helemaal waar. In de wedstrijd wist de in Oldebroek bij Jacob Bovendorp geboren Gerran, eveneens van Atleet, met ruime passen de tweede stek te pakken met Sebastiaan Ardesch. Naamgenoot Grandioos (v. Manno) werd erg sterk tijdens de overkamping maar Robin Hoorn mocht hem, evenals in de eindstand met 33 punten, als derde opstellen. Gerona Landzicht en Mark de Groot werden ditmaal vierde maar sloten de finale af met een uiteindelijke fraaie tweede plaats met 37 punten. Zelfverzekerd, zonder misse pas walste Cizandro met Robbie van Dijk naar de ereplaats in de ereklasse, Berino met Mark de Groot en Amadeus met Leendert Veerman volgden, waarna Only the Lonely mocht opstellen. Deze domineerde met Evelien Corbeek de damesklasse. Elegant deed dat in de fokmerrierubriek met Roel van Dijk en Zorro-zoon Zwier pakte met Hans Plette de overwinning in het streeknummer.

Henk Scholten voerde de oogstwagenrubriek aan, op de voet gevolgd door de spannen van Bud de Gooyer en Stan de With die het schoonste geheel won. Gerrit en Willeke Bonestroo maakten er met een aantal kinderen ook weer een mooie show van in Veluwse klederdracht. Maar de echte Veluwse toppers waren te bewonderen in hun eigen rubriek, een lovend initiatief van Hilda Mooiweer en Brian Franken. Twaalf mensen met een beperking kwamen één voor één binnen op door henzelf uitgekozen muziek. Evenzo veel tuigpaardrijders stelden hun aanspanning hiervoor beschikbaar waarvoor hulde! Het publiek ging uit haar dak en een enkeling durfde zelf ook even de leidsels ter hand te nemen. Ze werden allemaal eerste en het enthousiasme was enorm! Het was één groot feest waarbij jurylid Gert Koers iedere topper persoonlijk een beker overhandigde terwijl bestuurslid Dicky Schilder elkeen een heuse medaille omhing. Is een nieuwe traditie geboren? Alle stralende gezichten vrágen om navolging…!

Tekst & Foto: Janneke Berghuis

Foto-bijschrift: Brian Franken (op de foto met Sandra) en Hilda Mooiweer namen het lovende initiatief een rubriek voor mensen met een beperking te organiseren, welke zorgde voor veel sfeer, emotie en plezier!