Kampioenenparade in Oldebroek

Nieuws

Op Landgoed Zwaluwenburg werd vandaag 26 augustus voor de 72e keer de jaarlijkse fokdag en het concours gehouden. In de ochtend vonden de keuringen aan de hand plaats, waarna de aangespannen rubrieken volgden plus de kampioenskeuringen van de fokdag.

Een nieuw item voor Oldebroek was het kampioenschap voor tweejarige hengsten aan de hand. Jarenlang een vast item tijdens de Nationale Tuigpaardendag, maar dit jaar geschrapt en door Oldebroek dankbaar in het programma opgenomen. Tijdens de Tuigpaardendag was dit steevast één van de aantrekkelijkste rubrieken en was nu een waardevolle aanvulling op het programma van Oldebroek. Een wat vollediger vermelding van de gegevens van de hengsten is voor volgend jaar een aanrader, maar een prachtige rubriek was het nu met tien jonge hengsten zeker al. De hoogste score werd behaald door de fraaie en over houding en veel beweging beschikkende Knaller F (Cizandro x Talos), gefokt door Lammerse en sinds gisteren eigendom van Hans en Corry Pos. Middels bordjes werden de cijfers voor exterieur en beweging kenbaar gemaakt, waarbij de beweging dubbel telde. Knaller scoorde 242 punten, opgebouwd uit 82 en 80 (x2). Daarna twee hengsten met elk 230 punten en daarbij gaf het hoogste cijfer voor beweging de doorslag om de volgorde te bepalen. Het was Kanjer (Eebert x Saffraan) van Bert van Dansik die hierdoor tweede werd. Deze klimt er machtig in en is een op en top tuigpaard. Kans (Fabuleus x Vaandrager) van Bovendorp en gefokt door Steenbruggen was de aantrekkelijke nummer drie. In het tweede deel van het deelnemersveld werd er gemiddeld hoger gepunt dan in het eerste deel.

De uitslag van het dresseerkarren kampioenschap was op z’n minst verrassend te noemen. De uiteindelijke kampioen lijkt wel talent te hebben, maar was nog te groen, waardoor er even in de tegengestelde rijrichting gereden werd om haar in beweging te kunnen houden. Dat stond een aanwijzing tot kampioen niet in de weg zo bleek en derhalve werd Irislonka met Toon van Doorn aangewezen als de kampioen. Vervolgens Showpaard van Henk Scholten en Balmoral van dezelfde eigenaar. Beide vielen op door het voorname front, waarbij de achterhand wat beperkt gebruikt werd. Zwier van Hans Plette was eerder winnaar van de streekrubriek geworden, maar werd nu vierde en laatste. Deze mocht er misschien iets meer in klimmen, maar liet een alleszins verdienstelijke verrichting zien die constant was en met voor en achter voldoende beweging. Een opstelling in precies de tegengestelde volgorde van de uitslag was niet vreemd geweest.

Vervolgens kwam een flinke groep tuigpaarden onder het zadel in de baan. Vijf van hen verreden een finale en het was Diesel van familie Kruiswijk die zijn titel prolongeerde. Keurig in houding en hoog bewegend werd hij dit jaar voorgesteld door Debbie Bogers. Grandioos met Marrit Stellaard streed uitstekend mee en werd goede tweede, gevolgd door Only the Lonely met Evelien Corbeek. Zij bleef op haar beurt Into Temptation met Jessica Kinds en Gilando met Mandy Boske voor.

In de hackney ereklasse werd er even stilgestaan bij het afscheid van Gallant Reality van familie De Rooij. Deze is inmiddels 21 en mag met pensioen. Ramon de Rooij werd nog netjes derde met hem achter respectievelijk Eclipse Fly High met Chantel Freriks en Highway’s King Silvester met Johan Boeve. Verdere ‘bijzonderheden’ bij de hackney’s waren o.a. de overwinning van een best op dreef zijnde Heartland Real Deal met Amber Banis in de damesklasse die ze winnend afsloten en de winst van Eclipse Soultrain, nu met Lambertus Huckriede die de hoge limietklasse wist te winnen. En bij de tuigpaarden was het optreden van Cizandro met Robbie van Dijk in de ereklasse tuigpaarden er één om in te lijsten. Verder was een bekend gezicht op de fokdag Handini M van Bep van de Brake die dagkampioen werd.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.oypo.nl/rijkvanvulpen