Joy en Kalina domineren CK Norg

Nieuws

Ondanks de hoge temperaturen mag de organisatie van KWPN Tuigpaarden Regio Noord niet klagen over de afmeldingen tijdens CK Norg. Maar 2 aangewezen veulens verschenen niet in Norg, desalniettemin was er een mooie groep veulens waarvan er 10 verschenen in de kampioenskeuring.

Op kop kwam Nova Zembla (Fantijn x Aron HBC), gefokt en in eigendom van J. Ruinemans. Dit veulen is goed ontwikkeld, wel iets aan de blote kant maar beweegt goed met veel buiging in zowel voor- als achterbeen. Hij loopt met veel techniek, takt en zweefmoment. De tweede plaats ging naar Naferno, een nakomeling van Hertog Jan uit Ferna (v. Saffraan). Naferno is gefokt en in eigendom van H. Beijering. Een veulen met een mooi front en kap, veel uitstraling en een makkelijke manier van bewegen. Zowel voor als achter beweegt hij sterk met veel techniek. Joop Witlox fokte het als derde geplaatste veulen in de kampioenskeuring. Dit betrof Nora (Idol x Manno). Een goed ontwikkeld veulen met een aansprekend front en een lange hals. Een veulen dat goed schakelt en ook een goede techniek laat zien. Nicellie (Icellie x Larix) van Jurjen van der Velde pakte de vierde plaats. Een iets beknopt veulen maar wel met een aansprekend hoofd en sterke verbindingen. Hij beweegt lichtvoetig, heeft een mooi front en veel balans. Novastar G.W. (Atleet x Tendens HBC ) gefokt en in eigendom van Gerrit Wilting is een aansprekend veulen met veel allure. Een makkelijke lichaamshouding met een goed voorbeengebruik, echter mocht bij in zijn achterbeengebruik nog iets flitsender zijn. De tweede Icellie-nakomeling in deze kampioenskeuring is Never Mind. Dit veulen is gefokt door J. Ruinemans en behaalde de zesde plek. Een veulen dat goed ontwikkeld is, hoogbenig met een mooi front, veel zweefmoment en balans. Op de zevende plaats een veulen van de hackneyhengst Makers Mark. Hij heeft een laag verwantschap aan de tuigpaardpopulatie. Deze Neronomus is gefokt door H. Wobbes. Dit veulen is goed ontwikkeld, heeft ras en een sterke bovenlijn. Hij mocht nog meer lichaamshouding tonen maar beschikt over ruim voldoende beweging. De als achtste geplaatste en tevens laatste veulen die een uitnodiging krijgt voor de nationale veulenkeuring is eveneens een dochter van Icellie. G. Jager fokte Noortje uit een Torino-merrie en A. Jager-Joling is de geregistreerde van Noortje. Een veulen met een lange hals, veel ras wat wel een mooi beeld geeft. Zij beschikt over voldoende achterbeengebruik maar mocht nog iets meer schakelen.

Om half vijf vervolgde de keuring met het avondprogramma. Vanwege de hoge temperaturen had de organisatie het programma gesplitst in twee delen. Bij de 4 tot 7-jarige stamboekmerries ging het kampioenslint mee naar Zevenhuizen. Jan Rozeveld is de eigenaar van Jidona (Cizandro x Talos) gefokt door J.B. van der Veen. Deze chique merrie is heel tuigtypisch en beschikt over een zeer goed  voorbeengebruik. Bij de keur- en elitemerries was er veel kwaliteit, vijf kregen een uitnodiging voor de NMK. Ondanks dat sprong er één met kop en schouders bovenuit. Een merrie waarvan je kippenvel krijgt als ze de piste betreed, en het publiek op de banken krijgt! Niet alleen het publiek maar ook de jury was onder de indruk van Joy (Eebert x Patijn) gefokt door J.K. Nagtegaal en in eigendom van Johan Smink. Deze hoogbenige merrie beschikt over sterke verbindingen en gaat met zeer veel afdruk van de vloer, beweegt zowel van voor als van achteren zeer sterk en heeft een optimale halshouding.

Op de tweede plaats de moderne, deftige merrie Heideroos (Cizandro x Renovo) van Wout Liezen uit Wanneperveen. Een elegante, lang gelijnde merrie met veel uitstraling. Een compleet plaatje om te zien. Johannalina (Cizandro x Larix) heeft een opvallende lange hals met een goede schoft/schouderpartij. Ze mocht nog iets meer ras vertonen, technisch beweegt ze zeer goed. Deze merrie kwam op de derde plaats en is gefokt bij Sijmen en Greet Korevaar en in eigendom van Henk Minkema. Wout Liezen vertegenwoordigde met nog een merrie deze groep. Op de vierde plaats kwam de Atleet x Manno-dochter Giantha. Een moderne merrie met veel kap en een goede bovenlijn, die nog wel iets meer rek mocht vertonen. Ze beschikt over zowel een goed achterbeen als voorbeen. En ook Henk Minkema had twee merries in deze groep. Op de vijfde plaats en tevens de laatste merrie die de ticket voor de NMK kreeg was Jennytou van ‘t Hooge (Delviro HBC x Larix). Een rassige merrie met een goede bewegingstechniek. Een opvallend goed voorbeengebruik en veel buiging in het achterbeen.

Voorzitter van de KWPN Tuigpaarden Regio Noord, Gert Koers had bij de 2 jarige veulenboek merries de kampioen. Hij fokte de Eebert x Vaandrager HBC dochter Leetida GK. Een tuigtypische merrie met veel ras. Ze heeft een aansprekend front, mooi in beweging en veel actie. Misschien wel de meest complete merrie van de dag. Hendrik Eppinga mocht met Londrini (Dylano x Manno) plaats nemen op de tweede plek. Een royaal ontwikkelde merrie met veel schoft/schouder partij. Ze beschikt over goede bewegingen, klimt er in en heeft veel zweefmoment. Lammert Tel fokte de derde geplaatste, Lindatine (Atleet x Manno), inmiddels is ze in eigendom van Linda Boelens. Ook dit is een goed ontwikkelde merrie die opvallend opwaarts gebouwd is en opwaardeert in beweging. Op de vierde plaats, en tevens de laatste merrie die een ticket kreeg voor de NMK is de Vulcano x Wodka HBC-dochter Libora VS. Deze merrie is een fokproduct van wijlen Wim Veneklaas Slots en is in eigendom van A.H. Soppe. Libora is een royaal ontwikkelde merrie die veel houding maakt en een actief achterbeengebruik heeft.

Zes 3-jarige stamboek merries kregen een uitnodiging voor de NMK in Ermelo. Op kop geplaatst werd Kalina (Eebert x Waldemar). Deze merrie is in eigendom van Wout Liezen en beschikt over veel allure. Ze is sterk gebouwd, heeft een mooie schoft, goed voorbeengebruik en veel zweefmoment. Op de tweede plaats eveneens een Eebert-nakomeling, Kareda (mv Cizandro). Gefokt bij S. Daniels en in eigendom van Sander Hoogenberg. Kareda is een rassige merrie met een aansprekend front, die ook in beweging veel front maakt. Ze beschikt over een mooie voorbeentechniek. De rassige, hoogbenige Kidee (Atleet x Marvel ), gefokt bij H. en H.G. Cazemier is aangekocht door Emmy de Jeu uit en D. Nordenberg uit Asmundtorp. Kidee is een merrie met veel trek in de benen en veel buiging in de gewrichten. Kyraminde (Fantijn x Aquarel) van Evert Sneller is de vierde merrie die naar de NMK mag. Ze is een opvallende langgelijnde merrie met goede bovenlijnen, een lange hals en mooie kap. Ze beweegt sterk en gaat met veel afdruk van de vloer. Jurjen van der Velde is de fokker en eigenaar van Kretina (Fantijn x Manno). Een merrie met veel front en een mooie hals. In beweging is ze heel sterk en beschikt over een sterk voorbeengebruik. De zesde en laatste genomineerde is de Eebert x Manno dochter Kydalburga uit de bekende stam van Cees van Dijk. Een langgelijnde merrie met veel formaat. Ze is in goede verhoudingen gebouwd en beschikt over sterke bovenlijnen. Ook beweegt ze zeer overtuigend.

In de Kampioenskeuring voor de 2, 3, 4-7 jarige & keurmerries was de keuze reuze. Er kon er maar één de beste zijn en die stak er met kop en schouder boven uit. Joy van Johan Smink mocht opnieuw een kampioenslint dragen. Kalina van Wout Liezen werd Reserve Kampioen. Het Team van Marcel Ritsma kreeg de prijs voor de beste monsterknechten, mede door hun nette verschijning, allen in een RSH tenue en op tijd aanwezig zijn bij iedere rubriek. Dit ondanks de hoeveelheid paarden die ze deze dag voorbrachten. 

Ook waren er nog drie aangespannen rubrieken te verrijden. Daar waren helaas wel een aantal afmeldingen. De eerste rubriek was voor merries met minder dan 50 punten. Deze werd gewonnen door Jennytou van ‘t Hooge met Henk Minkema aan de leidsels. Gevolgd door Isabella Teusje C met Rony Beuving en de laatste en derde geplaatste was Inara eveneens van Rony Beuving maar gereden door Els Nijenhuis.

Voor de merries met meer dan 50 punten kwam er halverwege de avond een rubriek. Deze kon ook in één keer beoordeeld worden. De overwinning was voor de plaatselijke favoriet Celony met Linda Boelens. Henk Hammers kwam op twee met Wout Liezens Giantha. Klaas Buist presenteerde Fuwandra en eindigde op de derde plaats voor Zitella 2 met Deborah Kuipers. Gert Koers sloot de rij met Etida S. De damesklasse kon niet in één keer beslist worden. Daar gingen er nog twee over. De overwinning ging mee met Mieke ter Schure. Zij presenteerde Giantha. Bea Dijk kwam op de tweede plaats met haar Buurman Baasje, ook won zij de prijs voor het schoonste geheel dat gejureerd werd door fokkers Grietje van de Velde en Henny Meijers. Els Nijenhuis kwam opnieuw op drie met Inara en wist Zitella 2 met Deborah Kuiper, Fuwandra met Susan Cazemier en Isabella Teusje C met Anna de Vos achter zich te laten.

Anouk Kemkes