Delviro HBC-dochter Jarina Kampioen CK Zuid

Nieuws

Net als op CK West trok ook op CK Zuid op de prachtige locatie van manege Het Zwarte Water in De Mortel een, door een tweede nette alternatieve IBOP, kersvers bevorderde stamboekmerrie alle ogen naar zich toe. Ditmaal betreft het een fokproduct uit de succesvolle stam van Hilbert Meijering: Jarina. Zij komt uit de combinatie Delviro HBC en Delvira (v. Manno) en is in eigendom van Jan Thijs. Overigens was zij wel de enige keurmerrie in de rubriek 4 t/m 7-jarige merries. Zij verdiende een ticket voor de NTD door haar ras en uitstraling en weet telkens weer aansprekend op te treden. Ze moest het in de kampioenskeuring opnemen tegen een tweejarige dochter van drievoudig nationaal kampioene Biantha V elite (Manno x Renovo). Deze eveneens actievolle Liantha H van fokkers en eigenaren Gerrie en Gert Jan Hermanussen pakte met verve de reserve titel. Vader en zoon Hermanussen hadden nog een succesvol ijzer in het vuur. De veulentitel ging naar de merrie Narcisse (v. Fantijn) die zij fokten uit hun andere, eveneens succesrijke, fokmerrie Charisma (Waldemar x Proloog) die ook de aansprekende Jasmijn (v. Eebert) bracht. Narcisse beschikt over ras en uitstraling met een mooi frontje en dito schuine schouder. Net als de overige vijf voorgestelde merrieveulens en twee hengstveulens, die allen een eerste premie ontvingen, mag ook zij in beweging achter nog meer kracht ontwikkelen. De derde merrie die aantrad in de finale voor het algemeen dagkampioenschap, maar onverrichterzake de baan weer mocht verlaten, is de driejarige Fabuleus-dochter Kyra (uit Evita (Waldemar x Larix). Kyra werd gefokt door Van Beers en is in eigendom van E. van Esch, zij voerde de groep van de vijf driejarige koninginnen aan. Deze rassige vos mocht er nog iets meer inklimmen. Daar kan nog een paar weken aan gewerkt worden want ook zij ontving een uitnodiging voor de nationale keuring op 11 augustus in Ermelo.

Tuigrubrieken

In de competitie ZW moest Jarina, die tussendoor met Harry Claassen aan de leidsels ook nog 78,5 punten verdiende in haar tweede alternatieve IBOP, het opnemen tegen een sterke concurrente. Deze reserve kampioene van CK Oost, Jaantje (v. Cizandro) van Gebr. den Otter wist in handen van Robbie van Dijk deze rubriek op haar naam te zetten. Zij wordt zonder opzet voorgesteld en Jarina mét. Interessant (v. Eebert) en Wim Jansen mochten hierbij als derde opstellen, gevolgd door Jupiler (v. Fantijn) met Marcel van Bruggen. In de kleine limiet werd een spannende strijd gevoerd door Manno-nakomeling Haarman van Jan Thijs, in handen van Harry Claassen, en Jirzela-C (v. Plain’s Liberator). Etiënne Raeven wist met deze actievolle merrie in de overkamping het meest te overtuigen en verwees Haarman naar de tweede plaats. Crescendo-dochter Hannalina mocht als derde opstellen met Ad Bakx. Zij werden aan het eind van de avond gehuldigd als ‘meest natuurlijk voorgestelde combinatie’. In de fokklasse werden zij ook derde. De broers Cor en Robbie van Dijk streden hier samen om de ereplaatsen. Leek in eerste instantie Topsportmerrie 2014 Elegant (v. Waldemar) met Cor de ereronde aan te gaan voeren, tijdens de overkamping verloor ze wat stelling en hiervan profiteerden Jaantje en Robbie. In de grote limiet waren de rollen omgedraaid. Helandro B (v. Cizandro) en Cor liepen onbedreigd naar de winst. Tijdens de finale klom Ilanda (v. Eebert) met Robbie van Dijk een plekje hoger van drie naar twee. Dit ging ten koste van Atleet-zoon Gerran, die minder spanning vertoonde, in handen van zijn eigenaar Wim Jansen. Etiënne Raeven pakte ook het oranje lint in de ereklasse. De meeste bijval van het publiek was eveneens voor hem en zijn actievolle Cilardo die weer met overtuiging zijn krachtige bewegingen showde.

Een mooie aanvulling in het programma dat op een topbodem werd afgewerkt, waren de twee demo rubrieken voor hackney’s. Omroeper en voorzitter van Tuigpaardregio Zuid, Hans Hilverda, meldde dat er bij de hackneyrijders iets extra’s in de enveloppen was gestopt. In de hoop dat zij volgend jaar weer van de partij zijn en nog meer collega-rijders meebrengen… Dus volgend jaar allemaal óp naar De Mortel!

Janneke Berghuis