Dendrini en Icanita kleuren CK Houten

Nieuws

Vorig jaar wist Keldine, de volle zus van Hubert (dus Cizandro x Manno) als tweejarige haar rubriek aan te voeren op CK West in Houten. Zij viel toen niet alleen op door haar prachtige bovenlijn en bravoure in haar optreden, ze wist haar voorbrengers ook in lastige posities te dwingen en nam het niet zo nauw met de fleurige bloembakken. Ook ditmaal werd er weer dankbaar gebruik gemaakt van deze hiervoor zeer geschikte locatie van de Zilfia’s Hoeve. Nu voerde Keldine, inmiddels wat ouder en  sterker maar ook meer opgevoed, met verve de koninginnerubriek aan én pakte later op de dag het reserve dagkampioenschap. Hiermee wist zij voor haar eigenaar Jaap van Rijn weer een ticket voor de NMK binnen te halen, net als Piets andere fokproduct Koraal WB (v. Eebert) uit de merrie Woodbridge Walda. Die naam geeft al aan dat wijlen Peter Beck mede-eigenaar was. Dicky Veerman is de gelukkige eigenaresse van deze met veel voorbeen optredende donkere, stekelharige vos die de tweede plaats innam in de 17 deelnemers tellende rubriek driejarigen waarvan er 12 het sterpredikaat ontvingen en de top niet heel erg breed was.

Lelieveld had bij de veulens ook nog een troef en deze Hertog Jan x Atleet kreeg een voor zijn fokkerij toepasselijke naam: Nubert. Deze werd geroemd om zijn allure en weet in beweging zijn schitterende front goed te gebruiken en vertoont daarbij ook nog veel actie. Nubert verdiende als enige van de tien aangeboden veulens, waarvan zes voorgeselecteerd en vier rechtstreeks, een uitnodiging voor de nationale veulenkeuring. De enige tweejarige, Lagonda, kreeg ook terecht een ticket voor de NTD. Deze Delviro HBC x Plain’s Liberator viel op door haar fraaie model met een opvallend lang voorbeen wat ze in beweging goed wist te gebruiken. In de rubriek vier- t/m zevenjarige stamboekmerries verschenen zes potentiële sterkandidaten in de baan en zij verlieten deze alle zes ook daadwerkelijk als stermerrie. Hier pakte de moderne, zwarte Jolene (Dylano x Torino) van Martin & Mark de Groot de kopplaats. Op de voet gevolgd door Juliësta (Manno x Kowalski) van Egbert en Els Kruiswijk die over een klassieker type beschikt met een aansprekend front welke ze in beweging ook goed weet te gebruiken.

Toon van Doorn staat bekend om zijn ‘neus voor talent’ en doet die naam ook eer aan met zijn nieuwe aanwinst Icanita (Colonist x Stuurboord). In Dokkum debuteerde zij in de nationale competitie en sloot deze meteen winnend af. Vandaag liep Icanita met veel overtuiging naar 88,5 punten in haar tweede alternatieve IBOP, met Harry van Middelaar aan de leidsels. Tijdens de Houtense lokale keuring behaalde ze al 82,5 punten. Zo kon deze kersverse elitemerrie meteen instromen in de rubriek keur- en elitemerries waar zij met haar ras en kwaliteit opnieuw overtuigde. De als tweede geplaatste, eveneens met kracht en ruimte optredende, Jasmijn (Eebert x Waldemar) van fokkers Gerrie en Gert Jan Hermanussen en eigenaar Piet de Groot mag eveneens naar de NTD. Ook Colonist-dochter Hillydessa uit de bekende Scodessa (v. Nando) van Egbert en Els Kruiswijk mag op 11 augustus in Ermelo opnieuw de strijd met hen aangaan. Vandaag was Icanita niet alleen de beste van deze vier deelnemers tellende rubriek maar veroverde ook met verve en overtuiging het Westelijke dagkampioenschap! Overigens zijn zowel de kampioen, die door de jury als ‘geweldige merrie’ werd omschreven, als de reserve kampioen in training bij de HVM-stal.

Tijdens het kampioenschap Fokmerries Regio West wist Wendelrose (v. Manno) met Mark de Groot te excelleren in 2010, ’11, ’14 en ’16, Den Roos (v. Tendens HBC) zegevierde met Harry van Middelaar in 2012 en 2017. Beide merries zijn momenteel aan de fokkerij gewijd maar als er vandaag één in hun voetsporen zou kunnen treden als meervoudig winnares is het Manno-dochter Dendrini van Michael en Henriëtte Kooyman wel die in handen van Henk Hammers eveneens zeer aansprekend op kan treden. Zij was in 2013 ook al kampioen en liep nu heel overtuigend met sterke bewegingen naar de Westelijke titel! Van de drie overige merries in deze rubriek, waarvan twee titelkandidates uit de regio, kwam Emaire (v. Manno) met Nico Calis het dichtst in de buurt, maar vormde geen bedreiging. Toch mooi, twee halfzussen die strijden om het kampioenschap in de naar hun vader vernoemde ring…

In de competitierubriek werden de sterk optredende Ilardo (v. Eebert) van Harry Schuit en zijn vaste rijder Roelof van ’t Oever weer als eerste binnengeroepen. Gevolgd door Jarina (v. Delviro HBC) van Jan Thijs met Harry Claassen aan de leidsels, Jaantje (v. Cizandro) van Gebr. den Otter in handen van Robbie van Dijk en Interessant (v. Eebert) van en met Wim Jansen. Zij vieren gingen de overkamping aan en daarbij bleek de mooie grote Manno-ring toch een maatje te groot voor de opvallende Ilardo. Hij werd wat langer en toonde minder front terwijl Jarina zich steeds meer thuis leek te voelen op de zandbaan en juist meer houding en front tentoonspreidde. Hiermee wist zij dan ook de competitie op haar naam te zetten.

Cizandro (v. Waldemar) gaf in de ereklasse maar weer eens duidelijk aan dat hij hengst is en vol bravoure ging hij door de baan. Robbie van Dijk had af en toe moeite hem bij de les te houden maar de overwinning kon hen niet ontgaan. Berino (v. Stuurboord) deed zijn uiterste best in handen van Mark de Groot en kwam dichtbij maar om te winnen zat hem misschien de opzet wel in de weg. Fraaie derde werd hier Wild Rose F (v. Manno) in handen van Pien Jansen en na het overrijden, met vijf deelnemers, werden Briljant (v. Larix) en Henk Hammers als vierde binnengeroepen. Dit ging ten koste van Elegant (v. Waldemar) en Cor van Dijk.

De kleine limiet werd wederom een prooi voor Wout Liezens Cizandro-dochter Heideroos in handen van Harry van Middelaar. Tijdens de overkamping pakten de veel front makende Jack Sparrow, eveneens een Cizandro-nakomeling, en Robbie van Dijk de voorlopige tweede stek van Incognito (v. Wentworth Ebony) en Wim Jansen. Hertog Jan kwam pas laat in zijn ritme en wist in de finale nog wel een plaatsje te klimmen. Met Mark de Groot aan de leidsels mocht hij als vierde opstellen, gevolgd door Jakarta (v. Ditisem) en Henk Hammers. Mark nam revanche in de grote limiet met zijn sterke troef Zuidwester (v. Stuurboord) die vanaf de eerste pas liet zien dat hij kwam om te winnen! Gerran (v. Atleet) en de beide Cizandro-nakomelingen Helandro B en Hebulanes weten óók wat bewegen is en werden in deze volgorde binnengeroepen. Tijdens het overrijden begon de strijd pas echt en dit viertal toonde een zeer aansprekende show. Zo’n strijd is mooie reclame voor de sport, niet alleen voor eigen publiek maar eveneens voor het overige publiek dat in de Zilfia’s Hoeve een bijeenkomst van paardenvlogger Britt Dekker bijwoonde… Uiteindelijk mocht Helandro met Cor van Dijk als tweede binnenkomen. Deze verwees hiermee Gerran en Wim Jansen naar de derde plaats, gevolgd door Hebulanes met Wim van Duinen.

De damesklasse, waarin zeven deelneemsters van start gingen, was ook spannend met twee aan elkaar gewaagde combinaties. De jury koos voor Briljant (v. Larix) en Hanneke van Wessel waardoor Wild Rose F (v. Manno) en Pien Jansen het rode lint kregen. Jacobien Oskam en Els Kruiswijk jureerden het schoonste geheel en kozen voor de zomerse combinatie van Marion Schuit die Gentle B (v. Cizandro) van Henk van Voorst voor de concourswagen voorstelde. Wim Jansens opvallende span Gerran en Incognito trokken verdiend aan het langste eind bij de tweespanrubriek. Aan het eind van deze mooie dag werd Gerda Oskam, die al meer dan tien jaar deze keuring perfect weet voor te bereiden, terecht in het zonnetje gezet door KWPN Regio West-voorzitter Thomas van der Weiden.

Janneke Berghuis