Jaantje afgetekende Algemeen Kampioene CK Oost

Nieuws

In een warm Ermelo traden vrijdag 7 juli, naast een vijftal veulens, negen tweejarige, twintig driejarige en vier oudere merries aan op de centrale keuring van Tuigpaard regio Oost. Drie schitterende moderne merries met veel houding en beweging wisten de kopplaatsen te bemachtigen en deden uiteindelijk een gooi naar het algemeen kampioenschap. Het was de sterk aantredende kersverse stermerrie Jaantje (Cizandro x Jonker) die de Taunita bokaal zeer terecht in ontvangst mocht nemen. Jaantje is gefokt door Jaap van Arkel en in eigendom van gebr. Den Otter die hiermee wederom bewezen een scherp oog voor jong talent te hebben. Jaantje werd door de jury een schoolvoorbeeld van lichaamshouding genoemd. Maar zij kreeg uiteindelijk geduchte concurrentie van de wederom aansprekende (nationaal) kampioene van vorig jaar Ilanda (Eebert x Manno) gefokt door gebr. Ermens en in eigendom van Hennie van Manen en Viggon van Beest. Ilanda wist eveneens weer te imponeren maar ook de beste tweejarige Kureda (Unieko x Jonker) weet wat bewegen is en beschikt net als haar opponenten over veel ras, kwaliteit en houding! Zij is gefokt en in eigendom van Sander en Erik Daniëls. Over de er goed inklimmende jonge Icellie-zoon Mick (mv. Stuurboord) van f/e Helmig Spronk was de jury evenzo enthousiast. Hij veroverde het veulenkampioenschap. In tegenstelling tot het Westelijk fokmerriekampioenschap was dit in Oost met slechts twee deelneemsters uit de regio geen spannende strijd op het scherpst van de snede. Di Saronno (v. Victory) van de heer en mevrouw De Leeuw pakte hier in handen van Lubbert van Oene de titel. Dendrini (v. Manno) wist met Henk Hammers de ereklasse te domineren en verwees in de finale Delviro HBC naar de tweede plaats. In de lage limiet liep Hebulanes met Wim van Duinen overtuigend regelrecht naar het oranje lint. De meeste competitiepunten gingen ditmaal naar Cizandro-zoon Helandro B van en met Cor van Dijk.

De vier oudere merries ontvingen alle een verwijzing naar de Nationale Tuigpaardendag en Antoon Epskamp heeft maar liefst twee fokprodukten, Ivirona (v. Eebert) en Hirona (v. Cizandro) in dit elite gezelschap. Ook Indinita (Eebert x Onne) van f/e Joop van Wessel mag haar opwachting weer maken. Zes driejarigen mogen op 12 augustus de nationale strijd aangaan en vier tweejarigen.

Fokkerijraadslid Jan de Man maakte de Oostelijke Fokkers van het Jaar bekend: Niek en Marjo Augustinus. Ze werden gehuldigd en Marjo nam daarvoor plaats op de wagen van hun meest winnende fokproduct die zij vol trots ‘topknol’ noemen maar furore maakt onder de naam Brandy.

Tekst: Janneke Berghuis

Foto: www.oypo.nl/jannekeberghuis