CK Ermelo: Ilanda en Dieni II overtuigende kampioenes

Nieuws

Het grootste gedeelte van de centrale keuring van de tuigpaardafdeling Oost werd afgewerkt op het achterterrein maar gelukkig werden enkele aangespannen rubrieken wel op het hoofdterrein verreden. Met name de kampioenskeuring aan de hand waarin meerdere aansprekende kapitale merries met veel verve om de eer streden was het waard om meer publieke belangstelling te hebben!

Op het hoofterrein werd, tussen de rijpaardkeuringen door, onder anderen het Oostelijk kampioenschap fokmerries verreden. Hier gaf Dieni II (Unieko x Reflex M) van Janus Plaisier heel overtuigend haar visitekaartje af in handen van Henk Hammers. Zij had in dit kampioenschap het magere aantal van twee medestrijdsters, beide dochters van Cizandro, maar dat deed in dit geval niets af van haar overtuigende deftige presentatie. Wederom kon zij terecht worden gehuldigd. Hulony C bezette de tweede plaats met Brian Franken, gevolgd door Hirona met Antoon Epskamp.

Even daarvoor werd de Oostelijke tuigpaardfokker van het jaar bekendgemaakt en deze eer viel te beurt aan dezelfde Antoon Epskamp die nietsvermoedend opeens omringd werd door zeven fokproducten... Hij had al eens om zich heen ‘zitten vissen’ wie ditmaal gehuldigd zou worden en er stiekem wel eens aan gedacht dat hij zelf ook wel een kans zou kunnen maken. Pas kort ervoor werd zijn familie ingelicht dus de kans dat ze zich zouden verspreken was niet zo groot. Met veel plezier troffen ze samen met de grooms Marit en Charlotte Stellaard de voorbereidingen en genoten bij voorbaat van de verrassing voor Antoon. Helaas kon zijn vrouw vanwege griep de huldiging niet meemaken maar hij genoot zelf met volle teugen!

Henk Hammers had ook alle reden om deze dag zeer tevreden te zijn: Met een goede opwaartse verrichting wist hij dekhengst Heliotroop van Jaap van der Meulen naar de dikste envelop te sturen in de kleine limiet. Dit staaltje herhaalde hij met Funita, eveneens van Van der Meulen, die ditmaal wat laat op gang kwam, in de hoge limiet én met Briljant in de ereklasse. Briljant pakte met Hanneke van Wessel ook het oranje in de damesrubriek.

Met name de competitie vormde deze dag in verhouding tot de andere rubrieken een mooi gevulde groep van acht jonge paarden waarvan er vijf afstammen van Cizandro. Ook ditmaal kwam de wedstrijd wederom op naam van de nog steeds ongeslagen deftige Heideroos die haar aansprekende passen weer heel netjes afmaakte in handen van Harry van Middelaar. Hebulanes en Wim van Duinen hadden ook heel overtuigende momenten en mochten als tweede opstellen gevolgd door Waldemar-nakomeling Generaal van Wim Jansen die werd voorgesteld door Geert Dijkhof.

Drie jaar geleden was de sinds kort als inspecteur aangestelde Viggon van Beest al onder de indruk van het toenmalige veulen Ilanda (Eebert x Manno) van fokker Ermens. Het zou nog twee jaar duren alvorens hij haar samen met Hennie van Manen kon aanschaffen maar ze veroverde vorig jaar wel meteen het Nationaal Kampioenschap van de tweejarigen. In Ermelo maakte ze ditmaal samen met zestien overige driejarigen haar opwachting, en hóe!

Haar luxe, rassige type spreekt nog steeds enorm aan en met name in de eerste omloop showde ze wederom de kenmerkende krachtige opwaartse bewegingen die haar vorig jaar al zo populair maakten en kon haar nu het algemeen Oostelijk kampioenschap beslist niet ontgaan!

Tekst & Foto: Janneke Berghuis