Keuringsrubrieken tijdens de Nationale Tuigpaardendag

Nieuws

Met een mooi gedragen achterbeen walste Cizandro-dochter Holette uit de stermerrie Colette (Victory x Fabricius) in de finale naar het kampioenschap van de nationale keuring van de tweejarige merries. Zij is in eigendom van A.J. Podt. In deze sterke rubriek had Cizandro nog een ijzer in het vuur. Deze Heidebloem bleek goed voor het reserve kampioenschap! Zij is eveneens een zeer luxe merrie met een mooie schoudervrijheid, werd door G. Wijnne gefokt uit stermerrie Udelien (Fabricius x Hofmeester) en is sinds kort in eigendom van de gebroeders Den Otter. De als fraaie derde geplaatste grote Hilanda S (v. Colonist) komt uit de keurmerrie Tillroodnoot (Manno x Balmoral). Zij werd gefokt door J.L. Smink en is in eigendom van Menko en Elsa Jongeling. De vierde stek was voor de jeugdige Patijn-dochter Hiltida die door Henk Scholten werd gefokt uit zijn keuringstopper Bertida (Saffraan x Nando). Sijmen Korevaar fokte de als vijfde geplaatste langgelijnde Hannalina (v. Crescendo HBC) uit zijn keurmerrie Briannalina (Larix x Manno). Deze over veel front beschikkende vos is in eigendom van A.J. Bakx. De laatste finaleplaats was eveneens voor een Crescendo-dochter. Deze Hianca beschikt ook over een mooi model en werd door Albert en Reint Meems gefokt uit de stermerrie Wianca (Patijn x Fabricius). Haar eigenaar is Toon van Doorn die er na zijn aankondiging te stoppen vooralsnog geen genoeg van krijgt… Tijdens de mooie vijfspannenshow sloot hij, gezeten op zijn schimmel die voor een vierspan gespannen was, met alle vijf in galop op de klanken van Cotton-Eye Joe met veel gevoel voor show én meeklappend publiek met een extra ereronde af.

De koninginnerubriek, die van de driejarige stermerries, werd in twee rubrieken gedeeld. Dit mondde uit in één groep met tien sterke finalistes die van achter naar voor geplaatst werden. Ook deze groep werd niet meer geplaatst door het geven van cijfers voor exterieur, houding en beweging middels bordjes. Topaanvoerder was hier de rassige Atleet met maar liefst vier nakomelingen, op de voet gevolgd door Paard van het Jaar 2013, Cizandro, met drie dochters in de top tien. Zowel Hans Castelijns als Jurjen van der Velde presteerden het om met twee merries tot deze finale door te dringen. Eén daarvan kocht Castelijns aan maar Van der Velde fokte beide merries zelf! Hij bezette de kop én de staart. Daar stond Larix-dochter Gareda uit keurmerrie Tareda (Manno x Fabricius). Gareda beschikt over een sterke bovenlijn maar in beweging mag haar voorbeen wat verder grijpen. De negende plaats was voor haar naamgenote, een dochter van Cizandro uit stermerrie Bureda (Saffraan x Hilbert) van Sander Daniëls, eveneens een zeer goed type maar ook zij liet het in beweging wat zitten. Op de achtste plaats wederom een merrie met veel uitstraling, de Atleet-dochter Genzeldine. Haar achterbeengebruik was goed maar ze mocht voor iets meer aantreden. Ronald Kouwenhoven fokte haar uit de elitemerrie Zeldine (Manno x Wilhelmus) uit de stam van fokker van het jaar 2013, Piet Lelieveld. Cizandro tekent ook voor het vaderschap van de, als zevende geplaatste, zeer goed ontwikkelde Gemma uit stermerrie Atifigemma (Uromast x Cambridge Cole) van T.J. Westeneng. En Atleet had in de rassige, mooi gesloten Glorianda een fraaie dochter op de zesde stek. M. Jongsma fokte haar uit de elitemerrie Olanda (Gaston x Batello) en Wim Cazemier is de eigenaar. Hans Castelijns belandde met beide troeven in de top vijf. De door Gebr. Kimenai gefokte Gidora, een royaal ontwikkelde Manno-dochter uit keurmerrie Tadora (Cinovo x Fabricius) kan ondanks haar ietwat strakke lenden goed bewegen en bezette de vijfde plaats. Toen had Atleet nog twee troeven over, Cizandro nog één en de spanning steeg.

R. van de Water kruiste Webulane (Larix x Exponent) met Cizandro en dit bracht hem de zeer aansprekende Gelane. Een wat klassieke merrie met heel veel klasse en een sterk achterbeen. Zij belandde op de vierde plaats maar had nog wel wat hoger mogen eindigen. Nu nam Girzela-C de Patijn-dochter van Hans Castelijns de derde plaats in. Ook zij toonde een fraai front maar kon even overtuigender bewegen. Zij stamt af van stermerrie Zina (Manno x Kowalski). Zo ging het goud en zilver naar twee heel beste Atleet-dochters. Op de tweede plaats de door Dion Jilesen gefokte Giantha. Tiantha J Elite Preferent en Sport (Manno x Fabricius) tekent voor het moederschap en deze topmerrie behoeft geen verdere uitleg. Ook Giantha beschikt over veel ras en uitstraling en gaat goed in balans maar moest qua beweging haar meerdere erkennen in de heel best aantredende Gesiena uit Wrisiena (Fabricius x Manno) die het succes voor zowel Atleet als Jurjen van der Velde completeerde. Giantha is overigens in eigendom van Wout Liezen die er mede voor zorgde dat de veulenveiling 2014 als succesvol de boeken in gaat door zijn bod van 12.000 Euro op drafmachine Jenderose M (Delviro x Patijn x Fabricius) van Jan Mittendorff. Volgens veilingmeester Johan Wilmink de ‘Totilas van de tuigpaardveulens’. Een actuele opmerking na diens recente TV-reportage.

Patijn boekte ook succes bij de tweejarige hengsten met zijn goed optredende zoon Hermanus. Ook hij komt uit een kwaliteitsvolle moeder, de elitemerrie Biantha V (Manno x Renovo) die drie maal kampioen en drie maal reserve kampioen van Nederland was. Familie Hermanussen verkocht hun fokproduct met de toepasselijke naam als veulen op de fokdag in Nijkerk aan Bart van der Maat die toen hij Hermanus zag hem ook meteen wilde hebben. Hermanus stak bij de overigens maar twaalf aantredende hengsten hoog boven de concurrentie uit. Hij behaalde 79 punten voor zijn exterieur en 85 voor houding en beweging.

Wist Patijn in Fiderose vorig jaar ook een Nationaal Kampioene af te leveren, ditmaal moest Jan Gast, die deze fokte uit de keur preferente Side Rose (Manno x Renovo), genoegen nemen met het reserve kampioenschap. Funita (v. Manno) wist voor Friezenman Jaap van der Meulen nu deze eer in de wacht te slepen. Zij is een dochter van Wunita (Reflex x Cambridge Cole) en weet ook wat optreden is. Gast nam het sportief op en gaf aan: “Het kan niet altijd zondag zijn.”  Het brons was hier voor Fureda (v. Unieko) die Sander Daniels al meerdere successen bracht. Hij fokte haar uit keurmerrie Ureda (Jonker x Hilbert).

Tekst: Janneke Berghuis

Foto: Geert Bouius

Fotobijschrift: Winnares van de 3-jarige merris werd Gesiena (Atleet x Fabricius) van Jurjen van de Velde.