Eebert- en Atleet nakomelingen presenteren zich goed tijdens CK Norg!

Nieuws

Een groot aantal paarden en veulens kwamen zich op vrijdag 29 juli laten zien tijdens de Centrale Keuring in Norg. Bij de veulens geboren na 1 juni kwamen acht veulens aan bod. Zeer goed in type, mooi in het front en met een dansende oprichting won Lisiena (atleet x Fabricius) van f/g J. Van de Velde deze rubriek en werd als enige uitgenodigd voor de kampioenskeuring. Op de tweede plaats en tevens met een eerste premie kwam Louisville (Atleet x Saffraan) van R. Aalders. Het is een rassig veulen met een sterke achterhand. Ook was er een eerste premie voor Lest-Best (Saffraan x Talos). Dit is een veulen mag iets meer ras hebben, maar gaat wel met veel afdruk van de vloer. Deze kon genoegen nemen met plaats drie.  

De hengstveulens werden verdeeld in twee groepen. Vooral een doorsnee koppel veulens, waardoor de eerste groep wel allemaal een eerste premie kreeg maar geen van allen een uitnodiging ontvingen voor de kampioenskeuring. In de eerste groep ging de overwinning naar Landheer (Atleet x Manno), ook gefokt en in eigendom van J. van de Velde. Een veulen met veel bravoure, ruim in zijn beweging en goed van type. Voor Leandro (Emilano x Unieko) van F. Postma was een tweede plaats in de eerste groep hengstveulens. Bij de tweede groep hengstveulens werden er twee uitgenodigd voor de finale. De overwinning ging naar Luxor (Eebert x Patijn) Luxor van Nagtegaal uit Hollum. Hij is een sterk gebouwd veulen met veel ras, loopt mooi bergopwaarts en treedt achter goed onder. De tweede finaleplek ging naar Lexington (Fantijn x Reflex M) van f/g J. v/d Velde uit Siegerswoude. Een ruim gelijnd veulen met een iets lang voorbeen maar wel met ruim voldoende actie. 

Lendoline (Eebert x Manno) van Wim Cazemier uit Nuis was het enige merrieveulen uit de eerste groep merrie veulens, die een uitnodiging kreeg voor de finale. Lendoline is een bijzonder aansprekend veulen met een geweldige uitstraling. Ze is zeer sterk in beweging en weet er nu al in te klimmen. Bij de tweede groep merrieveulens was opnieuw een veulen van Jurjen van de Velde. Ditmaal werd Lareda (Eebert x Manno) gepresenteerd. Dit veulen is bergopwaarts gebouwd en beweegt ook zo, met het halsje er mooi bovenop. Ook was er een finaleplek was er voor Leona (Atleet x Moroccofield Marshall) van J.J. Postma. Zeven veulens waren er uitgenodigd voor de kampioenskeuring. De keuze viel op het sterk gebouwde hengstveulen met veel ras en beweging: catalogus nummer 12: Luxor. De reserve titel was er voor een door Jurjen van de Velde gefokt veulen. Lareda, even eens een dochter van Eebert, kwam dichtbij de nummer één. Ook plaats drie was voor een Eebert nakomeling: Lendoline van Cazemier.  

Bij de 4 t/m 7-jarige stamboek merries kwamen twee schimmels aan kop, die eveneens beide uitgenodigd werden voor de kampioenskeuring, maar beide werden teruggetrokken. Winnaar in deze rubriek werd de nog ongeslagen concoursmerrie Gardenia HBC die veel kracht en souplesse uitstraalt.  Plaats twee was voor de Cizandro-nakomeling Grisola H die nu nog iets meer mocht imponeren in haar beweging, maar zich wel rijk in het front toont.  

Niek Alting presenteerde als enige een Register A Merrie: Independence Day (Barno x Saffraan) en bij de drie jaar en oudere ruinen kwam Hunter (Unieko x Majesteit) van L.J. Altena op kop, voor Heineken (Baanbreker HBC x Cambridge Cole) van Jerry Hamming. Giantha was als enige voor wie een alternatieve IBOP was aangevraagd en wist te slagen met 84 punten.  

 Bij de keur- en elitemerries ging er nogmaals een overwinning naar een geregistreerd en gefokt paard van Jurjen van de Velde. Gesiena, keurmerrie van Atleet, wist rondom te imponeren, met een geweldig aantredende achterhand en showend ontving ze deze titel. Heideroos (Cizandro x Renovo) kreeg eveneens een uitnodiging voor de finale en werd tweede in haar rubriek. Joy (Eebert x Patijn) wist bij de tweejarigen het lint mee te nemen voor haar nieuwe eigenaar. Johan Smink is de nieuwe eigenaar van Joy. Hij kocht Joy tijdens de keuring in Tolbert van Wim Cazemier. Jaicilya, even eens een nakomeling van Eebert, werd tweede in deze rubriek. Dit is een merrie mooi in haar type, goed in beweging. Echter mocht ze nog een fractie groter zijn.  

 Er waren negen 3-jarige paarden uitgenodigd voor de finale. Itasja, een nakomeling van Urgent, liet zich zeer goed zien. Ze is eenen sterk gelijnde merrie met ras en uitstraling. De tweede plaats ging naar Eebert-nakomeling: Ilina van G.E. Veenstra uit Kornhorn. Plaats drie was net als de eerste, voor een Urgent-nakomeling: Inola van fokker Theo Mittendorff uit Coevorden en geregistreerd bij Freek Saris in Wesepe.   

Voor de jury een makkelijke beslissing was de kampioenskeuring van de 2-, 3-, 4-7 jarige & keurmerries. Luxe, zeer sterk in beweging en op en top voorgesteld door het team van Harm Jan Veenstra, wist Gesiena (eveneens een fokproduct van Jurjen van de Velde) dagkampioen te worden op de CK in Norg. 

 Buiten de keuringsrubrieken om waren er ook nog vier aangespannen rubrieken. De merries met minder dan 40 winstpunten ging overtuigend naar de merrie die iedere koers beter wordt en het beter begint te begrijpen. Keurig voorgesteld door haar eigenaar Derk Jan Mekkes wist Atlanta deze rubriek te winnen. Helise (v. Atleet) van Fam. Kruidhof uit Rouveen, voorgesteld door Marcel Ristma mocht op de tweede plaats aansluiten voor Glamourous Whish gereden door Peter Stevens .  

Benderose M van Martin Uineken uit Dalen wist met haar vaste rijdster Annelies Aadriaansen de overwinning te pakken in de rubriek merries met meer dan 40 punten. De voorlopige koppositie van Barana van Mevr. Hellendoorn uit Soest, gereden door Freek Saris moest ingewisseld worden voor de tweede plek.  

Sanne Welling die via het JONG KWPN in het bestuurd van KWPN Noord zit, won de damesklasse met dekhengst Atleet, die veel goeie nakomelingen toonde tijdens de keuring. Benderose M, die de voorgaande rubriek won, moest nu genoegen nemen met een tweede plaats voor Grietje Naber met Evita. 

 Zes 3-jarige paarden presenteerden zich in tuig als voorselectie voor de Egbert Emmink Bokaal die 13 augustus a.s. wordt verreden in Ermelo. Vier van deze zes paarden mogen zich in Ermelo nogmaals laten zien aan de jury. Het betreft Irona H&H (Aron HBC x Koblenz), Izawalda (Cizandro x Saffraan), Imondro (Cizandro x Jonker) en Icoon (Colonist x Plain’s Liberator) 

 Tekst: Anouk Kemkes 

Foto: www.anoukkemkesfotografie.weebly.com