Eebert drukt stempel op CK Oost

Nieuws

De keuringslocatie van CK Tuigpaarden Oost is verplaatst van Ermelo naar Hulshorst. In de buitenmanege van De Bullen Enk wisten een groot aantal voorgeselecteerde tuigpaardmerries te laten zien dat deze doorverwijzing naar de centrale keuring terecht was...

De over veel allure beschikkende elitemerrie Ilanda (Eebert x Manno) heeft een abonnement op kampioenstitels aan de hand, en deze regerend nationaal kampioene voegde er in Hulshorst weer één toe aan haar lijst. Gebr. Ermens fokten deze krachtig bewegende Ilanda en zij is in gedeeld eigendom van Hennie van Manen en inspecteur Viggon van Beest, die uiteraard een stapje terug deed tijdens de beoordeling van hun keuringstopper. Het reserve dagkampioenschap ging naar een merrie die eveneens al eerder in dit kampioenschap wist te overtuigen en ook nu weer heel best optrad: Jaantje (Cizandro x Jonker). Jaantje werd gefokt door Jaap van Arkel en is in eigendom van de ook vandaag weer succesvolle Gebr. den Otter. Op de derde plaats volgde één van de meest tuigtypische  fokproducten uit de mooie stam van Antoon Epskamp. Eén van de weinige fokkers die zelf zijn nafok zowel op keuringen als concoursen presenteert én daarop voorbereidt. Deze Eebert-dochter Ivirona komt rechtstreeks uit zijn lievelingsmerrie Virona (v. Waterman) welke inmiddels het preferentschap heeft behaald.

Voor de koninginnenrubriek waren zeventien driejarige merries doorverwezen en hier was de top breder dan op CK West. Vijftien van hen ontvingen het ster-schap en maar liefst tien verdienden een uitnodiging voor de nationale keuring op de NTD, 11 augustus in Ermelo. Ook Cizandro wist met zijn nafok te overtuigen in deze rubriek. En ook hier trokken de Gebr. den Otter in de kampioenskeuring aan het langste eind! Hun zelfgefokte Kivilandra (Eebert x Manno) trad sterk op en werd geroemd om haar mooie front. Eebert presteerde het om drie dochters in de top drie te hebben! Door hun goede bewegingen mochten deze halfzussen ook een ticket voor de NTD in ontvangst nemen. De tweede plaats ging naar Kymora (mv. Baanbreker HBC) van fokker/eigenaar A. van Bennekom en als derde mocht opstellen Kondalina (uit Briannalina v. Larix) uit de befaamde stam van Sijmen en Greet Korevaar en in eigendom van Henk van Boven. Zijn buurman Gerrit Bonestroo wist bij de tweejarigen het dagkampioenschap te veroveren met de rassige Lenteroos van ’t Hooge, die voor vader Eebert het succes compleet maakte. Bonestroo fokte haar uit de Nando-merrie Henderose van ’t Hooge. Ook Ditisem had in deze jeugdige rubriek een opvallende dochter. Deze Ladora werd gefokt door familie Kimenai uit hun concoursmerrie Wadora (v. Patijn) en is in eigendom van Gert Kamphorst. Aan haar werd de tweede plaats toebedeeld, gevolgd door alweer een Eebert: La Vie (uit Amber v. Tempelier) uit de stam van Kleine Snuverink, gefokt door zijn dochter W.J. Weernink en in eigendom van Aris van Manen.

Er verschenen vijf veulens in de baan welke allen een eerste premie ontvingen, twee van hen werden doorverwezen. Beide zijn zonen van Icellie en beide heten Nico… Lammert van de Put fokte de uiteindelijke kampioen uit de Fabricius-dochter Tovitha die al meerdere tweede bezichtigingshengsten uit deze opvallende, preferente merrie wist de fokken. Wie weet haalt deze sterke Nico over een paar jaar de eindstreep wel. Nico Calis jr had in het verleden veel succes met  Handini M. (v. Cizandro). Bep van de Brake kocht deze bruine merrie van hem om mee te rijden en fokken en dat was meteen ook een succes. Ook deze Nico wist aan te spreken, zeker in beweging. Beide naamgenoten mogen het in Ermelo nog weer tegen elkaar opnemen.

Aangespannen

Het aantal deelnemers in de aangespannen rubrieken was niet groot. De competitie werd een overwinning voor Jonas GSM van Jan Thijs Seinen met Harry van Middelaar aan de leidsels. Inita (v. Patijn) van Jaap van der Meulen werd in handen van Lambertus Huckriede sterke tweede.

In de lage limiet presenteerde de uiteindelijke reserve kampioene Jaantje zich ook zeer nadrukkelijk en had deze rubriek zomaar kunnen winnen met Robbie van Dijk. Dat deed nu de Saffraan-nakomeling Ivo PSH van Hans en Corrie Pos met Marcel Ritsma. Hiermee werd Jaantje tweede. Freek Saris had Heraut (v. Bentley VDL) ook uitstekend bij de les en deze liep naar het derde geld. Met Heliotroop hadden rijder Henk Hammers en eigenaar Jaap van der Meulen een sterke troef in de wat magere hoge limiet. Maar zijn optreden maakte veel goed. Freedom (v. Patijn) en Wim Jansen gaven hier het meest partij en pakten het rode lint. Voorzitter Tuigpaarden Regio Oost Henk Fikse, zag zijn fokproduct Wild Rose F in handen van Pien Jansen, tweemaal een overwinning behalen. Zowel in de ereklasse als de damesklasse wisten zij het meest te overtuigen!

Gelukkig is het kampioenschap fokmerries ook opengesteld voor merries buiten de regio om buiten mededinging mee te doen in deze rubriek. Hierdoor werd het toch mogelijk om vier deelneemsters in de baan te krijgen. Dus net als vorig jaar was de concurrentie niet groot maar werd de schimmel Disaronno (Victory x Waterman) van Aart en Ireen de Leeuw opnieuw tot kampioene gekroond. De enige bedreiging voor dit kampioenschap zou moeten komen van de, eveneens uit regio Oost afkomstige, keuringskampioene Ilanda. Zij had deze dag al diverse keren haar beste beentje voorgezet en vormde alleen op papier die bedreiging. De meeste concurrentie kwam nu vanuit regio Noord: Wout Liezens Atleet-dochter Giantha, die met Henk Hammers een week eerder in Houten een lichte blessure opliep maar daarvan gelukkig weer hersteld was. Patijn-dochter Fiderose en Freek Saris bezetten de derde stek voor de als laatst geplaatste Ilanda met Robbie van Dijk aan de leidsels. Het zou, zowel voor de te voeren strijd als voor het publiek, mooi zijn als er volgend jaar meerdere Oostelijke fokmerries in de baan verschijnen…

Janneke Berghuis