Publiek kiest Julius van Hapert als beste jonge hengst in Hulshorst

Algemeen

Gisteren, 17 december,  om kwart voor zeven ‘s avonds begon in een afgeladen manege “De Bullen Enk” in Hulshorst de hengstenshow voor tuigpaarden en hackney’s. Het was het vierde jaar alweer dat men deze avond organiseerde en er lijkt elk jaar meer publiek op af te komen. Vooral jonge 3-jarige hengsten proeven hier een beetje aan de sfeer die hun op de hengstenkeuring van 7 januari 2017 ook staat te wachten en daarom is deze avond een mooi leermoment. Aan het eind van de avond kiest het publiek door het invullen van en stembiljet de beste hengst en is er voor de eigenaar een cheque van maar liefst € 500,-.

In vier groepen werden 22 tuigpaardhengsten en één hackneyhengst (Bocellies Mateo) aan het publiek voorgesteld. Van Eebert waren er vier zonen, gevolgd door Manno en Victory met elk drie en van de hackneyhengst Bocelli waren er drie. Delviro HBC, Atleet, Saffraan, Sander, Aron, Cizandro, Fantijn, Patijn , Waterman en de hackney Avion Pierre hadden allen één zoon afgevaardigd. Hoewel niet elke hengst de nieuwe Renovo bleek te zijn, waren vooral Jeebert (Eebert x Stuurboord) van L.C.A.M. Paijmans uit Hapert, Julius van Hapert (Cizandro x Tendens HBC) van Hans Castelijns uit Hapert en Jack Daniel’s RSH (Manno x Patijn) van Marcel Ritsma uit Wijnjewoude zeer aansprekende en talentvolle paarden. Ook de zwarte Joël (Bocelli x Uromast) van Augestinus liet zich goed zien. Het deskundig publiek had meer dan 300 stemmen uitgebracht en met iets meer dan 27% van de stemmen kozen zijn de zwartbruine Julius van Hapert als beste van de avond. Tweede werd het vosje Jack Daniel’s RSH. Eigenaar Hans Castelijns en dochter Lotte waren zeer blij met de winst van hun mooie hengst die veel loopvermogen had en daarbij voor en achter veel actie liet zien en tevens de hals er mooi opzette.

Als afwisseling tussen de vier groepen hengsten waren er een aantal shows met onder andere hackney’s aan de lange lijnen en tuigpaarden aan de hand. Bij de hackney’s ging de finale tussen de kleine maat Mister B van Jarin Vos en de grote maat Tivoli Sunday Boy van Gerard Zwartjens. De applaus meter liet er geen twijfel over bestaan wie moest winnen en dat was Sunday Boy die bijzonder actievol en spectaculair door de baan walste. De finale bij de tuigpaarden werd een Calis onderonsje waarin Nico junior met zijn eigen deftige Handini M het op moest nemen tegen Hillydessa van Egbert Kruiswijk, maar getraind door Nico senior. Ook nu sloeg de applausmeter behoorlijk uit in het voordeel van Handini M die met veel front en kracht optrad. Eerder op de avond had Albert Lueks met een geweldige showende Ditisem  aan de lange lijn de handen van het publiek al op elkaar gekregen, waarmee de organisatie terug kan zien op een zeer succesvolle avond.

Tekst & Foto: Geert Bouius

Meest gelezen