Veel hoogtepunten 40-jarig Drogeham

Nieuws

De organisatie van het concours hippique Drogeham had zaterdag 7 september jl. een mooi programma weten samen te stellen met voor het publiek een aantal prachtige wedstrijden voor de KWPN-tuigpaarden, de hackney’s en de tuigpaarden van het Friese ras.

Voor de Friezen werd het dekhengstenkampioenschap de laatste jaren in Drogeham verreden en ook nu was dat zo. Het is alleen jammer dat de deelname altijd maar minimaal is. Zo ook dit jaar met maar vier Friese goedgekeurde dekhengsten. Het is aan Harm Mulder en Anne Okkema te danken dat de wedstrijd überhaupt doorging want als zij Michiel 442 (v. Tsjerk) niet beschikbaar hadden gesteld was de wedstrijd niet doorgegaan. Michiel deed niet mee door de overwinning, die ging tussen drievoudig kampioen Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon, Tsjalle 454 (v. Mintse) met Age Okkema en Wylster 463 (v. Rindert) van Germ Aise Bouma met Sybren Minkema. Drie tophengsten die niet veel voor elkaar onderdeden en op onderdelen van elkaar verschilden. In de finale met deze drie was Eise niet zo imponerend als hij in Norg was en klom er minder in. Wylster ging geweldig over de benen en liet veel actie en ruimte zien. Ook bleef hij het front er goed op houden. Tsjalle groeide in de wedstrijd en had het mooiste front van de drie en bleef over de benen ook goed vierkant. Het was een spannende wedstrijd die toch weer door Eise werd gewonnen met Wylster daar vlak achter als reserve kampioen en Tsjalle als derde.

Sybren Minkema won eerder op de dag wel de competitie voor de nieuwelingen met Sven B (v. Wimer) en vergaarde 70 punten. Met Bommelsteyn’s Willem (v. Hette) van Jaap van der Meulen werd Henk Hammers tweede in zowel de finalewedstrijd als de eindstand van de competitie met 61 punten. Udo de Haan werd overall derde met Tjibbe P.J. (v. Bartele).

De finale van de Young Riders kreeg een spannende ontknoping met nog drie kanshebbers op de eindoverwinning van de competitie. Berder van der Veer moest met Het Swarte Paert Sierd P.J. (v. Dries) bij de eerste drie eindigen om het klassement te winnen en dat lukte door als tweede te eindigen in de dagwedstrijd. JR Bouwman won de laatste wedstrijd overtuigend met Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus) van Willem Vogelzang en eindigde als tweede in de eindstand met 65 punten. Berder had er 67 en Nadia den Hollander vergaarde ook 65 punten met Thoran van de Noeste Hoeve (v. Tsjalle) en werd derde.

Met Hunk (v. Tjalf) van familie Van Nispen won Henk Hammers de voorlaatste wedstrijd van de Provinsje Fryslan Prijs en hield Nane 492 (v. Wimer) van Germ Aise Bouma met Sybren Minkema achter zich. MGPNGP Mario fan Bokkum (v. Jasper) won zowel de ere- als de damesklasse en Udo de Haan won de tweespanrubriek met Tjibbe P.J. (v. Bartele) en Ysbrand P.J. (v. Gerben) van de combinatie Wijbenga/van der Ark.

Tuigpaarden

Nederlands beste fokmerrie streden om het VTN-kampioenschap. Negen deelnemers kwamen de baan in en vier gingen er door naar de finale. Dat Jara (v. Cizandro) met Nico Calis en Emaire (v. Manno) met Annemieke Calis, beiden van Johan Kramer, hier niet bij zaten verbaasde velen. Temeer omdat Disaronno (v. Victory) van de familie de Leeuw met Robbie van Dijk er wel bij zat! De schimmel kon niet overtuigen waar Jara en Emaire dit veel meer deden. Over de kampioen bestond geen twijfel, dit werd Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn, gereden door Harry van Middelaar. De bruine elite- en Topsportmerrie liep een foutloze wedstrijd en deed dat met veel afdruk en ruimte in  haar bewegingen. Met het front er ook heel fijn op maakte haar een waardige kampioen. Met Kianita (v. Eebert) van vader en zoon Kamphorst kwam Henk Hammers nog het dichtst in de buurt maar de bijzonder actievolle merrie kwam in het front te kort op de kampioen. Disaronno werd derde en Klaas Buist reed Gorita (v. Atleet) naar plaats vier.

Ook hier streden de Young Riders om de eindoverwinning in hun competitie. Manon Veerman won de dagprijs met een hele beste Emerson (v. Manno) maar moest de eindoverwinning laten aan Kevin Huckriede met Renvyle Imondro (v. Cizandro) van F. Fitzpatrick. Derde in de eindstand werd Mieke ter Schure met Giantha (v. Atleet) van competitiesponsor Wout Liezen, gevolgd door Judy Leeuwis met Heineke (v. Colonist) van Leo Wijkmans. Stijlprijswinnaar JR Bouwman eindigde als vijfde met   Jonas GSM (v. Unieko) van Jan Thijs Seinen.

Voor de verrassing van de dag zorgde Henk Hammers bij de tweespannen ereklasse waarin hij als winnaar uit de bus kwam met Havana (v. Bentley VDL) van stal Mekkes en Jivirona (v. Eebert) van Ter Laak. De zwarte merries traden op als een echte eenheid en bleven goed in balans en versloegen Equifirst Eribo (v. Manno) en -Amadeus (v. Saffraan) met Leendert Veerman. Bentley VDL (v. Larix) en Belmondo (v. Manno) werden derde met Derk Jan Mekkes. De ereklasse werd gewonnen door Dylano (v. Plain’s Liberator) met Mark de Groot met voor Equifirst Amadeus met Leendert Veerman. . Anneke Borkent won met Renvyle Imondro de damesklasse en Annemieke Calis werd tweede met Emaire. Harry van Middelaar schreef de limietklasse op zijn naam met Image HBC (v. Ditisem).

In de finale van Anemone’s Horse Trucks meerspan stallencompetitie kwamen vijf verschillende aanspanningen in de baan, gepresenteerd door zes rijders. Het werd een prachtige wedstrijd die veel waardering oogstte bij de organisatie, het publiek en de deelnemers zelf. Leendert Veerman werd eerste met zijn randem Equifirst paarden Jannes, Eribo en Amadeus, gevolgd door Henk Hammers met de in het tandem debuterende Havana en Jivirona. Jan Jordans reed zijn Trojka bestaand uit Barend (v. Marvel), Casanova (v. Manno) en Cinuwalda (v. Larix) naar de derde plaats. Hierna mocht Derk Jan Mekkes het vierspan Varranno (v. Manno), Wizzkids Gonda (v. Patijn), Jaims H (v. Bentley VDL) en Bentley VDL opstellen, gevolgd door Ule Haarsma met Jidaperty (v. Eebert), Kolonel (v. Fantijn) en Elburg (v. Morocco Field Marshall) in klavertje- 3 opstelling. Jan Bouwman sloot de rij met zijn tandem Egberdina’s Unitas (v. Nando) en -Armani (v. Roy M). Haarsma won de competitie met Veerman als tweede en Jordans als derde.

Hackney’s

Voor de Young Riders van de hackney’s stond ook de finale van de competitie op het programma en het was Amy Tewis die met Noddyvyse I Am Here (v. Sunbeam Something Special) zowel de dagwedstrijd als de eindstand won. Amy won alle wedstrijden waaraan ze deelnam en had 50 punten. Femke Kimenai werd met 45 punten tweede in het eindklassement door met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) ook als tweede te eindigen in de dagwedstrijd. Ilse Sijtsema werd twee keer derde met Heartland Lisa (v. Heartland Equality).

Demi van Nispen won met Black Benson (v. Wentworth Ebony) de limietklasse grote maat en met Magic Eclipse Flash Dance (v. Southside’s Equalizer) de ereklasse. Anneke Borkent pakte met Brookfield My Way (v. Agadergh Brookfield) de winst in de ereklasse kleine maat en ook in de damesklasse. Lambertus Huckriede won met Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) de limietklasse en met Brookfield Olympic Dreams (v. Agadergh brookfield) en Brookfield May Way de tweespanrubriek.

Foto: Kampioen dekhengsten Eise 489 met Jelmer Chardon (Foto Karin Sevink)