Prachtige winnaars Rouveen

Nieuws

Onder werkelijk prachtige weersomstandigheden kon het programma van het traditionele concours hippique afgewerkt worden. De publieke belangstelling vanuit het dorp is altijd groot en op de vergrote maar niet al te vlakke hoofdring kwam een aantal tuigpaarden tot een topprestatie.

In de kleine limiet was Jericho (v. Dylano) van Egbert Kruiswijk met Mark de Groot de terechte winnaar. Met de hals er bovenop en veel afruk en actie over de benen liep Jericho regelrecht naar de overwinning. De concurrentie in de finale met zes kwam van Heraut (v. Bentley VDL) die met Freek Saris ook sterk optrad en tweede werd en de goed bergop lopende Equifirst Jannes (v. Manno) en Leendert Veerman waarvoor de derde prijs klaarlag. Jonas GSM (v. Unieko) ging in handen van Susan Bouwman ook best en mocht als vierde opstellen voor Jarlina (v. Cizandro) met Michel Verwoolde. Jantijn (v. Fantijn) en Albert Spijkerman moesten een plekje toegeven en werden zesde.

Indrukwekkende India

De tussenlimiet kende veel kwaliteit en was één van de toprubrieken van de dag. Verantwoordelijk hiervoor was de groots optredende India (v. Cizandro) door Michel Verwoolde gereden voor zijn schoonvader Antoon Kogelman. Na een voorlopige vierde plaats gingen bij India alle remmen (lees: spieren) los en walste de 6-jarige vosmerrie naar de eerste plaats. Helemaal los door het lichaam bewegend ontwikkelde zij een hoog en ruim grijpend voorbeengebruik en sterke achterhand. Door haar vrolijke uitstraling lijkt het showen haar geen moeite te kosten. De overwinning van India ging vooral ten koste van de goedgekeurde dekhengst Hertog Jan (v. Cizandro) van Blackhorse BV in handen van Mark de Groot. In de eerste ronde was Hertog Jan goed op dreef met ook veel hoogte en ruimte in de voorhand. Tijdens het overrijden was het allemaal net iets minder en zakte hij naar de derde plaats. Met Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn handhaafde Harry van Middelaar zich op de tweede plaats. De vierde plek bleef in handen van Giantha (v. Atleet) van Wout Liezen met Henk Hammers.

In de grote limiet heerste Hammers met de sterk bewegende Heliotroop VDM (v. Colonist) van Jaap van der Meulen. Zakkend in de achterhand en rijzend in de voorhand kwam de goedgekeurde hengst tot een topprestatie waarbij het krachtige achterbeen en ruim grijpende voorbeengebruik opviel. Linda Boelens kon El Nino B (v. Atleet) als tweede opstellen en Mark de Groot mocht de onrustige en tegen zichzelf vechtende Idol (v. Manno) als derde opstellen. Een plek die ook voor Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen had kunnen zijn. Harry van Middelaar liet de keurmerrie mooi op eigen benen lopen en had geen opzet nodig om de hals erop te houden. Met Equifirst Eribo (v. Manno) was Leendert Veerman de vijfde finalist en bleef vijfde.

De jury zag in, alweer een goedgekeurde dekhengst, Delviro HBC (v. Vulcano) de winnaar van de ereklasse. Daar leek het na de eerste omloop nog niet op omdat Henk Hammers met Dendrini (v. Manno) van Michael Kooijman de beste indruk had achtergelaten en als eerste was binnengeroepen en Delviro als derde. Tijdens het overrijden werd de zwarte Delviro steeds beter, klom er hoog in met veel knieactie en was ook in de stelling nu recht gesteld. Dendrini moest hierin haar meerdere erkennen in de hengst en kon ook haar sterkte voorbeengebruik niet vasthouden. De tweede plaats was het maximaal haalbare voor de Topsportmerrie van 2018. Equifirst Amadeus (v. Saffraan) en Leendert Veerman konden als derde opstellen en Wild Rose F (v. Manno) met Pien Jansen als vierde.

Voor de jonge paarden stond de eerste competitiewedstrijd op het programma en het was Kensington (v. Dylano) die met Mark de Groot de eerste 10 punten pakte. Met een mooie oprichting en voldoende beweging liep de bruine ruin een foutloze koers en werd terecht eerste. Na zijn overwinning in Doornspijk werd Joker (v. Delviro HBC ) nu tweede met Wim Jansen. De zwarte merrie liet zo nu een dan een steekje vallen. Met de zwarte Jivirona (v. Eebert) van G.E.B ter Laak klom Henk Hammers van de vijfde naar de derde plaats. Een mooi lang gelijnde merrie met veel talent. Kensington (v. Bocelli) van Freek Saris werd vierde en Henri van Weeghel sloot de rij overrijders met Kumalya (v. Fantijn)

De vijf dames konden in hun klasse in één keer geplaats worden en het was El Nino B die met Linda Boelens de ereronde aan mocht voeren. Met Equifirst Eribo werd Renate Veerman tweede en won ook de prijs voor het schoonste geheel.  De chique Egberdina’s Armani (v. Roy M) werd in handen van Susan Bouwman derde voor Zilver D (v. Ganges) met Ada Donck. Wilma Winters debuteerde met de vos Irwin (v. Atleet) voor de grote dameskar en eindigde als vijfde.

De vier tweespannen konden ook in één keer goed gezet worden met op kop Eribo en Amadeus met Leendert Veerman. Heraut en Anton volgden met Freek Saris net voor Egberdina’s Unitas en Armani met Susan Bouwman. Antoon Epskamp sloot met Ivirona en Grandioos als vierde aan.

Foto: India van Antoon Kogelman met Michel Verwoolde (Foto Johnny van Ingen)