Wim Jansen speelt troef met Joker

Nieuws

Onder prachtige weersomstandigheden werd afgelopen zaterdag het 38e concours van Doornspijk afgewerkt. Veel deelnemers hadden de reis naar de rand van de Veluwe gemaakt en dat leverde volle rubrieken op en spannende wedstrijden.

Een veertiental nieuwelingen zette de eerste schreden op het groene gras en de jury selecteerde er negen uit twee groepen voor de finale. Vijf reden uiteindelijk over voor de winst en bijbehorende beker. Het was jammer dat Ule Haarsma problemen met de leidsels kreeg en zijn Kamore na hulp van de groom weer op kon stellen. Het was Wim Jansen die een hele sterke troef in handen had en de winst naar zich toe trok. Deze troef was de 5-jarige zwarte merrie Joker (v. Delviro HBC) die sterk over de benen ging en veel takt en regelmaat liet zien. Ze liet het meest natuurlijke beeld zien was de toelichting van de jury. Kalina (v. Eebert) van Wout Liezen werd met Harry van Middelaar op korte afstand tweede, vanwege het iets mindere voorbeengebruik. Kensington (v. Dylano) van en met Mark de Groot en Karin (v. Granaat) van en met Cor van Dijk werden door de arbiter als derde en vierde geplaatst.

In de nationale ereklasse kreeg het talrijke publiek waar voor hun geld met een geweldig optreden van Fantijn (v. Patijn) met Linda Boelens. De hengst walste hoog en elastisch door de baan en keek er geweldig overheen en maakte geen fouten. De overwinning was terecht omdat geweldenaar Eebert (v. Atleet) in handen van Robbie van Dijk niet geheel foutloos acteerde maar wel veel indruk maakte. Hij werd tweede voor Lambertus Huckriede met Business (v. Vlasco).

De regionale ereklasse werd gewonnen door Gerran PSH (v. Atleet) nu in eigendom van van H. Pos met Marcel Ritsma. Een nieuwe combinatie die gedurende de wedstrijd steeds beter werd en in de finale met drie Pien Jansen met Wild Rose F (v. Manno) en Cor van Dijk met Elegant (v. Waldemar) naar plaats twee en drie verwees. Gerran viel in handen van Wim Jansen al eerder op door zijn sterke achterhand, hoge knieactie en mooie front.

Harry van Middelaar domineerde de limietklassen. Met een zuiver vierkant bewegende Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn won hij de regionale kleine limietklasse en met Image HBC (v. Ditisem) werd ook de nationale kleine limiet gewonnen. Gardenia HBC was in handen van Harry een klasse apart in de nationale hoge limietklasse. Mark de Groot had in Hertog Jan (v. Cizandro) van Blackhorse BV de winnaar in de regionale hoge limietklasse. Alle vier limietklassen kenden veel kwaliteitsvolle tuigpaarden.

Met veel belangstelling werd er uitgekeken naar het debuut van de zwarte Brandy (v. Uromast) voor de dameskar. Ineke Haarsma was met Brandy een hele chique verschijning die na een onwennige eerste omloop toesloeg tijdens het overrijden en de damesklasse naar haar hand zette. Dit betekende voor Anneke Borkent en Business dat ze hun voorlopige eerste plaats kwijt waren en tweede werden. Een emotionele Ineke had kippenvel gekregen van het rijden met grootheid Brandy.

Kevin Huckriede won de eerste competitiewedstrijd voor Young Riders met Renvyle Imondro (v. Cizandro) maar kreeg dermate veel concurrentie van Jelle van de Weide met Elburg (v. Morocco Field Marshall) dat de arbiter eraan te pas moest komen voor de definitieve plaatsing.  Equifirst Eribo (v. Manno) en -Amadeus (v. Saffraan) wonnen met Leendert Veerman de tweespanrubriek.

Hackney’s

Ook volle rubrieken bij de hackney’s. Zeven nieuwelingen reden af voor hun eerste wedstrijd buiten en weer was Ardingly’s Hot Chocolate (v. Heartland Prophet) met Lambertus Huckriede de winnaar. Ook de nummer twee was inmiddels een bekende en wel Princess Yentle (v. Heartland Yahooti) met Sem de Rooij. Beide pony’s deden in beweging niet veel voor elkaar onder de winnaar had meer front en liep mooi bergop waar de nummer twee iets minder verheven was. Met G.W.’s Sunny Boy (v. Heemhoeve’s Prince Caspain) werd Gert Wouters heel verdienstelijk derde.

Mooi was ook de overwinning van Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wörmink) met Roel Smits in de ereklasse kleine maat. Deze pony rijst goed in de voorhand en zet de voorbenen hoog en ruim weg. Het fraaie front maakt het plaatje compleet. Ook nieuwkomer Amy Tewis deed van zich spreken door met Conviction’s Black Nobility (v. Nobel Rebel) tweede te worden.

Anneke Borkent won met Noddyvyse I Am Here (v. Heartland Propet) en Renvyle Bobby’s Boy (v. Balwins The Bobby Pony) twee limietklassen en Dion ten Berge pakte zijn eerste overwinning met Eclipse Candyman (v. Benthof’s Amir) in de tweede groep lage limietklasse.

In de volle damesklasse wist Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) van Wim Schutte met Inge Jansen weer de winst te behalen. De hengst loopt met veel afdruk en maakt geen fouten. Tweede werd Tip Top (v. Heartland Bust Your Buttons) met Ramona van de Boogaard.

Magic Little King (v. Stardust Boy van’t Stedeke) en Ringo Star (v. Noble Boy) wonnen met Cynthia Ardesch de tweespanrubriek.

Foto: Beste regionale nieuweling Joker (v. Delviro HBC) met Wim Jansen (Foto Johnny van Ingen)