Haarsma, Minkema en Agricola kampioenen van Rijs

Nieuws

Bij de nieuwe manege Gaasterland in Harich werd afgelopen zaterdag het concours hippique van Rijs gehouden en waren er vijf kampioenssjerpen te verdienen. Twee voor de kampioen tweespan tuigpaarden, twee voor het tandem Fries ras en nog één voor de regionale dameskampioen Fries ras.

Bij de tweespan tuigpaarden was Ulle Haarsma titelverdediger en had dit seizoen de meeste wedstrijden gewonnen met zijn topspan vossen Celebration en Zavanno. Maar de concurrentie zit ook niet stil en de vorm van de dag kan zomaar een andere uitslag geven. De vorm bij het span van Haarsma was nu iets minder overtuigender dan de laatste wedstrijden het geval was en dus moest er echt voor gestreden worden in de finale waaraan ook Henk Hammers deelnam met zijn talentvolle limietspan Heliotroop VDM en Funita van Jaap van der Meulen. De derde kanshebber was Derk Jan Mekkes met zijn ervaren vossen PrimeVal Varanno en - Wizzkid’s Gonda. Ondanks de iets mindere prestatie van Celebration en Zavanno over de benen bleven ze prachtig mooi in hoofd- en halshouding. Hun fiere front zorgt altijd voor dat beetje extra uitstraling en was doorslaggevend in deze titelstrijd. De donkere vossen van Henk kwamen qua houding net te kort in de finale en werden reserve kampioen voor het schitterende span van Mekkes. Leendert Veerman werd vierde en Jan Jordans vijfde.

Haarsma had eerder op de dag met Imposant en Gardenia HBC ook al de limietklasse tweespannen gewonnen en werd in de meerspancompetitie derde met zijn randem Imposant, Zavanno en Elburg. Het waren Leendert Veerman en Derk Jan Mekkes die nu de dienst uitmaakten en samen overreden voor de winst. Het publiek genoot met volle teugen van dit prachtige duel dat toch wel overtuigend werd gewonnen door Veerman met Gentleman, Equifirst Eribo en Emerson. Leendert is constant op zoek naar de juiste combinatie paarden en kwam nu met de debuterende Gentleman op de proppen als achterpaard. In het damesnummer had hij al even mogen proeven aan de zware tandemkar en had daar geen moeite mee, zo bleek wel uit de mooie derde plaats die Manon Veerman met hem behaalde. Hoewel net voor de wedstrijd aanving er nog een schoftstuk vervangen moest worden bij een van de paarden, ging het tijdens de wedstrijd van een leien dakje. Het drietal vossen liep geweldig voorwaarts met een hele deftige Emerson voorop, die de blikvanger van het geheel was. De vossen Varanno, Wizzkids Gonda en Bentley VDL gingen ook als een speer en werden keurig tweede. Jan Jordans eindigde als vierde. In de tussenstand heeft Veerman nu 95 punten voor Mekkes met 88 en Haarsma met 80.

In de enkelspanrubrieken wist Harry van Middelaar opnieuw de ereklasse te winnen met Brandy en won Mark de Groot met Idol de limietklasse. De damesklasse kreeg een verrassende winnares in Hanneke van Wessel met Briljant. De 12-jarige vosruin is in de kracht van zijn leven en viel afgelopen donderdagavond in Ommen al op door zijn constante prestatie en deed er nog een schepje bovenop en won deze sterke rubriek. Geheel vierkant met veel afdruk en ruimte liet Hanneke hem gaan en met de hals er mooi op was de winst terecht.

De competitie finale kreeg een spannend slot met Icanita en Just Lucky die beide nog konden winnen. Just Lucky moest winnen met Lambertus Huckriede, Icanita hoefde met Harry van Middelaar alleen maar boven hen te eindigen in de dagwedstrijd. Lambertus won de finalewedstrijd met een sterke Just Lucky die over veel talent en vermogen beschikt. De zwarte hengst klom er geweldig in met een hoge grijpende voorhand en won dus ook het overall klassement. Harry werd tweede met Icanita van Toon van Doorn en voor Innovatief en Mark de Groot was de derde plaats in zowel de dag wedstrijd als eindstand.

Fries ras

In het tandemkampioenschap kwamen er vijf langspannen opdraven die de strijd met elkaar aan gingen. Maar eerst moesten een tweetal rijders de strijd met hun paarden aangaan en dat kostte Feike Holtrop de wedstrijd. Ook Jelmer Chardon had na het afrijden veel moeite om Eise 489 en Stal Chardon’s Ferdinant in balans te krijgen maar verspeelde daarmee wel zijn kans op een eventuele titel. Tot het van hand veranderen bleef het voorpaard galopperen en daarna liep het als een trein maar te laat… Het waren uiteindelijk Sybren Minkema met Chris fan Wylgster Pragt en Mario fan Bokkum en Frits de Jong met Marcus en Riemer fan Hylpen die in een onderling duel gingen bepalen wie er kampioen ging worden. Het werd Minkema want zijn beide zwarten klapten er geweldig op en gingen ook nog eens sterk over de benen. De paarden van De Jong liepen een hele beste koers maar waren in alles net iets minder dan de kampioenen. Met GPD Teade en - Timo B werd Augustinus Hoekstra derde.

In het regionaal dameskampioenschap werden vier van de negen dames uitgenodigd nogmaals af te rijden voor de titel. Voorop ging Leslie Agricola met Feitse GL, gevolgd door Trijnie Duin met Floris T, Maaike de Jong met Jetske van Diphoorn en Margé Emmens met Topgazon Sam E. vier hele beste paarden die niet veel voor elkaar onder deden. Feitse gaat altijd met veel afdruk en een mooi hoog front erop en bleef het meest constant en won dan ook de titel. Floris was over de benen de mindere van de kampioen en werd daardoor tweede voor Sam E en Jetske. Een mooie strijd.

In de nieuwelingen competitie lijkt de winnaar zo langzamerhand wel bekend want het was opnieuw Nane 492 die in handen van Sybren Minkema de tien punten pakte. De hengst van Germ Aise Bouma straalt met zijn ruime voorhand en machtige front veel macht uit. Udo de Haan werd met Rinse PJ tweede voor Hendrik Eppinga met Markus 491. Pieter Okkema mocht als vierde mee overrijden met Thoran van de Noeste Hoeve en bleef vierde. Demi van Nispen won met Hunk de Young Riders competitie en hield Nanning Lemstra met Sietse fan ‘e Alde Ryd achter zich.  Met Rinse PJ werd Berber van der Veer derde. De Provinsje Fryslan competitie werd gewonnen door Jolanda Schreuder met Mario van Bokkum. Met GPD Teade werd Augustinus Hoekstra tweede en voor Albert Minkema en Melle fan de Lits was de derde plaats. Joppe van Nienke Schrale is nu een volwaardig ereklasse paard en won deze wedstrijd ook gelijk in handen van Henk Hammers. Met Eise 489 was de tweede prijs voor Jelmer Chardon en Sybren Minkema bezette met Filou SB de derde plaats. in de damesklasse won Nynke Bouma met Wylster 463 de generale voor het kampioenschap dat maandag in Opmeer wordt verreden. Jolanda Schreuder en Filou SB werden tweede voor Mechteld van der Kooi met Xander. Sybren Minkema sloot de dag goed af in Rijs door ook de tweespanwedstrijd winnend af te sluiten met Chris fan Wylgster Pragt en Sven B. Feike Holtrop en Bauke de Boer volgden als tweede en derde. Jakob van der Heide won de zadelrubriek in het kader van de AUTO XL JOURE competitie.

Herhaling van zetten bij de hackney’s

Voor de hackney’s geen titelstrijd in Rijs, wel mooie rubrieken met veelal dezelfde winnaars als in Buitenpost. Ilse Sweens domineert momenteel de damesklasse met Leyrun Headliner en won ook nu weer. Met Renvyle Bobbys Boy werd Anneke Huckriede tweede voor Frances Borkent met Madonna. Els d’Achard won met Here I Am de ereklasse kleine maat opnieuw en hield Lambertus Huckriede met Conviction’s Black Nobility achter zich. De derde plaats was voor Werner Sweens met Leyrun Headliner. Lambertus won wel de limietklasse met Noddyvyse Magic Moment. Anneke werd sterk tweede met Brookfield Olympic Dreams en de derde plek was voor Rob d’Achard met Heartland Wonderful. Demi van Nispen won met Benson de limietklasse grote maat en won ook de ereklasse met Magic Eclipse Flash Dance. Werner Sweens won de tweespanrubriek.

Geert Bouius