Kampioenschappen Rijs voor Huckriede, Holtrop en Agricola

Nieuws

Op het prachtige concours van Rijs stond zaterdag 5 augustus voor de hackneyriijders het tandemkampioenschap op het programma en met vier deelnemers was dit een mooi overzichtelijk geheel. Ook de Friese tweespanrijders streden om hun kampioenschap dat werd binnengehaald door Feike Holtrop en in de Noordelijke ereklasse werd Leslie Agricola kampioen.

Lambertus Huckriede was met Noddyvyse Special Edition en Sunbeam Look at Me titelverdediger bij de hackneytandems. Maar de concurrentie had ook niet stil gezeten en had dit seizoen ook al een paar keer gewonnen, waarmee het een redelijk onvoorspelbare strijd was. Alle vier langspannen liepen een beste koers en dan wordt op details beslist door de jury met de tablet. Huckriede mocht als eerste weer opstellen, hoewel de achterpony nog niet zijn beste beentje had voorgezet. Daarna Werner Sweens met beide best bewegende Leyrun Tourmaline en – Headliner. Jan Jordans zijn tandem trad van begin af had heel goed op en leek zich echt in de titelstrijd te mengen, maar Eagle’s Pocket Rocket en Eagle’s Daylight kwamen niet verder dan de derde plaats en mochten ook niet mee over in de finale. Johan Boeve had in Buitenpost nog gewonnen maar moest nu genoegen nemen met plaats vier. Hij reed met Bingo en Highway’s King Silvester. Huckriede en Sweens gingen de finale in en toen was het tandem van Huckriede helemaal compleet met een super deftige Look at Me voorop en werden opnieuw kampioen.

Voor de tuigpaarden van het Friese ras had Rijs twee kampioenschappen toegewezen gekregen en als eerste werd het regionale ereklasse kampioenschap verreden. Na de eerste omloop bleven er van de negen kanshebbers vijf over die nogmaals afreden voor de titel. Het was Leslie Agricola met Feitse GL die zijn krachtige passen maar bleef uitmeten en eigenlijk geen moment verzaakte en dus regelrecht naar de titel liep. Daarbij bleef Feitse zijn hals er bovenop zetten en dat maakte het geheel een waardige kampioen. Susan Bouwman gaf met Egberdina’s Lodewijk van Willem Vogelzang meer dan goed partij en was een fractie minder over de benen en dat leverde de reserve titel op. Andries fan ‘e Huchten werd door Gaatze Bosma voorgesteld en miste de ruimte in de voorhand van de eerste twee en werd derde voor de ook sterk bewegende en mooi in het front blijvende Egberth van de Zonschate met Hiltje Holtrop. Pieter Okkema en Ulbe fan de Noeste Hoeve bleven vijfde.

Het nationale tweespankampioenschap was een vrij open strijd en kreeg vier finalisten: Feike Holtrop had de laatste wedstrijden gewonnen met Hessel – en Jasper fan ‘e Stjelpdyk en vormde in de eerste omloop de mooiste eenheid in zowel houding als beweging. Zij mochten als eerste weer opstellen gevolgd door de spannen van Jan Bouwman met Claes en Egberdina’s Arwyn, Sybren Minkema met Filou SB en Douwe van R en Udo de Haan met Christiaan PJ en Het Swarte Paert Sierd PJ. Hessel en Jasper vertrokken weer sterk en klommen er mooi in, maar gedurende de wedstrijd verdween de eenheid en het voorwaartse een beetje. Het span van Bouwman klapten er geweldig op en gingen met veel afdruk over de benen en waren in de stelling heel correct. De paarden van Minkema en de Haan gaven alles, maar kwamen net te kort voor de titel. Die ging uiteindelijk naar Feike Holtrop met Hessel en Jasper en daarmee pakte hij na bijna twintig jaar weer een tweespantitel. Bouwman werd tweede voor Minkema en de Haan. De dag kon voor Holtrop al niet meer stuk, maar hij won later ook nog de tandemrubriek. Eise won opnieuw de ereklasse, Milan won de competitie, Joppe de limietklasse en Filou SB de damesklasse en Hunk won de Young Riders wedstrijd.

Eerder op de dag had Jan Brinkhuis de openingsrubriek gewonnen met Serendipity’s Private Ryan in de limietklasse grote maat hackney’s. Met Secret’s Inspiration werd Patrick Hoogerwaard tweede. De limietklasse kleine maat ging na overrijden naar Lambertus Huckriede met de krachtig lopende Noddyvyse Magic Moment van de gebroeders Rast. Sterk tweede werd Werner Sweens met Leyrun Prestige, die ook heel mooi is en ruim beweegt.  Anneke Huckriede won met Sunbeam Look at Me de ereklasse kleine maat voor opnieuw Werner Sweens, maar nu met Leyrun Headliner en bij de beste grote maten was het Demi van Nispen, die met Magic Eclipse Flash Dance de eerste plaats op eiste voor Lambertus Huckriede met Renvyle The Real Deal.

Bij de tuigpaarden deed Lambertus Huckriede goede zaken in de competitie door deze opnieuw winnend af te sluiten met ECW It’s Me van Alfons Engbers. De bruine treedt bijzonder deftig op en heeft een hoge en ruime actie. Met Imposant werd Ulle Haarsma tweede. Huckriede won met ECW Imondro ook de limietklasse en hield Henk Hammers met Heliotroop VDM achter zich. Eebert heerste in de hoge limietklasse met Robbie van Dijk aan de leidsels. De hengst klimt er geweldig hoog in en pakte veel bodem. Met Bommelsteyn’s Hubert werd Lambertus Huckriede tweede. Dat werd hij ook in de ereklasse met Business achter een dit jaar niet te verslaan lijkende Brandy HBC met Harry van Middelaar. De jury sprak van een absolute toprubriek met vijf toppers in de finale, waarbij de individuele smaak van elk jury lid zeker een rol speelt bij de plaatsing. Dat elke rijder meent dat zijn paard moet winnen spreekt voor zich! Business won met Anneke Huckriede wel de damesklasse met Nellie Schep op plaats twee met Celebration. Ulle Haarsma won beide tweespanwedstrijden; de competitie met Endre en Imposant en de ereklasse met Celebration en Zavanno. Derk Jan Mekkes werd in beide wedstrijden tweede. Eerst met Dijkgraaf van Etienne Raeven en PrimeVal Bentley VDL naast elkaar en in de ereklasse met Varanno en Wizzkid’s Gonda. De randemcompetitie werd deze keer gewonnen door Leendert Veerman met zijn Besterly drietal Zilver, Eribo en Amadeus, die nu heel recht gesteld en met de meeste actie door de baan gingen. Haarsma volgde met Endre, Celebration en Zavanno en daarna de langspannen van Jan Jordans en Derk Jan Mekkes.

Tekst: Geert Bouius

Foto: Karin Sevink