Concours Dokkum jubileert met drie kampioenschappen

Nieuws

Voor de 75e keer werd vandaag, 28 juni, in Dokkum het groot nationaal concours hippique gehouden. Ondanks de 60 mm water die het terrein vrijdagnacht te verduren kreeg was de baan perfect voor tuigpaardensport op het hoogte niveau. De organisatie had maar liefst drie kampioenschappen toegewezen gekregen: het tweespan hackney’s, tandem Fries ras en randem tuigpaarden.  Verder streden de tweespannen tuigpaarden om de Zilveren Waag en net als vorig jaar mocht Ule Haarsma dit waardevolle kleinood in ontvangst nemen nadat hij met Celebration en Zavanno de rubriek had gewonnen.

In het VTN kampioenschap voor randems is altijd spannend, niet alleen wie gaat winnen maar vooral of er geen ongemakken gebeuren. Er kwamen zeven langspannen in de baan, waarvan er vier in de herkansing gingen: Henk Hammers met Dendrini, Briljant en Saturday van de combinatie Kooyman/Van Wessel/Steen, Jan Jordans met Barend, Sitinkie en Oxcan, Derk Jan Mekkes met Varanno, Only the Lonely en PrimeVal Bentley VDL van de combinatie Mekkes/Corbeek/Ritsema/Arends/VDL Stud en Leendert Veerman met Besterly Artiflex, - Eribo en – Amadeus. Henk Hammers had zijn vossen het beste in een rechte lijn en ze gingen goed over de benen. Zij wonnen dan ook de titel bij deze moeilijk te rijden discipline. De paarden van Mekkes gingen ook goed voorwaarts en klommen naar de tweede plek voor de vossen van Leendert Veerman. Jan Jordans’ paarden liepen makkelijk naar de vierde plaats. De randems van Jan Bouwman en Gerard van der Meulen volgden. Haarsma verliet de baan. Lambertus Huckriede won met Business van Gerrit Egberink overtuigend de ereklasse voor Leendert Veerman met Besterly Amadeus. Ook de damesklasse was voor Business nu met Anneke Huckriede, die met haar overwinning ook de Gouden Zweep van de gemeente Dantumadeel won. Tweede werd nu Renske van der Sluis met Wonder. Henk van der Sluis won de competitie eenspannen met Danno voor Henk Hammers met Fureda van E. Daniels.  In de lage limiet wisten Harry van Middelaar en deftige Delviro HBC iedereen achter zich te houden met Leendert Veerman op de tweede plaats met Besterly Eribo. Harry won de ook de hoge limietklasse, nu het Aron HBC, die ruimer over de benen ging dan Berino van Mark de Groot met Lambertus Huckriede aan de leidsels die tweede werd. Er was ook een wedstrijd voor Young Riders waarin Christine Mensink met Alfredo en Mieke ter Schure met Saturday van Appie Steen dusdanig aan elkaar gewaagd waren dat de arbiter moest beslissen wie er ging winnen. Het was de jarige Christine die de ereronde voorop reed.

De tuigpaarden Fries ras streden in Dokkum dus om de nationale tandemtitel en de rubriek kreeg een enerverend slot. Zes langspannen in de baan met Jan Bouwman die Claes van Henk de Man en Minne van de Egberdina Hoeve voor de sjees had, Udo de Haan met Christiaan PJ en Wopke van de Demro Stables en Albert Minkema met Gjalt van de Lits en Quinten van de Broekstraat van Wim Broeren, die gedrieën moesten uitmaken wie de eresjerpen omgehangen zouden krijgen. Jan Bouwman leek de beste papieren te hebben met zijn goed voorwaarts en sterk bewegende paarden, echter nadat hij bij binnenkomst al door een hindernis was gegaan, kwam nu in de finale na het van hand veranderen een paard over de strengen te staan en ging een zekere titel verloren.  Jan  werd  automatisch derde. Winnaar werd nu Udo de Haan met Christiaan en Wopke, waarbij laatstgenoemde voorop zich heel deftig maakte. Voor Albert Minkema was de reserve titel. Juryvoorzitter Janus Plaisier vertelde naderhand ook dat Jan zeker gewonnen zou hebben, maar door domme pech had verloren. Bij de tweespannen revancheerde Jan zich met Claes en Erberdina’s Arwyn en won tevens de Gouden Zweep van de gemeente Dongeradeel. Ook Susan Bouwman was succesvol en wist drie keer te winnen; eerst in de eerste competitiewedstrijd om de Provincje Fryslânprijs 2014 met de stoere Egberdina’s Arwyn van de combi Bruggeling/Egberdina Hoeve, waarmee ze Udo de Haan met Christiaan PJ van Wijbenga/Van de Ark naar het tweede plan verwees. Daarna won ze met Tjaarda 483 van Peter Jung de sterke ereklasse en werd Sybren Minkema tweede met Wylster 463 van Germ Aise Bouma. Tot slot won Susan ook de damesklasse met opnieuw Arwyn en kwam de meeste concurrentie verrassend van Maaike de Jong met Hielke van Peter van Veenen. In de nieuwelingen competitie was Sybren Minkema met Filou SB weer de allerbeste en gaat op deze manier onbedreigd de competitie winnen met zijn ruime en bedragen manier van lopen. Udo de Haan werd weer tweede, nu met Franke PJ.

De nationale tweespanstrijd bij de hackney’s telde zes spannen, met vier kanshebbers voor de titel omdat die werden gevraagd over te rijden. Lambertus Huckriede had nu Heartland Pocket Rocket weer naast Heartland Rhyme and Reason gezet en deze passen ook goed bij elkaar. Beide pony’s showen zicht met veel actie in zowel de voor- als achterhand en zijn ook in het front mooi gelijk. De titel ging dan ook naar Lambertus met zijn bruine hackney’s, maar kreeg toch tegenstand uit onverwachte hoek van Nick Jordans die debuteerde als spanrijder met Baron’s Macho en Theodore. Als span liep dit geweldig en foutloos, alleen in beweging konden ze nog niet tegen de kampioenen op, maar ze werden wel mooi reservekampioen. Werner Sweens reed nu met Leyrun Victorious en Miss Blue ehn moest genoegen nemen met de derde plaats. Jan de Vaan reed dit jaar met Reedhill’s Dancing Queen en Lowland’s Revelation, het span waar Jan Kennis vorig jaar de titel mee won, en werd vierde. Els d’Achard van Enschut won met Here I Am van de gebroeders Van Wanrooij de limietklasse waarin Demi van Nispen tweede werd met Magic Salina. Haar oom Peter van Nispen won de limietklasse grote maat met Magic Eclipse Flash Dance, maar Lambertus Huckriede had ook kunnen winnen met Dropshot van Ulle Haarsma en Peter Vugts, die hoog en ruim bewoog en eigenlijk geen fout maakte, waar Flash Dance nu nog wel eens wat regelmaat miste. De uitleg van de jury was dan ook niet geheel te volgen! De overige rubrieken voor hackney’s werden allemaal door stal Huckriede gewonnen. In de ereklasse grote maat was Wentworth Ebony een klasse apart met zijn optreden en versloeg Andre Veltkamp met Sir Arie nu vrij makkelijk. Magic Victory won de ereklasse kleine maat met op de tweede plaatst Magic Hallmark die in handen van Peter van Nispen spectaculair over benen ging en wel van elastiek leek. Wat een mooie actievol bewegende hengst. Met Magic Victory won Anneke Huckriede ook de damesklasse voor Yvonne van Velsen met Five Oaks Discovery van Piet Graumans.

Geert Bouius

Fotobijschrift: Het randem van Henk Hammers werd kampioen (Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962)