Buitenpost huldigt vier kampioenen

Nieuws

Op het 64e concours hippique van Buitenpost werd 2 augustus geschiedenis geschreven. Zo won Susan Bouwman voor het tweede jaar oprij kampioen met een vierspan tuigpaarden Fries ras en voor een vrouw is dat een unieke prestatie. Hendrik Eppinga prolongeerde ook zijn titel bij de fokmerries Fries ras met Ytsjen van Jelle Bouma en Henk Hammers werd binnen een week twee keer kampioen met Dendrini van de familie Kooyman. Hij won nu het kampioenschap voor fokmerries. En Els d’Achard van Enschut won het Nederlands kampioenschap hackney’s kleine maat ereklasse met Here I Am van de gebroeders Van Wanrooy.

Met spanning werd uitgezien naar het kampioenschap fokmerries tuigpaarden, want hieraan deden een aantal top(sport)merries mee als ook oud-kampioenen. We noemen Dendrini, Wendelrose, Masters Den Roos en Elegant. En daar kwam Disaronno nog bij, ook een merrie in topvorm. Na de eerste omloop was wel duidelijk dat het geen gemakkelijke klus zou worden omdat alle deelnemende paarden sterk voor de dag kwamen. Het was Lubbert van Oene die met Disaronno (v. Victory) van de familie De Leeuw al eerste werd binnen geroepen voor Henk Hammers met Dendrini (v. Manno), Mark de Groot met Wendelrose (v. Manno) van Black Horse BV, Harry van Middelaar met Masters Den Roos en Harm Jan Veenstra met de jongste van het stel, Inanda (v. Patijn) van Willem Clevering. Deze vijf reden nogmaals af voor de titel en Disaronno showde zich heel natuurlijk met veel afdruk en een mooie zelfhouding. Dendrini ging vanuit een sterk ondertredende achterhand en maakte zich deftig met een hoog, ruim voorbeen gebruik. Wendelrose pakte wellicht de meeste bodem met haar ruime passen en ging bijzonder sterk over de benen en zette de voorbenen ver weg met ook een mooie halshouding. Den Roos deed eigenlijk voor niemand onder als het over het benenwerk gaat, in het front mag ze wat meer terugkomen. Inanda liep ook een sterke wedstrijd en gaf goed partij met veel zweefmoment in haar bewegingen. Kampioen werd Dendrini en volgens de jury deed zij dat met overmacht zonder ook maar een misse pas te maken. Ze was flitsend en liep met veel power!  Reserve kampioen werd Disaronno die minder flitsend was en op het laatst dieper ging lopen. Den Roos werd derde omdat ze te lang werd en daarna pas Wendelrose als vierde, die in de ogen van de jury iets onregelmatig in de achterhand werd en ook geen fijne teugelvoering liet zien. Inando is een paard voor de toekomst en moet nog aan kracht winnen.

Lambertus Huckriede won de competitie met ECW It’s Me van Alfons Engbers en hield Klaas Buist met Indiana achter zich. Van de vier overrijders werd Harry van Middelaar derde met Image HBC en vierde werd Robbie van Dijk met Ilanda van de gebroeders Van Manen en Viggon van Beest. Robbie pakte met een fantastische Eebert wel de winst in de grote limietklasse en versloeg in een finale met vijf Lambertus Huckriede met Bommelsteyn’s Hubert, tweede, Harry van Middelaar met Gardenia, derde, Niek Alting met Emerson, vierde en Cor van Dijk met Helandro B eindigde als vijfde. Brandy was met Harry van Middelaar wederom de winnaar in de ereklasse met vlak daarachter Lambertus Huckriede met Business. Mark de Groot won met Berino de derde prijs voor Leendert Veerman met Besterly Amadeus. Robbie van Dijk werd vijfde met Cizandro. Anneke Huckriede won de damesklasse met ECW Imondro, Nellie Schep met Celebration kwam op de tweede plaats nog het dichtst in de buurt, voor Linda Boelens met de vorige week kampioen geworden El Nino B. Met Bommelsteyn’s Hubert won Kevin Huckriede de wedstrijd voor Young Riders met op de tweede plaats Manon Veerman met Emerson. Voor Jacobien Postma was het derde geld, zij reed met G-Star van Ulle Haarsma. Haarsma zelf won beide meerspan rubrieken. Met Celebration en Zavanno de ereklasse tweespannen en met Endré erbij de randemcompetitie. Leendert Veerman werd beide keren tweede.

Het ereklasse kampioenschap voor hackney’s kleine maat was een spannende aangelegenheid omdat Anneke Huckriede met Sunbeam Look at Me en Els d’Achard met Here I Am een vrijwel gelijkwaardige standshow liepen en dus samen nog een keer afreden voor een allesbeslissende climax. Here I Am is de rijzende ster van dit seizoen en rijst ook mooi in de voorhand en beweegt soepel en ruim. Look at Me gaat als het wel bekende machientje en gaat voor en achter hoog van de vloer. Millimeterwerk noemde de jury de verschillen: Look at Me was zo nu en dan iets scheef in de stelling en werd daarom tweede achter de nieuwe kampioen Here I Am, die daarmee ongeslagen bleef dit seizoen. Leyrun Headliner liep met Werner Sweens ook een sterk wedstrijd en werd derde. Na de standshow klom Peter van Nispen met Magic Hallmark een plekje en verdreef nichtje Demi met Magic Salina naar de vijfde plek. Els won ook de limietklasse kleine maat met Heartland He’s Never Too Late. Lambertus en Anneke Huckriede werden hier tweede en derde met respectievelijk Noddyvyse Magic Moment en Renvyle Bobby’s Boy. De limietklasse grote maat was voor Jan Brinkhuis met Serendipity’s Private Ryan met op de tweede plaats Patrick Hoogerwaard met Secret’s Inspiration. Patrick verloor afgelopen weekend zijn ereklasse paard Secret’s Jesse James door een noodlottig ongelukje. Demi van Nispen won de ereklasse grote maat met Magic Eclipse Flash Dance voor Lambertus Huckriede met Renvyle The Real Deal. Anneke Huckriede had in Brookfield May Way de beste damespony. Ilse Sweens werd met Leyrun Prestige tweede. Tom Folmer won met Renvyle Bobby’s Boy de Young Riders wedstrijd en als tweede mocht Giovanni Schaap opstellen met Heartland Major. Johan Boeve had het beste tandem in Buitenpost. Hij mag Highway’s King Silvester van de onlangs gestopte Leen Schaap gebruiken en die is voorop een echte blikvanger. Bingo was de achterpony. Jan Jordans werd keurig tweede met Eagle’s Daylight en - Pocket Rocket.

De beide kampioenschappen Fries ras waren qua winnaars bijna een kopie van vorig jaar in Buitenpost. De merrie Ytsjen (v. Ulke) van Jelle Bouma en gereden door Hendrik Eppinga is nog steeds de beste Friese merrie in tuig. Dit jaar kreeg ze flink wat tegenstand van een bijzonder fraaie outsider, Bommelsteyn’s Swaen (v. Alwin). Deze merrie van Jaap van der Meulen uit Broek-Noord staat al een poosje bij Henk Hammes in training en begon goed aan de wedstrijd. Hoewel de merrie, behalve een keuring enkele dagen voorafgaand aan CH Buitenpost, nog geen verdere ervaring op andere terreinen heeft was het toch wel even afwachten wat de merrie zou gaan doen. Henk en eigenaar Jaap hadden er vertrouwen in. De merrie liet hen niet in de steek maar tegen de fiere houding en sterke bewegingen van Ytsjen was deze Swaen nog niet opgewassen. Doch moest er in dit kampioenschap ook beslist rekening gehouden worden met de steeds beter wordende Jetske van Diphoorn (v. Norbert) van en met Maaike de Jong. De merrie wordt steeds sterker lijkt het wel en ook nu in Buitenpost kwam ze heel krachtig en ruim over. De overkamping deed ze qua beweging ook heel sterk. Echter haar front en houding mogen toch wat meer rijzen en juist dat telde bij de juryleden behoorlijk zwaar en kon ze niet hoger dan een derde plekje na Bommelsteyn’s Swaen veroveren.

Ook Susan Bouwman ging op herhaling nadat ze ook vorig jaar de titel bij de vierspannen binnenhaalde. Dit jaar had ze met drie andere tegenstanders te maken, waaronder haar eigen echtgenoot die met Egberdina’s Marjet, Ingrid van de Egberdina Hoeve, Minne van de Egberdina Hoeve en Egberdina’s Henk meedeed maar niet verder dan een vierde plek kwam. Susan had hele sterke troeven in handen met het fraaie span Egberdina’s Lodewijk naast Egberdina’s Sven en daarbij Egberdina’s Arwyn naast Claes. Een bijzonder goed vierspan wat mooi voorwaarts en een paar prachtige gelijke momenten liet zien. Het geheel straalde veel ras uit. Frits de Jong en Feike Holtrop hadden elk ook een heel mooi vierspan mee wat eveneens prima liep maar tegen de charmes van Susan’s viertal niet op kon.

Henk Hammers was met Joppe weer verdienstelijk in de KFPS-nieuwelingencompetitie terwijl Jolanda Schreuder met Douwe van R goede zaken deed in de Provinsje Fryslân Prijs welke in de limietklasse wordt verreden. Jelmer Chardon had in Eise 489 voor de vierde keer op rij de sterkste kandidaat in de ereklasse terwijl opnieuw Jolanda Schreuder de damesklasse met Chris fan Wylgster Pragt domineerde. De tweespanoverwinningen van Feike Holtrop met Jasper fan ‘e Stjelpdyk en Hessel fan ‘e Stjelpdyk in Garijp en Norg bleken geen toevalstreffers…..de combinatie wist ook in Buitenpost deze mooie rubriek weer keurig op naam te schrijven.

Tekst: Geert Bouius (T+H) & Johanna Faber (F)

Foto’s: www.karinshobbyfotografie.nl & www.oypo.nl/geertbouius1962