Veel afmeldingen Luttenberg

Nieuws

Eindelijk was er een plekje vrij op de overvolle concoursagenda zodat CH Luttenberg niet meer in september aan het eind van het seizoen gehouden hoefde te worden maar naar het midden verplaatst kon worden. Hierdoor had men ook meer kans op een groot kampioenschap en beide was gelukt. Zaterdag 29 juni werd de datum en men kreeg het KNHS-tweespankampioenschap toegewezen. Iedereen blij totdat de weermannen tropische temperaturen voorspelden. De organisatie nam de nodige voorzorgsmaatregelen, echter een aantal rijders van tuigpaarden en hackney’s liet het afweten waardoor niet alleen een aantal rubrieken werd geschrapt maar ook het kampioenschap niet door ging. Een fikse tegenvaller.

Friezen

Toch ging het concours door met een vervroegd aanvangstijdstip, schaduw en watervoorzieningen voor mens en dier en een jury die het overrijden tot een minimum beperkte, zodat alle wedstrijden om twee uur klaar waren. De tuigpaardrijders van het Friese ras waren lang niet in Luttenberg geweest maar hadden nu de uitnodiging aangenomen en zorgden voor redelijk volle rubrieken. Niemand had vanwege de weersomstandigheden afgezegd. De nieuwelingen competitie kreeg een nieuwe winnaar in Rommert 498 (v. Norbert) met Pieter Okkema. De hengst liep met veel afdruk en zette de hals er goed op. Henk Hammers werd tweede met Bommelsteijn’s Willem (v. Hette) van Jaap van der Meulen. Tjibbe P.J. (v. Bartele) liep met Udo de Haan liep ook een sterke wedstrijd en werd derde. In de limietklasse had Hammers wel de winnaar en dat was Hunk (v. Tjalf) van Demi van Nispen. Het Swarte Paert Sierd P.J. (v. Dries 421) werd met Udo de Haan tweede voor met Siert 499 (v. Dries) met Age Okkema. De ereklasse werd ook een prooi voor Henk Hammers, nu had hij regerend kampioen Joppe (v. Maurus) van Nienke Schrale voor de sjees. Joppe gaat rondom sterk over de benen. Voor Tsjalle 454 (v. Mintse) en Age Okkema was de tweede prijs. Udo de Haan zat weer in kopgroep, nu met Rinse P.J. (v. Thorben). Mechteld van der Kooi won de kleine damesklasse met Xander (v. Haitse) voor Rinse P.J. met Berber van der Veer en Binke (v. Dries) met Maaike de Jong. Beide meerspanrubrieken gingen naar Udo de Haan. In Tjibbe P.J. en Ysbrand P.J. (v. Gerben) had hij de winnaars bij de tweespannen en Rinse P.J. en Het Swarte Paert Sierd P.J. wonnen bij de tandems. Augustinus Hoekstra werd beide keren tweede met Stal De Merksen Marten (v. Dries) en GPD Ward (v. Thorben).

Hackney’s

Bij de hackneyrijders was Els d’Achard goed voor drie overwinningen. In de eerste groep van de limietklasse was Heartland Heartbreaker de onbetwiste winnaar voor Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) en Lambertus Huckriede. Met Eclipse Fireball (v. Eclipse Midnight King) werd Henri Hutten derde. Anneke Borkent won de tweede groep met Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) met Joop Schaap op plaats twee. Hij reed Heartland Magic Man (v. Heartland Equality) voor de steeds beter wordende Jackie (v. Sunbeam Star Step) van en met Adrie van Ingen. Jackie behaalde zijn hoogste plaatsing tot nu toe dit seizoen. De ereklasse is nog steeds het domein van Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van de gebroeders Van Wanrooy. Ook Brookfield My Way (v. Agaderg Brookfield) is goed in vorm en werd met Anneke Borkent tweede voor Noddyvyse Magic Moment (v. Heartland Prophet) met Lambertus Huckriede. Els won ook de damesklasse nog met de makkelijk lopende Heartland He’s Never To Late (v. The Postmaster). Anneke en My Way stonden weer tweede en Annemiek Greidanus werd met Noddyvyse I Am Here (v. Heartland Prophet) heel mooi derde. Demi van Nispen won bij de grote maten zowel de limietklasse met Black Benson (v. Wentworth Ebony) als de ereklasse met Magic Eclipse Flash Dance (v. Southside’s Equalizer). Flash Dance had weer iets spectaculairs over zich waar hij dat een week geleden helemaal niet had. Rob d’Achard werd tweede met Chri-salta Clarabelle (v. Durora Hoe’s Daai) en Theo Wiggerts reed Anouk (v. Brookeborough Flash Jack) naar de derde stek. Dirk Beijerinck maakte het Demi nog behoorlijk lastig in de ereklasse met Plain’s Beau (v. Plain’s Black Magic) en werd nipt tweede. Matteo (v. Bocellie) werd met André Veltkamp derde. Bij de Young Riders was Amy Tewis vlak voor de wedstrijd gearriveerd en stapte gelijk achter Noddyvyse I Am Here van stal Huckriede en won de wedstrijd ook nog. Met de deftige Eclipse Formidable (v. Eclipse Extremist) werd Jarin Vos mooi tweede voor Jopie Schaap met Heartland Yahooti (v. Sky King).

Tuigpaarden

Voor de tuigpaarden waren er regionale en nationale wedstrijden. Just Lucky (v. Wentworth Ebony) won met Lambertus Huckriede de lage limietklasse. Freek Saris liet zijn Kensington (v. Bocellie) met afdruk showen en werd tweede voor Icanita (v. Colonist) van Toon van Doorn met Harry van Middelaar. De hoge limietklasse was voor Harry van Middelaar met Image HBC (v. Ditisem), die kracht uitstraalde. Heliotroop VDM (v. Colonist) zat dicht op de hielen en werd met Henk Hammers tweede. Linda Boelens en El Nino (v. Atleet) werden derde. Hammers won wel de ereklasse met een sterk en ruim bewegende Dendrini (v. Manno) van Kooyman. Leendert Veerman volgde met Equifirst Amadeus (v. Saffraan) waarna Harry van Middelaar Delviro HBC (v. Vulcano) op mocht stellen.

De regionale limietklasse ging naar Michel Verwoolde met India (v. Cizandro) van Anton Kogelman. De vosmerrie was niet geheel foutloos maar kreeg wel de voorkeur boven Cor van Dijk met Helandro B (v. Cizandro), die wel foutloos was. Henk Hammers en Giantha (v. Atleet) van Wout Liezen werden derde. In de ereklasse waren Briljant W (v. Larix) en Hanneke van Wessel de verrassende winnaars. Vierkant en heel constant liep de vos zijn wedstrijd  en won terecht. Celony (v. Vulcano) en Linda Boelens werden nu tweede met en met Freedom (v. Patijn) werd Wim Jansen derde. De damesklasse was een gezamenlijke rubriek en kreeg in Renvyle Imondro (v. Cizandro) de terechte winnaar. Anneke Borkent wist de bruine weer heel expressief voor te stellen en dan is hij bijna niet te verslaan. Annemieke Calis probeerde het overigens wel met krachtpatser Emaire (v. Manno) van Kramer maar bleef steken op de tweede plaats. Manon Veerman kwam met Emerson (v. Manno) niet verder dan de derde plek. De kleine tweespanrubriek ging naar Leendert Veerman met Amadeus en Eribo.

Harry van Middelaar en Gardenia HBC (v. Victory) waren bij de fokmerries de beste en wonnen ook de Geert Jansman bokaal. Met Jivirona (v. Eebert) van Ter Laak was Henk Hammers een sterke tweede. Linda Boelens en Celony werden nu derde. In de wedstrijd voor de Young Riders werd Kevin Huckriede winnaar met Renvyle Imondro. Manon Veerman reed Emerson naar plek twee en won ook de stijlprijs. Mieke ter Schure eindigde als derde met Giantha.

Foto: Joppe met Henk Hammers (Foto Johnny van Ingen)