Geslaagde hackneykeuring

Nieuws

Rond de veertig hackney’s waren aangemeld voor de centrale keuring van het Nederlandsch Hackney Stamboek dat op zaterdag 24 augustus plaatsvond bij de goed geoutilleerde manege van de Nunspeetse Ruiterclub.

Werden dit evenement de laatste jaren bij De Nieuwe Heuvel in Lunteren gehouden, door het verplaatsen van de NTD naar de vaste zaterdag van de NHS moest deze een week verplaatst worden. Op die datum had familie Folmer het terrein al aan een ander stamboek verhuurd, vandaar de verplaatsing naar Nunspeet. Een mooie entourage waar sommige hackney’s even moesten wennen aan de zandbaan, wat werd versterkt door de stralende zon die deze dag volop scheen. De combinatie met de Hippiade voor hackney’s en tuigpaarden zorgt voor een aantrekkelijk programma dat ook redelijk wat publiek trok. Maar door de felle zon trok een heel aantal van hen zich terug wat verder van de ring af. De keuringsrubrieken werden beoordeeld door Piet Lelieveld, Peter Lijffijt en Jos van der Wal.

Kleine maat

In de eerste rubriek verschenen acht van de negen aangemelde merrieveulens kleine maat in de baan waarvan er zeven een eerste premie ontvingen en één een tweede premie. De drie meest aansprekende merrietjes werden doorverwezen naar de finale. Van de elf hengstveulens mochten er ook drie naar de finale. In totaal konden hier acht eerste premies worden toegekend en drie maal een tweede premie.

In de finale werd het aansprekende en goed optredende hengstje Björclenn’s Junior MW (Björclenn van de Mast uit Conviction’s Sensation v. Conviction’s Boy) van f/e Marlyce de Weerd tot veulenkampioen uitgeroepen. Leyrun Headliners dochter Eclipse I Love You (uit Eclipse Wait And See v. Heartland Moonshadow) f/e Jos en Michel Mom, werd tot reserve kampioen gekroond. Het brons was voor Travellers Freedom (Baron’s Tycho uit Noddyvyse Traveller v. Sunbeam Something Special) van Frits Heinhuis.

Twee jaarlingmerries van dezelfde fokker/eigenaar, Berbee, betraden de baan. Eén liep niet zuiver waardoor de ander automatisch kampioen werd. Deze eveneens bruine jeugdige merrie liet zich goed zien en is een dochter van Noddyvyse Standing Ovation uit Buckey Bell’s Sweet (v. Heartland Acclaim).

Bij de tweejarigen kreeg Shariel T.S. van een overgelukkige Thea de Jong het kampioenslint omgehangen. Zij werd geboren uit de paring van Peter Bruininx met zijn hengst Ashley Sky en merrie Vulcan’s Lady (v. Sunbeam Vulcan). Lady is een dochter van de preferente concoursmerrie Little Daisy die de legendarische Little Gin van Jan en Mien Pijenburg als moeder heeft. Net als onder andere de dekhengst Gin’s Black And White van Gerard Hurkmans en Simone Slui die dit jaar succesvol wordt uitgebracht door Jerry Vierwind en in Buitenpost nationaal tweespankampioen werd met zijn zoon Indigo.

Van de drie driejarigen konden er twee het sterpredikaat worden toegekend en was Dion ten Berge spekkoper met de door Frank Kemkes gefokte Stella (Jim uit Lieke v. Eclipse Midnight King). Stella beschikt over een mooi front dat ze in beweging ook weet te gebruiken en wist met name voor te overtuigen. Travellers Stardust Lady bracht Frits Heinhuis het tweede reserve kampioenschap. Deze dochter van Baron’s Tycho uit Sunbeam Show Maker (v. Sunbeam Star Step) deed weinig voor de kampioen onder. Zij zette het achterbeen ook goed op de plek maar mocht volgens de jury nog wat brutaler optreden. De derde merrie in deze koninginnerubriek kreeg een tweede premie met name door haar beenwerk.

Meervoudig kampioene Highway’s Black Dancer (v. Star Dancer) kwam ook haar opwachting maken en zorgt altijd voor alle aandacht. Juryvoorzitter Piet Lelieveld verwoordde dit aldus: “Als deze merrie in beweging komt dan bezorgt ze ons altijd rillingen!” Zij mocht verdiend het achtste kampioenslint in ontvangst nemen.

Grote maat

Ook bij de grote maat veulens had familie Mom de reserve kampioen. Drie grote maat merrieveulens deden hier een gooi naar. De deftige Bocellies Matteo-dochter Governess Bailey (uit Magic Special Lady v. Eclipse Flash Dance) van de combinatie Van Hezel/Kuyters wist het kampioenslint te bemachtigen. Eclipse Magnifique (Eclipse Champs Elysees uit Eclipse Chanel) werd reserve kampioene en er was een tweede premie voor een dochter van Renvyle Captain Kelly: Tivoli Hortensia uit de preferente kampioensmerrie Tivoli Amarilla v. Birkhouse Billy) van f/e Gerard Zwartjens.

Bij de jeugd verscheen alleen een in Ierland gefokte tweejarige hengst van Baldwins King of Kings. Deze Brookeborough The Last One is in eigendom van Frits Heinhuis en verkreeg automatisch het kampioenschap.

De door Peeters gefokte Diamant (Bocellie uit Plain’s Kalypso v. Plain’s Black Magic) vertegenwoordigde in haar eentje de driejarige merries grote maat en eigenaar Lammert Vinke kon de ster in ontvangst nemen. Deze zwarte merrie wist met haar aansprekende hoofd en goede schoft/schouderpartij op stand zeker aan te spreken. Haar mooi aangesloten lenden werden benadrukt evenals haar mooie lange voorbeen maar het achterbeen is net lang genoeg. In draf mocht ze volgende de beoordelende heren het voorbeen wat meer uitleggen.

Huldiging

In een showrubriekje werd de keurmerrie Santa Monica (Waveny Boy uit Highway’s Little Star) in het zonnetje gezet. Deze merrie heeft veel betekend voor de fokkerij van de combinatie Wim Temmink en Andri Derks. Santa Monica is de moeder van de genoemde Highway’s Black Dancer maar o.a. ook van de eveneens aansprekende goedgekeurde Highway’s Dream Boy van Wim Schutte, die wordt uitgebracht door Inge Jansen.

Aan het eind van de dag werden de kampioenen uitgenodigd voor de gecombineerde huldiging en werd Governess Bailey (v. Bocellies Matteo) van de combinatie Van Hezel/Kuyters tot NHS dagkampioen gekroond. De titel beste voorbrenger was voor de blij verraste Dion ten Berge.

Foto: Dagkampioen Governess Bailey (v. Bocellies Matteo) van combinatie Van Hezel/Kuyters (Foto Johnny van Ingen)