Jarina, Heartbreaker en De Vaan Kampioenen Zuid

Nieuws

Als derde opeenvolgende dag van centrale keuringen van het KWPN voor tuigpaarden, was regio Zuid op 7 juli aan de beurt. Ditmaal werd het Zuidelijk CK gehouden in Vlijmen en ook hier werd het programma afgewisseld met aansprekende tuigrubrieken waarbij tevens twee hackney kampioenschappen werden verreden.

Het was, net als vorig jaar op de in De Mortel gehouden centrale keuring, wederom Delviro HBC-dochter Jarina die dankzij haar tuigtypische optreden, ‘met veer, dans én kracht’, gelauwerd werd met zowel het kampioenslint voor de 4 t/m 7-jarige keur- en elitemerries als met het lint van het algemeen dagkampioenschap. Fokker van het Jaar 2008, Hilbert Meijering, fokte zowel Jarina als vader Delviro HBC en moeder Delvira. Jan Thijs is de trotse eigenaar van deze donkerbruine dansende merrie met vier witte benen en een brede bles en één van de voorbrengers en tevens vaste rijder in de tuigrubrieken is Harry Claassen. Tweede in deze rubriek werd de door Hans Castelijns gefokte Jirzela-C (Plain’s Liberator x Manno) welke in eigendom is van Etienne Raeven die deze eveneens aansprekende en rassige merrie met een opvallend mooie schoft- en schouderpartij ook aangespannen presenteert.

Castelijns fokte ook de aan Jirzela-C verwante Cizandro-dochter Mirzela van Hapert, uit stermerrie Irzela-C (v. Patijn), en heeft haar nog in eigendom. Deze ook achter sterk optredende tweejarige kwam op kop en verwierf tevens een ticket voor de nationale merriekeuring en werd uitgenodigd voor de kampioenskeuring.

Beste driejarige werd de door Gerrie en Gert Jan Hermanussen gefokte Liantha H (v. Eebert) die vorig jaar als beste Zuidelijke tweejarige gehuldigd kon worden. Voor het moederschap tekent meervoudig kampioene Biantha V, de elitedochter van Manno die op de keuringen regelmatig van zich deed spreken en uit de Triantha-stam van Dion Jilesen voortkomt. Ook Liantha beschikt over allure maar mag nog meer door haar hele lijf bewegen.

Vier veulens maakten hun opwachting en het was een rassige Cizandro-dochter die het meest in het oog sprong. Zij is een afstammelinge uit de (Udal)burgastam waarmee Cees van Dijk ook de eer had om gehuldigd te worden als Fokker van het Jaar. Voor het moederschap van dit nog jonge veulen tekent de Manno-dochter Zidalburga en zij is in eigendom van Peter Vugts. In beweging wist het nog naamloze merrieveulen zich voor heel deftig te maken met een mooi front en dito voorbeen, achter mag ze sterker optreden.

Aangespannen tuigpaarden

Wim en Pien Jansen pakten in de tussentijds verreden tuigrubrieken samen drie overwinningen. Daarbij was er voor de goed in vorm zijnde Patijn-nakomeling Freedom een hoofdrol weggelegd in de ereklasse met Wim aan de leidsels en met Pien in de damesklasse. Doornspijker winnaar van de regionale nieuwelingenklasse, Joker (v. Delviro HBC), liep in handen van Pien net als op de Centrale Keuring van afdeling Oost in Hulshorst waarbij ze zeer zware concurrentie kregen van Kensington met Freek Saris, ook nu weer naar het oranje lint in de lage limiet. De tweede plaats was nu voor Cizandro-dochter Jara van Kramer die zich met Nico Calis aan de leidsels ook van haar sterke kant liet zien. Jirzela-C en Etienne Raeven eindigden evenzo in de top drie en wisten hiermee algemeen dagkampioene Jarina voor te blijven. Zij had inmiddels aan de hand al wat kruit verschoten.               De hoge limiet werd een fraaie overwinning voor Hannalina en Ad Bakx, die hiermee de ook sterk optredende Helandro B met Cor van Dijk achter zich wisten te houden. Helandro B op zijn beurt verzorgde een beter optreden dan de twee dagen ervoor als Kampioene Fokmerries Oost in tuig gelauwerde Ilanda die nu in handen van Robbie van Dijk de verwachtingen niet waar kon maken.      Bij de tweespannen lieten Gouke V en Fantast, beide van Manno, wederom zien dat ze momenteel niet te kloppen zijn. Zij voerden de ereronde aan in handen van Willem van der Gugten met als fraaie tweede het span Dondroniem en Kasper van en met Martien Verboord.

De competitie kwam weer op naam van de aansprekende Juliësta (v. Manno) van Egbert en Els Kruiswijk die deze sterke merrie ook zelf fokten en haar rijder is Piet Lijffijt. De opwaarts gebouwde Juliësta weet zich groot te maken in haar front en ging de baan rond met veel takt en ruimte. Eebert-nakomeling Jonkheer, die op het RAD Gala de beste nieuweling was, mocht met Wim Jansen als tweede opstellen en weet eveneens met sterke bewegingen een fraai front te genereren. De derde stek was nu voor Karin die door haar fokker en eigenaar Cor van Dijk wordt gepresenteerd en de dag ervoor op CK West in Houten beide voorgangers van vandaag de baas was. Cor fokte Karin uit stamboekmerrie Geertje (v. Waldemar) en voor het vaderschap tekent Granaat, een niet goedgekeurde zoon van Cizandro. Zo werd Karin als veulen in het Register A ingeschreven maar werd in Vlijmen aan de hand ook gekeurd, sterwaardig verklaard en tevens uitgenodigd voor de kampioenskeuring. Een leuke opsteker als fokker van dit niet alledaagse fokproduct welke ook nog in eigendom is en zelf gereden wordt.

Hackney’s

Ook de regionale hackneyrijders maakten hun opwachting in het gezellige Vlijmen. Er stonden vandaag ook twee hackneykampioenschappen op de rol en wel het Zuidelijke Dameskampioenschap en het Zuidelijke Tweespankampioenschap. Acht dames maakten hun opwachting maar de echte strijd ontspon zich in de top drie. Zoals dit seizoen al vaker gebeurde, was het optreden van Heartland Heartbreaker en Els d’Achard weer het meest aansprekend en zij werden als sterke dameskampioenen gehuldigd. Een fraaie tweede plaats was er voor de net op tijd in vorm zijnde Five Oaks Victorious die in handen van Yvon van Velsen ook een heel beste course liep en het brons ging naar Fam. Smits’ Highway’s Black Dancer. Dit fokproduct van Wim Temmink en Andri Derks presenteerde zich met Corina Hoogerwaard in de dameswagen ook weer heel deftig.

Drie tweespannen hackney’s verschenen er in de Vlijmense baan en het waren de geroutineerde Reedhill’s Dancing Queen en de nog niet zo ervaren Luuk die met hun rijder Jan de Vaan het Zuidelijk kampioenslint in ontvangst mochten nemen. In de ereklasse kleine maat boekten Heinhuis Tycho en Jan de Rooij weer een klinkende overwinning. Noddyvyse My Moment en Jack Rombouts zetten de lage limiet op hun naam en dit presteerden Heartland Magic Man en Joop Schaap in de hoge limiet.

Foto: Tweespankampioenen Reedhill’s Dancing Queen en Luuk in handen van Jan de Vaan (Foto Johnny van Ingen)