Laatste kampioenen gehuldigd in Hoogland

Nieuws

Op de 70e Paardensportdag van Hoogland werden zaterdag 17 september de laatste aangespannen kampioenschappen voor de tuigpaarden en hackney’s verreden. Te midden van het dorpsfeest aldaar kregen Wendelrose, Alwin en Zyon en Heartland Codebreaker de laatste eresjerpen omgehangen.

De KWPN fokmerries beten de spits af en kregen in Topsportmerrie Wendelrose van Jan Vink een grootse kampioen. In handen van Mark de Groot was de Manno merrie een klasse apart. Van begin af aan maakte ze zich groot en liep met hoge grijpende bewegingen door de ruime baan. De achterhand sterk onderbrengend en deftig in het front bleef ze gedurende de hele wedstrijd optimaal showen en prolongeerde daarmee haar titel. Harry van Middelaar werd tweede met een heel beste Den Roos, die bijzonder sterk en actievol over de benen ging, maar in houding en uitstraling iets toegaf. Met zijn elegante Elegant strijkdt Cor van Dijk altijd mee om de hoofdprijs, echter de bruine merrie bleef nu iets kort in de voorhand en werd derde voor de opvallend sterk bewegende Hillydessa van Egbert Kruiswijk en voorgesteld door Nico Calis. Deze vier genoemde paarden liepen de finale en Hillydessa liep een geweldige eerste omloop, waarbij ze met veel afdruk rond ging. In de finale moest ze hierop iets toegeven en werd deze talentvolle merrie uiteindelijk vierde.

Het kampioenschap tweespannen voor de oogstwagen telde vijf deelnemers en haalde Bud de Gooijer zijn vorig jaar verloren titel weer terug naar Blaricum. Met Alwin en Zyon moest hij het in de allesbeslissende finale opnemen tegen de voorlopige eerst geplaatste Stan de With met Garana-C en Ten Sharp, die heel gemakkelijk en op tempo liepen. Maar het waren toch de ervaren paarden van de Gooijer die in de tweestrijd de meeste eenheid vertoonden en ook met meer oprichting liepen. De paarden van De With werden wat lang en misten daardoor houding. Het was wel een spannende strijd.

De tuigpaardrubrieken waren verdeeld in regionale en nationale en het was Mark de Groot die goede zaken deed in beide. Na overrijden met vier won hij met Zuidwester de nationale lage limietklasse en hield Robbie van Dijk met Fabuleus, tweede, Leendert Veerman met Besterly Eribo, derde en Harry van Middelaar met Heres GSM, vierde, achter zich. De hoge limiet was met vijf deelnemers karig bezet en kreeg in Delviro HBC de terechte winnaar. Harry van Middelaar stelde de zwarte hengst voor en verwees Erik van der Veen met Bastiaan naar de tweede plaats. Met Elburg werd Ulle Haarsma derde. In de ereklasse ook maar vijf paarden en ook deze schreef Harry op zijn naam met Brandy HBC, die weer met een hoog front het feestterrein overkeek. Hij nam het in de finale op tegen Besterly Amadeus met Leendert Veerman. Johan Borkent had Addick HBC geweldig voor elkaar dit keer en had meer verdiend dan de vijfde plaats. In de damesklasse zegevierde Renate Veerman met Besterly Eribo. Josiena Bezemer werd tweede met Wild Rose F en met Christina Mensink aan de leidsels werd Golden Dancer derde. Manon Veerman was in de zadelrubriek de beste met alweer Eribo, die een geweldig seizoen loopt. Front en ruime passen zijn zijn handelsmerk geworden! Op Zilver D werd Ada Donck verdienstelijk tweede en de derde plaats van Manoek van Ewijk op Elegant was ook zeker verdiend. In de regionale limietklasse liepen Sven Fransen’s Fabulist en Michel Verwoolde met Focus samen over en  ging de winst naar de met een mooi front lopende Fabulist. Piet Lijffijt won opnieuw met Drukwerk de hoge limiet. Nu was de tweede plaats voor Freek Saris met Anton. De iets te diep gaande Eemnes K werd derde met Teus van ’t Klooster en vierde over rijder Diesel verloor en ijzer en werd vierde met Berry van der Genugten. In de ereklasse was Mark de Groot met Berino de beste met goede tweede Henk Fikse met Wild Rose F. Urgent werd derde in handen van Freek Saris en met Zilver D werd John Donck vierde. Ulle Haarsma won de gezamenlijke ereklasse tweespannen met Celebration en Zavanno.

Nieuw was de wedstrijd waarin vele kampioenen van 2016 streden om de titel Hooglands paradepaard. Jammer genoeg schoot de rubriek een beetje zijn doel voorbij omdat lang niet alle kampioenen er waren.  Brandy HBC won deze titel  in handen van Harry van Middelaar, maar kreeg veel concurrentie van Leendert Veerman met Besterly Amadeus.

De hackney’s begonnen met een limietklasse waarin Anneke Huckriede de ereronde kon aanvoeren met Renvyle Bobby’s Boy. Kees Kimenai volgde met Eclipse Mercy op de tweede plaats en voor Lambertus Huckriede was de derde plaats met Travellers Little Boy. Anneke won ook de hoge limietklasse met Brookfield May Way en de ere- en damesklasse met Sunbeam Look at Me. Sterk was het optreden van Jerry Vierwind met Indigo in de hoge limiet en dat werd met de tweede plek beloond. Werner Sweens werd met Duval’s Prestige derde. In de ereklasse was plek twee voor Werner Sweens met Leyrun Headliner en weer eindigde Jerry Vierwind in de kop, nu derde met Heartland Real Deal. Met Sunny Boy werd Femke Kimenai vierde. In de damesklasse was het rode lint voor Angela van Mierlé met Heartland Major van Hans Schaap en het witte was voor Ilse Sweens met Duval’s Prestige. Werner Sweens zelf won de tweespannen met Headliner en Tourmaline voor Jerry Vierwind met Indigo en Lowland’s Revelation. Voor het kampioenschap hackney’s in Trojka aanspanning was te weinig deelname en ging dus niet door. Wel stond er een zadelrubriek hackney’s op het programma en dit bleek om het VHN kampioenschap te gaan. Jammer dat dit niet goed gecommuniceerd was met speaker Bert de Ruiter die hier niets vanaf wist. Het werd een wedstrijd als alle anderen en dus ontbrak de kampioensspanning bij deelnemers en publiek! Van de acht deelnemers reden vier over en het was Ilse Sijtsema die alles uit Heartland Codebreaker haalde en op spectaculaire wijze kampioen werd. De pony was bijzonder actievol. Heel mooi tweede werd Sabrina Melotti op Plain’s Beau van Dirk Beijerinck. Femke Kimenai werd derde op Eclipse Mercy en Kevin Huckriede moest zijn voorlopige eerste plaats inleveren voor de vierde op Eagle Daylight. Tussen de rubrieken door werd er nog afscheid genomen van Nikie uit Laren met de familie van Dirk Beijerinck daarbij.

Tekst & Foto: Geert Bouius