Ook in Groningen werden er kampioenen gehuldigd

Nieuws

Vrijdag 28 augustus werd het ontzet van de stad Groningen herdacht met het traditionele concours in het Stadspark en de presentatie van een aantal regionale paarden midden in de stad, zowel aan de hand als in tuig. In het Stadspark kwamen de nationale tuigpaarden in actie voor het randem kampioenschap en de tweespan competitie finale. De hackneyrijders reden om hun tweespan kampioenschap.

Twee van de vier geplaatste randems wilde de jury nogmaals zien. Het was Leendert Veerman die zijn Besterly Amadeus, met daarachter Besterly Eribo en Beauty HE van Jacob Habing achterin. De drie vossen pakten zeer goed aan en wisten daarmee veel indruk te maken. De titel was daarmee binnen! Een specialist op dit gebied mag Ulle Haarsma inmiddels wel genoemd worden. Hij nam het in de finale op tegen Leendert en reed zijn Sunlight, Celebration en Zavanno gedrieën. In het totaal gaven ze iets toe op de kampioen. Joop Witlox liet zijn drietal door Gerard van der Meulen rijden en dat leverde de derde plaats op. Als vierde was Jan Jordans aan de beurt zijn drietal op te stellen.

De ontknoping van de tweespancompetitie verliep in het voordeel van Ulle Haarsma’s span Sunlight en Elburg die elkaar goed aanvoelen en aanvullen en de laatste weedstrijd wonnen. Daarmee was tevens de eindzege een feit! Leendert Veerman werd met Besterly Gerraldo en Beauty HE heel verdienstelijk tweede. Het limietspan Floris en Alex van Teus van Laar nam in deze gecombineerde rubriek de derde plaats in. Geneve en PrimeVal Bentley VDL met Derk Jan Mekkes eindigden op plaats vier. Het tweespan kampioenschap hackney’s werd door vijf spannen uitgevochten. Twee kregen samen de kans nogmaals de sportieve degens te kruisen. De verschillen bleken niet heel groot. Lambertus Huckriede beslechtte de strijd in zijn voordeel en dat deed hij met Sunbeam Look at Me van gebroeders Van Nispen en zijn eigen Noddyvyse Special Edition die beide heel goed van de vloer gaan. Johan Boeve met zijn Boy’s Red Rose en Bingo was goed voor de tweede plaats. Zonder finale waren Jerry Vierwind, Jan Jordans en Werner Sweens aan de beurt hun aanspanning op te stellen.

De strijd om de Zilveren Martinitoren wordt jaarlijks in de ereklasse gestreden. Het was Business van Gerrit Egberink in handen van Lambertus Huckriede die één van zijn beste wedstrijden van het seizoen liep en Brandy van het Brandy Consortium in handen van Harry van Middelaar als zijn grootste concurrent ontmoette. Voor Leendert Veerman en Besterly Amadeus was plaats drie en vierde werd Napoleon van Jack Verdonk in handen van Johan Borkent. Dit viertal reed gezamenlijk over. Regionale werd er in de stad aan de hand gestreden en de winst was daarbij voor Damon van Gorter en in tuig werd de hoogste eer in de finale aan Atillos van Jan van der Vegt gelaten.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: Anouk Kemkes