Norg huldigt vier kampioensspannen

Nieuws

Op het middag/avond concours van Norg werden dinsdag 29 juli jl. vier kampioenschappen voor meerspannen verreden. Onder prachtige weersomstandigheden, met zoals altijd veel publiek langs het schitterende concoursterrein, kwamen eerst de Friese tweespannen voor de krompanelen sjees hun kampioenschap verrijden. Elf spannen gingen afrijden voor de wedstrijd waarna de jury er vijf uitnodigde voor de finale. Jan Bouwman werd als eerste binnengeroepen met Claes en Egberdina’s Arwyn en ging er iets meer aan rijden dan in de eerste omloop waardoor de paarden er nog meer inklommen en imponerend rondgingen. Willem Wester’s  Maurits en Patrick fan it Pompebled maakten veel indruk maar konden dit in de finale niet vasthouden waardoor het een vierde plaats werd. De paarden Filou S.B. en Douwe van R gingen juist in de finale steeds meer als een eenheid lopen en waren over de benen en in houding mooi gelijk. Met Andries H en Egbert van de Zonschate was Feike Holtrop een gevaarlijke outsider die uiteindelijk op klom naar de derde plaats. Peter van Veenen’s zwarten Lieke O en Idse gingen goed maar bleven vijfde. Jan Bouwman hield Claes en Arwyn goed bij de les, zij bleven hoog in het front lopen met krachtige en actievolle bewegingen waardoor de titel hen niet kon ontgaan. Minkema werd eervol tweede met Filou en Douwe.              Hierna kwamen de tweespannen tuigpaarden van regio Noord in de baan voor hun titelstrijd. Van de zeven aanspanningen kregen drie een herkansing en dat waren als eerste Alberd van Dijk met Bex en Evert, daarna Berend Tjoelker met Dock en Timberly en als derde Freerk Helmus met Tobias en Damon. Drie geheel verschillende spannen waarvan de vossen van Van Dijk de meeste uitstraling hadden met een mooie regelmatige manier van bewegen. De paarden van Tjoelker willen altijd lopen en maakten geen fouten, ze missen echter de elegantie van Bex en Evert. Helmus’ paarden gingen het hoogst van de vloer maar zijn in kleur en aftekeningen behoorlijk verschillend, wat voor de jury aanleiding was om hen als derde te plaatsen. De titel ging naar Alberd van Dijk die een goed seizoen bekroond zag worden met het rood wit blauw.     

In het kampioenschap voor de nationale tweespannen kwamen zes combinaties in de baan met ook de titelverdedigers Celebration en Zavanno van en met Ulle Haarsma. Zij hadden misschien niet de vorm van vorig jaar maar om hen niet mee te laten overrijden was wel heel rigoureus! Ze werden nu vijfde. Wel uitgenodigd voor de finale werden Henk Hammers met het meeste gelijke span vossen, Dendrini en Saturday, Lambertus Huckriede met Business en Zilver, Derk Jan Mekkes met Varanno en PrimeVal Wizzkid’s Gonda en Leendert Veerman met Besterly Eribo en -Amadeus. Eigenlijk vanaf de eerste passen maakten Business en Zilver de meeste indruk met hun gelijke hals- en hoofdhouding en hoog en ruim benenwerk. Business was de vervanger van de geblesseerde Alfredo, en klom er spectaculair in waaraan Zilver zich optrok. Dendrini en Saturday liepen als een eenheid maar misten de oprichting van een kampioensspan. Deze oprichting hadden Wizzkid’s Gonda en Varanno zeker wel en straalden kracht uit, hoewel zij over de benen wel eens sterker liepen. Eribo en Amadeus passen goed bij elkaar maar maakten teveel foutjes en werden vierde. Het werd een mooie strijd die tenslotte door Lambertus Huckriede werd gewonnen met Business en Zilver. Henk Hammers werd reserve kampioen met Derk Jan Mekkes vlak daarachter op de derde plaats. 

Toen was het de beurt aan de hackneyrijders die om het Troika verenigingskampioenschap gingen afrijden. Vijf drietallen maakten er een mooi spektakel van met Johan Boeve en Werner Sweens die na de eerste omloop samen nogmaals afreden voor goud en zilver. Boeve had Bingo, Boy’s Red Rose en Rebel naast elkaar gespannen en dat liep als de welbekende trein. Een goed tempo, gelijke kleur en houding was het handelsmerk van deze drie bruine pony’s. De Leyrun pony’s Miss Lisa, Miss Bleu en Victorious passen ook helemaal bij elkaar en wisselden hele beste, gelijke bewegingen af met iets mindere. Ook dit werd spannend maar toch in het voordeel beslist van het makkelijker lopende drietal van Johan Boeve. Jan Kennis werd derde, Jan Jordans vierde en Bert de Rooij vijfde. De gezamenlijke huldiging was indrukwekkend en het applaus van het publiek was groots. 

De Friese tuigpaarden begonnen met een competitiewedstrijd die Sybren Minkema weer op zijn naam schreef met Filou S.B. die veel zweefmoment in zijn bewegingen legt. Age Okkema mocht Stal de Merskens Fokke als tweede opstellen en Udo de Haan en Franke PJ werden derde.  In de limietklasse ging de winst naar de in de sjees debuterende Jelmer Chardon met de voor de sjees debuterende Stal Chardon’s Eise. De zwarte liep met veel afdruk, heeft een ruim wegzettend voorbeen en een mooi front. De winst was terecht waarna de arbiter Gerbrich Elgersma met Minne van de Egberdina’s Hoeve als tweede aanwees waardoor Susan Bouwman automatisch derde werd met Egberdina’s Arwyn. De ereklasse werd beslist nadat acht paarden hadden overgereden en Susan Bouwman als eerste werd binnengeroepen met Tjaarda 483. Voor Age Okkema was er weer een tweede plaats, nu met Thorben 466 en Sybren Minkema kon als derde opstellen met Wylster 463. In het damesnummer ging de winst naar Gerbrich Elbersma met de fraai bewegende Minne van de Egberdina’s Hoeve. Met Arwyn werd Susan Bouman tweede en voor Jolanda Schreuder was het witte lint met Chris fan Wylgster Pragt. De vijf randems maakten er een mooie show van met Frits de Jong als winnaar met Pieter Paul, Aldert fan e Hoitebuorren en good old Wessel van Wate Bruinsma, die eerder de show Goud voor Oud had gelopen met zijn spangenoot Mark. Feike Holtrop volgde als tweede voor Albert Minkema, Jan Bouwman en Augustinus Hoekstra.

De nationale tuigpaarden begonnen ook met een competitiewedstrijd die met veel machtsvertoon gewonnen werd door Fantijn in handen van Robbie van Dijk. Kracht, macht, een sterke achterhand, een hoge en ruime voorhand en een imponerend front kenmerkten het optreden van Fantijn. Met Fureda werd Henk Hammers tweede en Henk van de Sluis werd derde met Danno. De grote limietklasse ging ook naar Robbie van Dijk, maar nu met Cizandro. Met Aron HBC werd Harry van Middelaar tweede en met Berino werd Lambertus Huckriede derde. Harry van Middelaar won wel de ereklasse met Brandy HBC maar kreeg heel veel  tegenstand van Johan Borkent met Napoleon, die geweldig hoog en ruim over de grote baan van Norg zweefde en zeker niet misstaan had met het oranje rozet. Hij werd nu door arbitrale beslissing met Stuurboord Landzicht van Mark de Groot , tweede. Business liep geen ereklasse in Norg maar was wel in de damesklasse van de partij en won wederom op een indrukwekkende manier, hoewel Briljant met Hanneke van Wessel stevig partij gaf en tweede werd. Renske van der Sluis werd met Wonder derde.  Ulle Haarsma won met PrimeVal Bentley VDL en Endre de limietklasse voor tweespannen. Teus van Laar mocht Alex en Floris daarna opstellen waarna Tjeerd Haarsma met Enrique H en Ferryflex als derde werd geplaatst. Ulle won ook de wedstrijd voor Klavertje-3 aanspanningen met Celebration, Sunlight en Zavanno. Henk Hammers eindigde ook nu als tweede met Dendrini, Saturday en Briljant en hield Leendert Veerman met Besterly Eribo, -Roerkoning en -Amadeus achter zich. 

De rijders van regio Noord reden een ereklasse met op kop de kersverse kampioen Wervelwind met Lammert Tel. Wervelwind won ook de damesklasse met Lucy Stevens en met Etiena won Harm Jan Veenstra de rubriek voor fokmerries.

De hackney’s waren ook goed vertegenwoordigd in Norg en begonnen met een limietklasse kleine maat. Na overrijden met zes ging de winst naar George Borkent met Madonna. Een mooie en verdiende tweede plaats was er voor Stefan Gielen met de deftige Let Me Dance. Lambertus Huckriede en Heartland Rhyme and Reason werden derde. Peter van Nispen won zonder overrijden de limietklasse grote maat met Magic Eclipse Flash Dance en versloeg Lambertus Huckriede met Dropshot. Opvallend goed bewegend werd Cascades First Lady van T. de Geijter en gereden door Jerry Vierwind, derde. Magic Victory was heer en meester in de ereklasse kleine maat met Lambertus Huckriede. Met Highway’s Spring kwam Chantal van Dijk toch aardig in de buurt en werd tweede voor Werner Sweens met Leyrun Headliner. Lambertus won ook de ereklasse grote maat met Wentworth Ebony. Hier werd André Veltkamp tweede met Sir Arie en Jan van der Westen kon Shanie Strikeler daarna opstellen. Demi van Nispen won met Eclipse Flash Dance de damesrubriek voor Chantal van Dijk met wederom Highway’s Spring. Magic Victory verloor een ijzer in de finale en werd derde met Anneke Huckriede.  De tweespanrubriek schreef Werner Sweens op zijn naam met Leyrun Miss Bleu en -Victorious. Het rode lint ging naar Lambertus Huckriede met Pocket Rocket en Rhyme and Reason, Bert de Rooij had Gallant Reality en -Phantasy goed voor het witte lint.

Het sprookje van Norg met 24 paarden in de schijnwerpers sloot een schitterende concoursavond af.

Tekst: Geert Bouius

Foto: Karin Sevink

Fotobijschrift: Het troika kampioenschap werd een prooi voor Bingo, Boy’s Red Rose en Rebel met Johan Boeve