Ilanda en Mudini Kampioenen CK Oost

Nieuws

De centrale keuring van de regio Tuigpaard Oost was de eerste in de rij van drie CK’s op drie dagen achter elkaar en beet op vrijdag 5 juli de spits af bij manege De Bullen Enk in Hulshorst.

Daar werd de tweejarige donkerbruine Ditisem-dochter Mudini van vader en zoon Gert Kamphorst gehuldigd als Algemeen Dagkampioene. Zij is een dochter van de stermerrie Gudini (Atleet x Vaandrager). In het ochtendprogramma trad Mudini sterk op in haar rubriek waarin tien tweejarigen hun opwachting maakten. Dit leverde haar allereerst het kampioenschap tweejarigen op met als goede tweede Miss Elarda (v. Cizandro) die door eigenaar Cornelis Mooiweer werd gefokt uit de stermerrie Elarda II (Kowalski x Fabricius) en uit de Lardastam van Gerrit van Manen voortkomt. Ook de donkerbruine Miss Elarda trad sterk op. 

Koninginnerubriek

Het kampioenschap driejarige merries kwam op naam van de vorig jaar als Oostelijk én Nationaal Kampioen Tweejarigen gehuldigde Eebert-dochter Lenteroos van ’t Hooge uit Henderose van ’t Hooge (Nando x Larix) van fokker/eigenaar Gerrit Bonestroo. Juryvoorzitter Johan Hamminga prees Lenteroos om haar sterke romp, mooie hals met een goede kap, goede schoft- en schouderpartij en het mooie zweefmoment met een goede techniek.

De nummers 2 en 3 betreffen ook mooie merries die aan elkaar gewaagd waren. De voorkeur van deze twee ging hierbij naar de als tweede geplaatste Cizandro-dochter Lovitha uit Tovitha ster pref (Fabricius x Tourist). Fokker/eigenaar Lammert van de Put fokte uit Tovitha al meerdere aansprekende nakomelingen waaronder kampioen Alfred. Ook Lovitha treedt op met een sterk achterbeengebruik en werd omschreven als een sterke, degelijke merrie met een mooi front, en een sterke lendenpartij. De schouder mocht iets schuiner en het voorbeen mocht ze iets royaler wegzetten. De als derde geplaatste Lamara (v. Eebert) is ook nog in eigendom van de fokker, Willem Vierhouten. Moeder Tamara is een ster preferente dochter van Manno x Fortissimo. Lamara toonde een ruim voorbeengebruik maar mocht juist achter wat sterker zijn en wat meer opwaarts bewegen. De vierde plaats in deze koninginnerubriek ging naar de door Adriaan Kimenai gefokte Ladora (v. Ditisem) uit keurmerrie Wadora (v. Patijn) die op haar beurt een dochter is van de keur preferente Madora (v. Fabricius) welke zich in tuig ook ruimschoots wist te bewijzen. Eigenaar is Gert Kamphorst die tevens de fokker is van de algemeen kampioene Mudini. Deze vier kersverse stermerries werden omschreven als een mooi ontwikkelde groep en werden ook uitgenodigd voor de NTD.

Antoon Epskamp toonde zijn fokkerssucces door twee 4 t/m 7-jarige elitemerries te presenteren. Deze halfzussen uit zijn eveneens zelfgefokte ster preferente oogappel, de Waterman-dochter Virona, werden omschreven als kapitale langgelijnde merries die beiden een ticket verwierven voor de nationale keuring in Ermelo. Op kop kwam de net even modernere vosmerrie Ivirona (v. Eebert) die als omschrijving meekreeg: “Een zeer tuigtypische merrie met veel ras en veel front en een goede schoft- en schouderpartij. Zij toonde in beweging een goed voorbeengebruik maar mocht het achterbeen nog een fractie verder ondertreden.” Haar donkerbruine één jaar oudere halfzus Hirona is een dochter van Cizandro. Ze is goed naar boven gebouwd en tuigtypisch maar wat platter in de croupe. In beweging toont ook zij veel ruimte en een goede buiging van de gewrichten.

Voorzitter van de categorale KWPN afdeling Tuigpaard Oost, Henk Fikse, maakte de beste monsterknecht bekend en deze ereprijs ging verdiend naar Arie van Wijhe junior. Fikse prees de wijze van voorbrengen: “Arie, je bent een monsterknecht naar mijn hart! Je ziet de paarden beter worden. Je trekt ze niet scheef maar laat ze mooi recht lopen. Ik hoop dat je hier nog jaren mee doorgaat.” Daarna mocht ook Arie onder applaus van het publiek een heuse ereronde lopen.

Metamorfose

In de rubriek van het aangespannen kampioenschap Fokmerries Oost verschenen vijf merries in de baan waarvan er vier daadwerkelijk een eigenaar hebben die in de regio Oost woonachtig is. De strijd spitste zich toe tussen twee heel aansprekend optredende Eebert-dochters. Dat Robbie van Dijk een vakman is, bewees hij door de metamorfose die meervoudig nationaal keuringskampioene Ilanda heeft ondergaan. Liet zij voorheen in tuig nooit helemaal dezelfde krachtige bewegingen als aan de hand zien, haar allereerste aangespannen optreden van dit jaar vertoonde dit beeld wel. In haar hele lijf was Ilanda lossiger, zij liep veel constanter en maakte ook meer tempo. Dit verrassende optreden zorgde ervoor dat ze als voorlopige eerste werd binnengeroepen. Tijdens het overrijden kon ze dit beeld niet helemaal volhouden en zakte wat terug maar bleef wel aantreden. De als voorlopige tweede opgestelde Kianita van Gert Kamphorst ging in handen van Henk Hammers juist beter en ruimer bewegen dan tijdens de eerste omloop en kwam heel dichtbij. Ondanks de kleine rubriek werd dit een fraaie spannende strijd die in het voordeel van Ilanda werd beslecht.

Foto: Oostelijk fokmerriekampioen Ilanda (v. Eebert) van Henny van Manen en Viggon van Beest in handen van Robbie van Dijk (Foto Johnny van Ingen)