Drie fraaie Nationale merriekampioenen

Nieuws

Van de negen 2-jarigen kregen er vier een uitnodiging voor de finale in het middagprogramma. Kampioen werd de langgelijnde zwarte Lenteroos van ‘t Hooge (Eebert x Nando) van G. Bonestroo uit Oosterwolde. De reserve titel was voor Ladora (Ditisem x Patijn) van G. Kamphorst Zwartebroek. A. Kimenai uit Dongen is de fokker van deze mooi gelijnde bruine merrie. Leetida GK (Eebert x Vaandrager) van fokker en eigenaar G. Koers uit Gees mocht als derde opstellen.

De 3-jarigen kwamen in twee groepen voor de beoordelingscommissie en kreeg zeven finalisten. Op kop en kampioen werd de over een mooi model beschikkende Kareda (Eebert x Cizandro) van de jonge S. Hoogenberg uit Wijnjewoude. Ze is gefokt bij S. Daniels te Wageningen en is een scherpe beweegster waarbij de voorhand heel best en ruim was. Ook beschikt ze over een heel mooi front. Tweede werd Kalina (Eebert x Waldemar) van Wout Liezen uit Wanneperveen. G. Hermanussen fokte Kalina, die in beweging ook over veel techniek beschikt en een opvallend sterk achterbeen. In exterieur moest Kalina iets toegeven op de winnaar en dat gaf voor de jury de doorslag. Op de derde plaats kwam de rassige Kiandra (Dylano x Cizandro) van fokker en eigenaar M.J. Seldenrijk te Barneveld. Vervolgens werden geplaatst de sterke Kymora (Eebert x Baanbreker) van A. Van Bennekom te Maasbommel. Deze zou iets meer mogen rijzen. Kidee (Atleet x Marvel), gefokt bij familie Cazemier, in eigendom van E. de Jeu en de Zweedse D. Nordenberg, Kondaline (Eebert x Larix), gefokt bij S. Korevaar te Wijngaarden, van H. Van Boven te Oosterwolde en als zevende de zwartbruine Kivilandra (Cizandro x Manno) van Gebroeders Den Otter, die haar ook gefokt hebben.

Vijf van de tien keur en elite merries kwamen terug voor de kampioenskeuring. Stuk voor stuk absolute topmerries die over veel exterieur en beweging beschikken. Ilanda (Eebert x Manno) is van V. van Beest uit Zoelen en H. van Manen uit Bennekom en is het prototype van een modern tuigpaard. In beweging laat deze door de gebroeders Ermens uit Oploo gefokte Ilanda een sterk ondertredend achterbeen zien en maakt zich voor heel mooi. Ilanda werd kampioen maar kreeg veel concurrentie van de 4-jarige Joy (Eebert x Patijn) van J. Smink uit Steenbergen. De door J.K. Nagtegaal uit Hollum gefokte Joy is een krachtpatser pur sang en steeg bijna op als ze in beweging kwam. Het werd de tweede plaats. De langgelijnde Jaantje (Cizandro x Jonker) van de Gebroeders Den Otter uit Bruchem was de sterk bewegende als derde geplaatste. De vierde plaats was voor Heideroos (Cizandro x Renovo) van Wout Liezen en gefokt door vader en zoon Van Middelaar uit Hoogland. Johannalina (Cizandro x Larix) stond vijfde en is gefokt bij S.A. Korevaar te Wijngaarden en in eigendom van Henk Minkema uit De Wilgen.

Fokker en Paard van het Jaar

Jan Schep werd Fokker van het Jaar 2018. Hij heeft ontzettend veel betekend voor de tuigpaardfokkerij en -sport. Te veel om op te noemen… Als grondlegger van ook de Nationale Tuigpaarden Dag kwam deze titel hem meer dan toe. In gezelschap van Gardenia HBC en andere recente fokproducten onderging Jan Schep de huldiging en mocht daarna bij Toon van Doorn in de tilbury plaatsnemen voor een prachtige ronde van eer.

Het Paard van het Jaar werd dit jaar niet een top presterend paard van dit moment, maar wel de moeder van twee top presterende paarden van dit moment. We hebben het over de keur preferente 16-jarige Veldine (Manno x Wilhelmus) van Piet Lelieveld uit Leidschendam, die naast elf andere nakomelingen de moeder is van de KWPN goedgekeurde dekhengsten Eebert en Hubert. Een verrassende keuze die wel werd gewaardeerd.

Geert Bouius