May Dream en Bocellies Mateo Kampioen

Nieuws

Vandaag, 16 maart, vond de jaarlijkse hengstenkeuring van het Nederlandsch Hackney Stamboek weer plaats in manege De Nieuwe Heuvel te Lunteren. Dit leverde zes dekbrevetten op voor de tien nieuw aangeboden hackney’s.

Nieuwe hengsten

Van de drie 3-jarige kleine maat hengsten werden Braveheart Lord of the Ring (Heartland Prophet x Sunbeam Star Step) van f/e gebroeders Rast en Traveller’s Stardust Boy (Baron’s Tycho x Sunbeam Something Special) van H. Wolters goedgekeurd. Eerstgenoemde is een pony met veel ras en uitstraling maar in beweging kan hij iets meer bodem pakken. Stardust Boy is gefokt door Frits Heinhuis en moest even op gang komen om zijn echte talent te etaleren. De leemvos heeft een mooie kap en beweegt ruim. Hij mocht dan ook naar de kampioenskeuring. Bij de vier jaar en oudere hengsten kleine maat kwamen vier kandidaten voor de commissie en werden er drie goedgekeurd. De beste was de 9-jarige Noddyvyse Casanova (Sunbeam Something Special x Sky King) van Lambertus Huckriede. Engelsman C. Vyse fokte deze bruine hengst die actievol optrad. Achter zakte hij mooi en rees van voren. Hij mocht ook naar de kampioenskeuring en won deze later. De 4-jarige Future (Heartland Rhyme and Reason x Sunbeam Vulcan) showde zich ook met veel schoudervrijheid werd ook goedgekeurd. Simone Slui en Gerard Hurkmans hebben Future gefokt en zijn ook eigenaar. Als derde kreeg de 5-jarige Veltin (Sunbeam Vulcan x Falanca’s Rocky Bloemlust) van fokker/eigenaar Jörn Goes een dekbrevet. Ook Veltin heeft veel uitstraling en staat goed in het type.

De enige 3-jarige grote maat werd ster verklaard en van de twee vier jaar en oudere hengsten grote maat werd alleen Eclipse Grasshopper (Brookeborough Flash Jack x Eclipse Midnight King) van de familie Mom ingeschreven. Deze sierlijke zwarte hengst werd vorig jaar ook al goedgekeurd maar heeft niet voldaan aan de sperma eisen. Hopelijk doet hij dat nu wel! Grasshopper werd kampioen grote maat.

Reeds goedgekeurde hengsten

De reeds goedgekeurde hengsten kwam in verschillende leeftijdscategorieën voor de jury en werden op kwaliteitsvolgorde geplaatst. De besten mochten naar de kampioenskeuring voor het algemeen kampioenschap. Bij de kleine maat kregen er acht een uitnodiging en bij de grote maat zes. Bij de kleine maat ging de finale tussen de kampioen van de nieuwe jaargang Noddyvyse Casanova en 13-jarige May Dream (Fairview Emperor x Moonshine Play Boy) van Frank Arends. May Dream was geweldig in vorm en ging met veel ruimte en zweefmoment door de baan. Het publiek roerde zich ook in de tweestrijd met voorkeur voor laatstgenoemde. Ook de jury koos voor May Dream als algemeen kampioen kleine maat.

Bij de grote maat ging de finale uiteindelijk tussen de 7-jarige Bocellies Mateo (Bocellie x Rambo van de Schonenberg) van André Veltkamp en de 12-jarige Eclipse Flash Dance (Southside Equalizer x Birkhouse Billy) van de gebroeders Van Nispen. Flash Dance gaat altijd spectaculair over de benen, zo ook nu. Mateo wint het op exterieur, het totale beeld van deze bruine hengst is mooier en daarmee  prolongeerde Bocellies Mateo zijn titel.

De in oktober vorig jaar overleden keurhengst Plain’s Liberator (Plain’s Black Satin x Segenhoe Lucifer) werd postuum preferent verklaard.

Tekst: Geert Bouius

Foto’s: www.oypo.nl/johnnijvaningen