Feestelijk RAD Gala Tilburg

Nieuws

Op het prachtige en mooi vlakke terrein bij Manege Thielen vond de 8e editie van dit gala plaats en dit werd weer een feest met o.a. twee kampioenschapsrubrieken; voor hoefsmeden en aan de lange lijnen.

Het RAD Gala 2019 werd geopend door de kleine maat hackney’s met de lage limietrubriek. Noddyvyse I Am Here en Anneke Borkent voerden hierbij overtuigend de ereronde aan. De tussenlimiet kwam rechtstreeks op naam van Heartland Lamborghini en Els d’Achard waarbij Five Oaks Amigo en Bud Bongers het tweede geld opeisten. Brookfield Olympic Dreams was in handen van Anneke Borkent weer de smaakmaker in de hoge limiet. De tweede plaats ging hier naar Leyrun Tourmaline en Werner Sweens maar had Highway’s Dream Boy van Wim Schutte met Inge Jansen aan de leidsels, ook niet misstaan. In deze rubriek verschenen slechts vijf van de twaalf aangemelde hackney’s in de baan. Maar liefst drie stallen kampten met (vrachtwagen)pech. De meeste competitiepunten gingen weer naar de aansprekende Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) van fokker, eigenaar en rijder Lambertus Huckriede. Princess Yentle (Heartland Yahooti x Fairview Emperor) en Sem de Rooij leken een abonnement op de tweede plaats te hebben, maar deze werd nu ingenomen door Heartland Incredible (v. Heartland Moonshadow) van Gebr. van Wanrooij die door Robin Wijthoef werd gereden. Mooi dat de eigenaar hier zelf getuige van was! Yentle en Sem werden hierbij derde, gevolgd door Millmasters A Little Bit Of You And Me (v. Heartland Yahooti) van en met Freek Meulemeesters. In de openklasse grote maat ging de overwinning naar de sterk en constant optredende zwarte crack Plain’s Beau (v. Plain’s Black Magic) die in handen van Dirk Jan Beijerinck weer overtuigend showde met een sterk achterbeen en in een fraaie houding. May Dream (v. Fairview Emperor) en Frank Arends pakten weer terechte winst in de ereklasse.

De damesklasse werd in twee groepen verreden, Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) en Els d’Achard domineerden de eerste groep en familie Smits’ Highway’s Black Dancer in handen van Corina Hoogerwaard de tweede groep. Roel Smits pakte zelf met Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wörmink) de overwinning in het RAD Gala Kampioenschap aan de lange lijnen. Heel gedecideerd liepen zij naar de titel met in hun kielzorg een eveneens zeer sterk optredende Diesel (v. Unieko) die met Berry van der Genugten aan de lange lijnen weinig voor de winnaar onderdeed en zilver bemachtigde. Millmasters Filly (v. Rooy’s E Tieske) en Freek Meulemeesters liepen naar het brons terwijl de 20-jarige Big Boy (v. Benthof’s Amir) en Jopie Schaap als vierde mochten opstellen. Jopie kreeg later nog een mooie verrassing toen Big Boy op dit fraaie concours afscheid nam van de wedstrijdsport. “Big Boy gaat lekker het land in en mag gaan genieten van zijn pensioen”, aldus Jopie die zijn oogappel kreeg voor z’n elfde verjaardag en samen met Big Boy in 2017 het zadelkampioenschap in Hoogland veroverde.

Kampioenschap hoefsmeden

Eclips Candyman (v. Benthof’s Amir) bezorgde Dion ten Berge het RAD Gala kampioenschap Hoefsmeden, met Hunk (v. Tjalf) van familie Van Nispen en debutant Ronald Beers als fraaie tweede en het brons ging naar Zilver D (v. Ganges) met John Donck. Zij hebben dankzij de mooie bonnen van gulle sponsor Kerckhaert voor mooie bedragen hoefsmederijbenodigdheden te besteden. De eveneens gecombineerde rubriek voor grooms werd een overwinning voor Highway’s Black Dancer (v. Noble Rebel) van familie Smits met Stan Geven aan de leidsels. Frans Meeuwisse reed hierbij de Talos-nakomeling Atillos van Cees Embregts en Paulien van der Gun naar een mooie tweede plaats. Ook nu werd Princess Yentle derde, ditmaal in handen van degene die Sem de Rooij de kansen geeft hiermee te rijden: Martien Verboord. Hannalina (v. Crescendo HBC) en Margot Bakx wisten de vierde plaats te bemachtigen.

De hackney Young Riders maakten er ook weer een mooie show van en de eerste twee geplaatsten waren echt aan elkaar gewaagd! Tijdens het overrijden maakten Jopie Schaap en Heartland Yahooti (v. Sky King) een foutje maar deze in eerste instantie als eerste binnengeroepen combinatie trad heel sterk op waarbij Yahooti zeker ook een krachtig achterbeengebruik vertoonde. Amy Tewis wist zich als ‘nieuwkomer’ ook goed te concentreren op haar pony Noddyvyse I Am Here (v. Heartland Prophet) en verruilde de voorlopige tweede plaats voor de kopplaats.

Jansen schrijft geschiedenis

Naast het in ruime mate aanwezige enthousiaste publiek waren ook fokker Ad Bakx en zijn dochter Margot er getuige van dat de Eebert-zoon van hun merrie Bellissima (v. Selleen), de tot Jonkheer omgedoopte Jackson B, met veel expressie de nieuwelingenrubriek mocht aanvoeren. Het was eigenaar Wim Jansen die geschiedenis schreef door in een week tijd tweemaal de beste nieuweling te presenteren. In Doornspijk pakte hij die titel met Joker (v. Delviro HBC), in Tilburg zegevierde Jansen op overtuigende wijze met Jonkheer! Ditmaal werd de al geroutineerde nieuweling Jasper (v. Eebert) die in handen van Martien Verboord al diverse malen wist op te vallen, de tweede plaats. Juliësta (v. Manno) die op de centrale keuring al ziet zien hoe een tuigpaard hoort te gaan zitten, wist zich voor ogen van haar fokkers Egbert en Els Kruiswijk ook nu weer aansprekend te presenteren. Zij wist in handen van Piet Lijffijt de derde plaats te bemachtigen in dit aansprekende jeugdige gezelschap. Fabuleus-dochter Kiranda VB verzorgde in handen van Marcel van Bruggen eveneens een mooi optreden en mocht vanuit de tussengroep mee met de overrijders. Hierbij pakten ze de vierde plek. Ook Fantijn-zoon Kenrick, uit de stam van Herman van de Water, trad tuigtypisch op in handen van mede-eigenaar Cees Embregts die door Greet Lijffijt werd verrast met taart voor zijn verjaardag, een dag eerder. Zij bezetten de vijfde plaats voor Katilley Burga (v. Fabuleus) van de Belgische familie Standaert met Nico Calis aan de leidsels.

De kleine limiet leek een prooi te worden voor de constant en ruim bewegend optredende Equifirst Jannes (v. Manno) die in handen van Leendert Veerman een opvallend mooie kap vertoonde. Zij werden als eerste binnengeroepen maar kregen tijdens de tweede omloop geduchte concurrentie van de veel front makende Cizandro-zoon Jack Sparrow die in eerste instantie wat terughoudender was. Maar daarna liep hij een vlakke course en overtuigde de jury hiermee door de eerste plaats op te eisen. Julia (v. Eebert) en Piet Lijffijt werden derde voor Karin (v. Granaat) en Cor van Dijk. Vol overtuiging liep Judex (v. Eebert) met Cees Klinkhamer naar de winst in de tussenlimiet, hierbij Jarina (v. Delviro HBC) van Jan Thijs, met Harrie Claassen aan de leidsels, en Incognito (v. Wentworth Ebony) met Wim Jansen achter zich latend. De grote limiet werd een spannende rubriek waarin Renvyle Imondro (v. Cizandro) door Lambertus Huckriede wat luchtiger gereden werd en zonder opzet. Hiermee wisten ze de eveneens aansprekend optredende Equifirst Eribo (v. Manno) en Leendert Veerman voor te blijven. Leendert domineerde met de sterk optredende Equifirst Amadeus wel de 13 deelnemers tellende ereklasse. Wild Rose F (v. Manno) en Pien Jansen werden fraaie tweede en de top drie werd gecompleteerd door de Manno-nakomeling Fantast die ook fantast-isch optrad in handen van Willem van de Gugten. Diesel en Berry van der Genugten kwamen hierbij met een elfde plaats wat zuinig weg.

In de damesrubriek had Imondro wel een opzet en wist, samen met Anneke Borkent, Emerson (v. Manno) van Niek Alting, met Manon Veerman in de dameswagen, alsnog voor te blijven. Het derde geld ging naar alweer een Manno-nazaat, de sterke merrie Jara van Kramer, die werd gereden door Marie José Calis. Fontana D (v. Waterman) en Ada Donck bezetten hierbij de vierde plaats van de twaalf. Net als familie Veerman had ook familie Donck een druk maar zeker ook gezellig weekend met twee concoursen achter elkaar. Leendert Veerman liet nog aan afgetekende overwinning in de tweespanrubriek noteren met de sterk en gelijkgaand optredende Icoon van schoonzoon Niek Alting en zijn eigen Equifirst Amadeus. De spannen van Willem van de Gugten, Martien Verboord, Etienne Raeven en Nico Calis in deze volgorde achter zich latend. De Friese tuigpaarden verreden alleen een limietklasse en hierin wist Swier (v. Felle) met een mooie lichaamshouding en fraai voorbeengebruik het meest imposant op te treden in handen van Marcel van Bruggen. Ook Tooske R. (v. Alke) gaf haar visitekaartje af met Dort Jan Raaijmakers aan de leidsels en eiste hiermee de tweede plaats op. Het zadelkampioenschap was weer een overwinning voor Hunk (v. Tjalf) en Demi van Nispen met het terechte zilver voor Zilver D (v. Ganges met Ada Donck in het zadel. 

Foto: Kampioen Lange Lijnen: Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wörmink) met Roel Smits (Foto Johnny van Ingen)