Geslaagd maar nat eerste lustrum in Tilburg

Nieuws

Bij de Tilburgse manege Thielen werd 3 mei het eerste lustrum van het RAD Gala gevierd. Vier dagkampioenschappen werden er verreden. Het betrof er één aan de lange lijnen en een drietal onder het zadel. Wat de organisatie niet in de hand had was het weer en dat werkte ’s middags niet helemaal mee…

Voor de Tilburgse titel aan de lange lijnen kwamen zeven tuigpaarden en hackney’s in de baan en daarvan liepen zowel de voorbrengers als een drietal paarden over voor de titel. Aron, van Leo Wijkmans en voorgebracht door Marc Rook was mooi in houding en heel best over de benen en won de strijd. De kleine maat hackney Conviction’s Challenger was met Roel Smits goed in vorm en werd tweede. Plaats drie ging naar Edeling met Lean Verhoef. De daarop volgende drie kampioenschappen onder het zadel leverden zonder uitzondering beste kampioenen op. Als eerste traden de tuigpaarden aan en het was niet voor niets dat stal Veerman uit Drenthe was afgereisd. Besterly Amadeus onder Manon Veerman liet extra veel beweging zien en won van Enziedancy van marc Rook, gereden door Paula van der Gun. Zij was titelverdigister en won vorig jaar met Colanda en eerder al met Aron. Fygo deed het onder Femke Kimenai ook goed en werd derde. Hunk met Demi van Nispen won vervolgens overtuigend bij de friezen. Stalgenoot Maud onder Félice van Mackelenburg was goed voor een nette tweede plaats en Geeske met Celinka Strijd nam de derde plaats in. Daarna waren de hackney’s aan zet en het was de constante en best gaande Heartland Code Breaker met Ilse Sijtsema die de strijd in hun voordeel wist te beslechten. Ze kregen het echter beslist niet cadeau en daar zorgde Kevin Huckriede voor met Heartland Rhyme and Reason. Ook hier kwamen we Manon Veerman tegen, nu met Besterly Black Challenger die derde werd.

Om half tien, toen het nog droog was, werd gestart met de lage limietklasse hackney’s. Deze rubriek werd gewonnen door de vlot en ruim gaande Mister jingles met demi van Nispen. Sir Rinke met Cees Kimenai werd hierbij tweede nadat er eerst een tussengroep en vervolgens vier hadden over gereden. De daarop volgende lage limiet tuigpaarden telde een finale met de beste zes van dat moment. Het was de mooi tuigtypisch acterende Besterly Eribo die met eigenaar Leendert Veerman de eindstand naar zijn hand zette. Voor de heel veel front makende Fantast met Willem van der Gugten was plaats drie. De hackney’s verreden daarna hun eerste competitierubriek. Winnaar werd Anneke Huckriede met de rondom goede Brookfield May Way, waarna Els d’Achard Heartland Wonderful van de gebroeders Van Wanrooij aan de beurt was. Dit alles nadat er vier hadden over gereden.

De tuigpaarden hoge limiet werd na een finale met twee gewonnen door PrimeVal Varanno in handen van Derk jan Mekkes. Deze vos mocht iets meer klimmen in de voorhand, maar toonde wel een goede gelijkmatige koers. Dijkgraag van Etienne Raeven groeide in de wedstrijd en kon als tweede opstellen. Wie eigenlijk ook mee over had moeten lopen was Darvin van Van Herpt. Deze ging dermate sterk dat er mogelijk meer in had gezeten. Ook in de tussenlimiet hackney’s liepen er twee over. Winnaar werd de bijzonder deftige Heartland He’s Never To Late in handen van Els d’ Achard die dus ook nu keurig op tijd bleek… Anneke Huckriede bleek de zwaarste concurrente en dat was ze dankzij Eagles Performer.

Een interessante rubriek was uiteraard ook die voor de tuigpaardnieuwelingen. Van de vier finalisten maakte Geneve met Derk Jan Mekkes een meer dan goede indruk. Heel mooi in houding en prima bewegend voor en achter, kon deze nazaat van hun eigen Bentley VDL de winst niet ontgaan. De opvallend gekleurde en goed bewegende Fygo met Cees Kimenai was goed voor plaats twee. Hierna volgden de vier Friezen in tuig die het concours rijk was. Het was Stal Zadelhoff’s Ynse die dankzij een mooi front en keurig gangwerk de winnaar werd. Martin Eikelenstam reed Ynse. Jente van de Grote Overbrug in handen van Teun Swaanen werd tweede.

Zeven over rijders telde de hoge hackney limiet. Dat bood echter nog geen uitkomst en daarom werd de keuze aan de arbiter gelaten. Zijn voorkeur ging naar de mooi gelijnde en hoog gaande Leyrun Prince Caspian met Ilse Sweens. Hierdoor werd de altijd strijdlustige Magic Saline met Demi van Nispen tweede. Vervolgens was er een showrubriek in Amerikaanse stijl qua uitdossing en presentatie. Het was de zeer hoog en iets vlug gaande Elmo van gebroeders Van Wanrooij in handen van Henriëtte d’ Achard die won. Het was zeker geen mijlengroot verschil met de nummer twee en dat was. Heartland He’s Never to Late van dezelfde eigenaren en gereden door Els d’ Achard. De hackney Young Riders maakten een goede indruk en niet in de minste plaats de twee die samen over reden. In een haast perfecte rijstijl showde Kevin Huckriede, met zijn dertien jaar de jongste van het gezelschap, Brookfield May Way. Ramona van den Bogaard reed Tip Top ook feitelijk tiptop en heeft eveneens een keurige manier van rijden. Ook twee over rijders in de tuigpaard openklasse. Het werd toch nog even stuivertje wisselen. Besterly Amadeus met Leendert Veerman moest ondanks zijn zeer goede optreden de hoogste eer uiteindelijk laten aan de in bloedvorm verkerende Unaniem met Etienne Raeven. De vier grote maat limiet hackney’s konden in één keer geplaatst worden. Winst was er voor de donkere Raffles van Jan van der Westen. Westcoast Showtime met Showtime met Hans Schaap kwam het dichtst in de buurt.

Na de kampioenenparade waren de ereklasse hackney’s aan zet. De eerste twee van de vijf finalisten liet de jury door de arbiter plaatsen. Heartland Bust Your Buttons van de broers Van Wanrooij won de heftige strijd met de keurig gaande Magic Look at Me in handen van Anneke Huckriede. Ook in de ereklasse grote maat was de arbiter aan zet. Hij koos voor Shanie Strikeler van Jan van der Westen die zeer goed beweegt. En dat doet de als tweede geëindigde Wentworth Ebony van de broers Van Nispen niet minder. De damesklasse tuigpaarden leverde een verrassende, maar zeker ook verdiende winnaar op in de persoon van CLT Tasman van Christ Louws met Carolien Vogelzang. Hanneke Mekkes werd met Bentley VDL mooi tweede. Het sportief ‘gekibbel’ tussen de nummers 1 en 45 werd in de damesklasse hackney’s vervolgd. Het was Els d’ Achard die met Here I Am de anderen voorbleef. Anneke Huckriede werd tweede met Look at Me. Tot besluit de tweespanrubrieken. Bij de tuigpaarden waren de mooi passende Primeval Varanno en – Wizzkid’s Gonda met Derk Jan Mekkes de winnaars. Veerman’s Besterly Amadeus en – Eribo volgden. Bij de hackney’s was het span van Huckriede even overtuigender dan dat van Sweens zo luidde de uitslag.

Tekst: Rijk van Vulpen

Foto: www.rijkvanvulpen.nl