Bouwman, van Dijk, Hammers en Huckriede kampioen in Buitenpost

Nieuws

Buitenpost was op 6 augustus de laatste in de rij van de drie grote nationale concoursen met opnieuw vier kampioenschappen te verdelen. Bij de tuigpaarden werd het kampioenschap voor fokmerries verreden met negen combinaties in de baan waarvan er vijf aan een tweede bezichtiging werden onderworpen: Berry van de Genugten met Castilla BH, Freek Saris met Fiderose, Mark de Groot met Ellis, Lambertus Huckriede met Ermalya en Cor van Dijk met Elegant. Castilla was niet geheel vierkant in haar bewegingen en werd vijfde. Fiderose was een beetje lauw en bleef daardoor te vlak in haar bewegingen, waardoor ze vierde werd en Ellis wisselde hele beste momenten, waarin ze heel ruim bewoog, af met mindere en werd derde. Ermalya en Elegant liepen beide met veel afdruk door de baan, gingen voor en achter hoog van de vloer met ook de hals er fraai op. Het front van Elegant is iets luxer dan dat van Ermalya, die daarentegen van nature de hals er hoog opzet, waar de bruine Elegant een opzetje nodig heeft. De verschillen waren minimaal en dus moest de arbiter beslissen en die koos voor Cor van Dijk met Elegant. Een mooie kampioen.

De fokmerries Fries ras streden ook om de titel en kwamen met dertien dames opdraven. De finale kopgroep bestond hier uit zes paarden: Hilda de Vries met Aukje fan e Alde Ryd, Augustinus Hoekstra met Gutske fan de Slachtedyk, Hendrik Eppinga met Ytsjen, Henk Hammers, jazeker Henk Hammers, met Wiebke, Age Okkema met Aitske RV en Mart van Daal met Hielke H. Laatstgenoemde ging hoog van de grond en had veel zweefmoment en kon dat goed volhouden. Toch won ze niet omdat Wiebke van Nienke Schrale in de finale steeds deftiger en ruimer over de benen werd en het front er hoog op hield. Zij werd de nieuwe kampioene met Hielkje op de tweede plaats. Aitske toonde veel knieactie en mocht als derde opstellen voor Gutske, Auckje en Ytsjen, die niet mee overreed. Bij de Friezen was er nog een titel te verdelen, die van de vierspannen. Er kwamen zeven stuks in de baan, die er een fraai schouwspel van maakten. Sybren Minkema met Jesse, Doekele fan Bokkum, Chris fan Wylgster Pragt en Douwe van R mocht overrijden tegen Jan Bouman met Minne, Claes, Tjaarda en Arwyn en Feike Holtrop met Andries H, Bettina H en Idse en Lieke O van Van Veenen. De vier van Sybren liepen mooi gelijk over de benen, terwijl de voorpaarden van Jan heel deftig en actievol voorop liepen. Het viertal van Feike liep ook zeker niet slecht maar werd wel derde. De jury was verdeeld over wie er moest winnen en dus kwam weer de arbiter in actie en koos voor Jan Bouwman.

In het kampioenschap voor de grote maat hackney’s nodigde de jury vijf van de tien paarden uit voor de verplichte standshow. De net naar de ereklasse gepromoveerde Magic Eclipse Flash Dance met Peter van Nispen mocht als eerste en was spectaculair over de benen. Hierna mocht Patrick Hoogerwaard aantreden met Secret’s Jesse James die ook geweldig actievol optrad maar iets neerwaarts gesteld was. Dan Shanie Strikeler met Jan van der Westen, geen spektakel maar wel een hackney die hoog van de grond gaat en mooi vierkant blijft. Sir Arie met André Veltkamp is de meeste elegante van het stel, hij was deftig en achter sterk maar in de voorhand niet helemaal regelmatig. Blijft over Wentworth Ebony die met Lambertus Huckriede het meest spectaculair was. Voor en achter extreem hoog gaand, werden het voorbeen ver weggezet. De zwarte hengst bleef goed in balans en presteerde foutloos. Voor de jury was het duidelijk wie moest winnen: Wentworth Ebony. Sir Arie werd tweede, Shanie Strikeler derde, Jesse James vierde en Flash Dance vijfde.

Naast de titel wonnen Lambertus en Anneke Huckriede ook de ereklasse kleine maat en damesklasse met Magic Victory en won Lambertus de tandemrubriek met Heartland Pocket Rocket en Magic Look at Me. Willeke Rozendaal won de limietklasse kleine maat met Confidence en George Borkent won met Madonna de grote limiet. Madonna won ook de Young Riders wedstrijd met Frances Borkent aan de leidsels. Nick Jordans werd tweede met Leyrun Miss Lisa van Werner Sweens en voor Robin Wijthoef was plek drie met Mischieff Prince van de Wijdehoeve. In de kleine limietklasse was de tweede plaats voor een hele deftige Let Me Dance van Stefan Gielen, die dicht bij de overwinning was. Met Mr. Jingles werd Anneke Huckriede derde. Lambertus Huckriede werd tweede in de grote limiet met Pocket Rocket voor Roel Smits met Highway’s Black Dancer, die misschien wel had moeten winnen! De tweede plaats in de ereklasse was voor Peter van Nispen met Magic Hallmark. Let Me Dance was ook met Corina Hoogerwaard aan de leidsels heel goed in de damesklasse en mocht als tweede aansluiten in de ereronde gevolgd door Demi van Nispen met Flash Dance. Jan Jordans was bij de tandems tweede met Prins Symphony en Baron’s Macho. Met Bingo en Boy’s Red Rose werd Johan Boeve derde.

De tuigpaarden Fries ras begonnen met de competitie en kreeg een nieuwe winnaar in Franke PJ met Udo de Haan. Filou SB had tot nog toe alle wedstrijden gewonnen maar moest nu genoegen nemen met plaats twee. Robbie van Dijk en Aarnold werden derde. De Provinsje Fryslan prijs werd door Gerbrich Elgersma met Minne van de Egberdina’s Hoeve gewonnen. De arbiter besliste dat Jolanda Schreuder tweede moest worden met Chris fan Wylgster Pragt, zodat Susan Bouwman en Egberdina’s Arwyn derde werden. Waar Tjaardo in Opmeer niet kon winnen deed hij dat vandaag wel weer met Susan Bouwman op de sjees. Udo de Haan had ook kunnen winnen met een deftig bewegende Wopke van de Demro Stables, maar werd tweede voor de kampioen van maandag, Maurits met Willem Wester. In het damesnummer zaten Jolanda Schreuder en Chris van Wylgster Pragt al een aantal keren dicht tegen een overwinning aan en vandaag lukte het om eerste te worden. Chris beweegt ruim en komt goed terug in het front. Susan Bouwman werd tweede met Arwyn en voor Maaike de Jong met een sterke Hielke was het derde geld. Udo de Haan won wel de tweespanrubriek met Christiaan PJ en Bommelsteijn’s Christiaan voor Sybren Minkema met Jesse en Chris van Wylgster Pragt. Claes en Arwyn werden met Jan Bouwman derde.

Ook bij de tuigpaarden was stal Huckriede zeer succesvol met vier overwinningen. Lambertus versloeg met Business in de ereklasse de kersverse kampioen Napoleon met Johan Borkent. Brandy HBC werd met Harry van Middelaar weer derde. Voordat de ereronde van start ging, kwam Freek Saris met de 18-jarige Optimaal in de baan om afscheid te nemen. Uitgespannen en lopend verlieten Freek en Optimaal de baan. Business won ook de damesklasse met Anneke Huckriede en met Zilver er naast werd ook de rubriek tweespannen ereklasse gewonnen. Bij de dames was er een mooie tweede plek voor regionaal kampioen Lucy Stevens en Wervelwind van Tel. Hanneke Mekkes behaalde met PrimeVal Bentley VDL de derde prijs. Ulle Haarsma werd met Zavanno en Celebration tweede in de ereklasse, maar won wel de afsluitende vierspanrubriek met deze beide paarden aangevuld met Wizzkid’s Gonda en Varanno van stal Mekkes. Robbie van Dijk won beide limietklassen, eerst met Fantijn de kleine limiet en met Cizandro de grote limiet. In de rubriek tuigpaarden gereden door junioren won Kevin Huckriede zowel de wedstrijd als de stijlprijs.

Geert Bouius

Fotobijschrift: Wentworth Ebony wist Sir Arie achter zich te houden in het Kampioenschap grote maat hackney’s