Dubbelslag voor stal Bouwman in Rijs

Nieuws

Rijs, of eigenlijk Harich, is dit jaar het eerste concours in de rij van drie grote nationale concoursen die de eerste week van de maand augustus plaatsvinden. Zaterdag 2 augustus werd er op een nieuwe zandbodem gereden die er perfect bij lag zodat de paarden zich optimaal konden laten zien. En dat deden ze ook in de vier kampioenschappen die er verreden werden. De hackney’s gereden door dames waren als eerste aan beurt en met negen kanshebbers ging de wedstrijd van start. Het duurde vrij lang eer de jury de besten eruit had gezocht waarna de kopgroep uit vier combinaties bestond: Els d’Achard van Enschut met Heartland Lisa van de gebroeders Van Wanrooij, Anneke Huckriede met Magic Victory van de gebroeders Van Nispen, Chantal van Dijk met haar Highway’s Spring en Yvonne van Velzen met Five Oaks Discovery van Piet Graumans. Vanuit een tussengroepje met drie kwam Ilse Sweens hierbij met Leyrun Headliner zodat de verplichte stand-show met vijf pony’s kon aanvangen. Alle hackney’s waren in vorm en deden er een schepje bovenop, echter het leek wel of Magic Victory er twee schepjes bij op deed, want hij liet zich spectaculair zien met altijd dat ruim wegzettend voorbeen. De jury was er wel uit na de stand-show en wees unaniem Victory aan als kampioen en prees hem voor zijn geweldige front en flitsende actie. Voor Anneke en de 15-jarige Magic Victory was dit de vierde titel op rij. Dankzij een mooi front, rechtgesteld en bijzonder sterk over de benen gaand klommen Chantal en Highway’s Spring naar de tweede plaats. Op de derde plaats kwam Els d’Achard met Heartland Lisa die een hoge knieactie showde en veel buiging in de achterhand hand. Discovery werd vierde en Headliner vijfde.

Voor het regionaal kampioenschap tuigpaarden Fries ras gereden door dames kwamen elf paarden in actie. Na een eerste ronde selecteerde de jury er zes voor de finale waarin Susan Bouman met Claes van Henk de Man alles uit de kast leek te halen en met een opvallend hoog en mooi front de kampioenstitel opeiste. Ook over de benen liet Claes veel knieactie zien. Titelverdedigster Margré Emmens had Topgazon Sam E ook goed aan de gang alleen bleef Sam wat vlak in de voorhand. Het werd de tweede plaats vóór Deborah Kuiper met Herbert van Wim van Heusden, die ook met veel oprichting liep. Met Egbert van de Zonschate leek Hiltsje Holtrop hoger te eindigen dan de vierde plek die haar nu werd toebedeeld, omdat Egbert met veel afdruk optrad en ook een mooie houding had. De arbiter plaatste de nummers drie en vier. Vijfde werd Linda Wester met Hovenierwester Aalwina en Froukje Heuker eindigde met Lutger 436 zesde.

Het Nederlands kampioenschap tuigpaarden Fries ras voor de sjees en gereden door dames kreeg een finale met vier paarden: Gerbrich Elgersma met Minne van de Egberdina’s Hoeve, Jolanda Schreuder met Chris fan Wylgster Pragt, Susan Bouwman met Egberdina’s Arwyn en Maaike de Jong met Hielke van Peter van Veenen. Minne loopt met de hals er goed op en kent veel zweefmoment in de voorhand, maar hij maakte wel regelmatig een foutje. Chris heeft een nog uitgestrekter voorbeen gebruik en komt ook goed terug in het front. De hengst Arwyn heeft de mooiste hoofd- halshouding van allemaal, treedt achter goed onder, maar bleef wat kort in de voorhand. Hielke daarentegen groeide in de wedstrijd en ontwikkelde steeds meer kracht waardoor hij voor hoog en ruim kon bewegen. Hij mag de achterhand meer onderbrengen, maar klapte er wel op. Het werd spannend en uiteindelijk kwam het verlossende woord eruit: Minne en Gerbrich Elgersma werden de nieuwe kampioen. Hierna kwam de arbiter eraan te pas, hij zette Jolanda en Chris op de tweede plaats voor Maaike en Hielke. Voor Susan en Arwyn was de vierde plaats.

Het vierde kampioenschap was er een van de VTN en betrof de vierspannen tuigpaarden. Vijf rijders gingen de strijd met elkaar aan waarbij al snel bleek dat Ulle Haarsma de grootste kanshebber was. Hij had Varanno en PrimeVal Wizzkid’s Gonda van stal Mekkes aan de wagen lopen en zijn eigen Celebration en Zavanno voorop. Vier ervaren paarden die het klappen van de zweep kennen en met veel bravour en loop lust rondgingen. Jan Jordans had Ferro, Rinkier, Barend en Oxcan aangespannen en ook dit liep goed. Met Wapenaar, Sibour en Wicher van Joop Witlox, aangevuld met Zowat van Sipke van Veenen, had Gerard van der Meulen ook een zeer aansprekend viertal voor de wagen dat heel deftig optrad. Deze drie rijders werd gevraagd nogmaals af te rijden voor het eremetaal en wederom had Haarsma het beste vierspan dat ook nog eens over de meeste uitstraling beschikte en dus terecht werd uitgeroepen tot kampioen. Van der Meulen hield zijn vierspan goed voorwaarts bewegen en zij klommen naar de tweede plaats, waarmee Jordans een plekje zakte. De spannen van Nico Calis en Jan Bouwman volgden hierna.

Er doen dit seizoen een groot aantal goedgekeurde KWPN hengsten mee in de enkelspan rubrieken, die ook vaak weten te winnen. Zo ook in Rijs waar Delviro HBC met Harry van Middelaar de kleine limiet op zijn naam schreef. Kort achter hem eindigde Lambertus Huckriede met Eebert van de gebroeders Van Manen en daar achter Tjeerd Haarsma met Endre, die ook nog hengst is. De grote limiet schreef Cizandro weer op zijn conto in handen van Robbie van Dijk. Huckriede was weer goed voor het rode lint, nu met Berino van Stal de Groot. Etienne Raeven pakte het witte lint met de deftige Cilardo. Robbie van Dijk won de competitierubriek met Fantijn, die minder spectaculair was dan in Norg maar nog steeds als een rastuiger optreedt. Henk van der Sluis werd tweede met Danno en Jacobien Postma reed Ferryflex naar de derde plek. In de ereklasse waren een aantal toppers afwezig waardoor Etienne Raeven kon winnen met Unaniem. Wonder met Renske van der Sluis aan de leidsels ging er met het tweede geld vandoor en Leendert Veerman kwam met Besterly Amadeus niet verder dan de derde plek. De damesrubriek werd door Wonder gewonnen, wederom met Renske van der Sluis. Derk Jan Mekkes reed Ferryflex en Enrique H van Ulle Haarma naar de winst bij de competitie tweespannen limietklasse en Haarsma zelf won met Celebration en Zavanno de ereklasse.

Bij de Friezen won Jelmer Chardon de regionale limietklasse met Stal Chardon’s Eise zonder te hoeven overrijden. Voor plek twee werd en wel overgereden en deze wist Udo de Haan op te eisen met Bommelsteijn’s Geke. Derde werd Jalmer de Groot met Djoerd 473 van Steyn uit Zuid-Afrika. Sybren Minkema had opnieuw het beste competitiepaard in Filou S.B. en met Franke PJ werd Udo de Haan tweede voor Robbie van Dijk met Aarnold 471. Met Minne van de Egberdina’s Hoeve won Gerbrich Elgersma ook de Provinsje Fryslan Priis met Jolanda Schreuder op plaats twee met Chris fan Wylgster Pragt. Susan Bouwman en Arwyn  werden derde. Susan won wel de ereklasse met Tjaarda van Peter Jung. Willem Wester kon Maurits 437 als tweede opstellen en Peter van Veenen reed Hielke heel sterk naar plaats drie. Sybren Minkema pakte nog een keer de winst en wel bij de tweespannen met Filou SB en Douwe van R. Jan Bouwman zegevierde bij de tandems met Claes en Minne.

De eerste hackney rubriek, de limietklasse kleine maat,  ging naar Els d’Achard van Enschut met Here I Am van de gebroeders Van Wanrooij. Zij versloeg George Borkent met Madonna en Demi van Nispen met Magic Salina. De grote maat was voor Peter van Nispen met Magic Eclipse Flash Dance, gevolgd door Jerry Vierwind met Cascades First Lady van Tonnie de Geijter, en Lambertus Huckriede met Dropshot van Haarsma. Verrassend was de winst van Yvonne van Velsen in de ereklasse kleine maat met Five Oaks Discovery, die makkelijk en foutloos marcheerde. Met Magic Look at Me werd Anneke Huckriede tweede en Rob d’Achard van Enschut reed Heartland Bust Your Buttons naar de derde plaats. André Veldkamp won met Sir Arie de ereklasse grote maat en hield Lambertus Huckriede met Wentworth Ebony en Jan van der Westen met Shanie Strikeler achter zich. Lambertus won wel de tweespanrubriek met Heartland Codebreaker en -Pocket Rocket.

Geert Bouius

Fotobijschrift: In Rijs werden Minne van de Egberdina’s Hoeve en Gerbrich Elgersma gehuldigd