Veel sfeer in Opmeer

Nieuws

De eerste maandag van augustus wordt traditiegetrouw groots uitgepakt in Opmeer met een nationaal concours hippique en landbouwshow. Dit jaar voor de 105e keer en wederom kon de organisatie zich verheugen in duizenden bezoekers. Naarmate het programma vorderde, zeker toen de drie nationale kampioenschappen werden verreden, steeg de sfeer en het weer werkte ook uitstekend mee. Het eerste kampioenschap betrof de kleine maat hackney’s ereklasse. Zeven toppertjes gingen de strijd met elkaar aan maar al snel werd duidelijk dat er maar één daadwerkelijk aanspraak maakte op de titel! Met veel machtsvertoon en zijn zo bekende, grijpende bewegingen was het Magic Victory, in handen van Lambertus Huckriede, die weer een titel kon toevoegen aan zijn lange reeks behaalde kampioenschappen. De elegante Leyrun Headliner presenteerde zichzelf eveneens zeer aansprekend met Werner Sweens aan de leidsels. Zij mogen zich een jaar lang reserve kampioen noemen. Madonna heeft zich wel eens beter laten zien maar tijdens de standshow kreeg George Borkent deze toppony van zijn moeder toch iets beter bij de les maar werd tenslotte toch vijfde. Het was Nikkie uit Laren die, mede door zijn geweldige front, een fraaie derde plaats behaalde met Dirk Beijerink vóór Heartland Real Deal en Jan van der Westen die iets te veel tempo maakten. Voor Magic Hallmark was het allemaal erg spannend en hij was, gereden door Peter van Nispen, in eerste instantie te onstuimig en kwam pas tijdens de ereronde in vorm, maar dan ook echt in vorm. Dit kampioenschap kwam voor deze nog jonge combinatie misschien te vroeg maar potentie hebben ze zeker.

Om de titel van het Nederlands Kampioenschap eenspannen tuigpaarden ereklasse werd een gewéldige titanenstrijd geleverd! Als de verschillen miniem zijn laait de discussie om naleving van de wedstrijdreglementen weer op. Dit wordt in Artikel 829 lid 4 als volgt verwoord: ‘Bij gelijke prestaties zal de verrichting, verkregen door een hogere graad van africhting en getoond met gebruik van de minste hulpmiddelen, het hoogst worden beoordeeld. Dit geldt ook voor die aanspanning die in het bovenste gat van de Liverpoolstang wordt gereden, eveneens voor een niet knellende neusriem en een vrij liggende tong.’ In hoeverre houdt een arbiter dit in zijn achterhoofd? Dit hield een aantal gemoederen wel bezig. Onder de vijf cracks die de bijzonder spannende overkamping mochten aangaan bevonden zich er drie mét en twee zonder opzet. Stuk voor stuk zijn het toppers, ieder met hun eigen specifieke talenten. De vijfde plaats ging uiteindelijk naar Stuurboord Landzicht en Mark de Groot met op de vierde stek Besterly Amadeus en Leendert Veerman. Titelverdediger Brandy werd met Harry van Middelaar door de twee grootste kemphanen naar de derde plaats verwezen. En die twee overblijvers streden met verve! Het publiek leefde enorm mee en de geweldig optredende Napoleon van Jack Verdonk, mét opzet, die met veel machtsvertoon door de mooie en grote Opmeerse baan walste in handen van Johan Borkent kreeg veel bijval. Business, van Gerrit Egberink, die even tevoren met een bijzonder fraaie verrichting zijn hegemonie in de damesrubriek in handen van Anneke Huckriede voortzette, toonde zich wederom actievol maar een tikkeltje minder groots met Lambertus aan de leidsels, zónder opzet. Beide paarden waren aan elkaar gewaagd en de jury kwam er niet uit… De arbiter werd geraadpleegd en hij koos als nieuwe kampioen van Nederland: Napoleon en een overgelukkige Johan Borkent.

De strijd werd voortgezet door de Frieze tuigpaarden, ook zij streden om het Nederlands Kampioenschap ereklasse. Hier maakten meerdere paarden aanspraak op de titel want de verschillen waren soms miniem. Als eerste werd Tjaarda 483 binnengeroepen met Susan Bouwman, bij aanvang van de strijd leek hij regelrecht op de titel af te stevenen maar wist dit niet vast te houden en werd minder sprankelend. Hij viel uiteindelijk terug naar de vierde plaats. De derde plaats bleef voor Wylster 463 en Sybren Minkema die voorbij gestreefd werden door partner Jolanda Schreuder met een heel voornaam optredende Chris van Wylgster Pragt die door zijn fraaie houding en ruime gangwerk opklom van de vierde naar de tweede plaats. Een mooie prestatie voor dit aansprekende limietpaard. Maar de grootste prestatie leverde Maurits 437 die bijzonder actievol en met veel ruimte en een imposante hoofd- halshouding de overwinning behaalde met een blije Willem Wester. Naast zijn prestaties als Z-dressuurpaard en zijn dekhengstentitel in tuig behaalde Maurits hiermee in zes aangespannen wedstrijden ook nog eens het Dubbelsportpredikaat, een felicitatie waard!

De tuigaarden regio West mochten daarna aantreden met hun rijdsters voor het dameskampioenschap. Hier trok Amaretto door zijn aansprekende verrichting met Evelien Langerijs aan het langste eind en eiste deze titel op.

Tekst: Janneke Berghuis

Foto: Geert Bouius

Fotobijschrift: Napoleon kreeg de meeste bijval van het publiek en is, naast Magic Victory en Maurits 437, de nieuwe ereklasse kampioen