May Dream en Frank de besten in Beilen

Nieuws

Een avond met mooie sport, goed gevulde rubrieken, veel publiek en heel veel sfeer! Afgelopen zaterdag 13 oktober vond in de Manege van de Stroomruiters in Beilen het indoor concours voor de tuigpaarden en hackney’s plaats. Een afwisselend programma met drie showelementen.

Zeven gastjuryleden werden gevraagd om hier afwisselend van elkaar te jureren. En dat deden Evert Ardesch, Henri Hutten, Leendert Veerman, Mieke ter Schure, Erik van der Veen, Gert Boverhof en Margé Emmens netjes. De eerste rubriek, tuigpaarden kleine limiet, werd gewonnen door Fantijn-zoon Jantijn die werd gepresenteerd door Albert Spijkerman. Een combinatie die sterk voor de dag kwam, mooi in het front en zowel van voor als van achteren goed aantrad. Tweede werd PrimeVal Jaims H in handen van Derk Jan Mekkes. Maar liefst tien nieuwelingen verschenen in Beilen. Opgesplitst in twee groepen van vijf. Beide groepen kende veel kwaliteit. De eerste groep werd gewonnen door de Eebert-zoon Jasper van Martien Verboord. Een paard dat zich groots maakt in beweging, veel front heeft en als een koning binnenkomt. Op de tweede plaats eveneens een nakomeling van Eebert. De vierjarige Julius liet ook zeer zeker zien wat hij in zijn mars heeft, de jury gaf aan dat hij zich gedurende de wedstrijd steeds beter liet zien en veel trek in de benen heeft. Julius werd gepresenteerd door Kim Koolen. In de tweede groep gingen drie paarden de strijd nogmaals tegen elkaar aan. De winnaar was vrij snel duidelijk. Mooi in zijn houding, met ruime passen wist Knaller PSH (v. Cizandro) in handen van Marcel Ritsma deze tweede groep op zijn naam te schrijven. Eebert-nazaat Jivirona van Ter Laar deed met Henk Hammers goed zaken. Zij werden tweede voor de Emilano-zoon Vanenburg’s Kelviro I & S die Aris van Manen uitbracht.

De tussenlimiet werd gewonnen door de elastische bewegende Icoon. In handen van zijn eigenaar Niek Alting wist hij regelrecht naar het oranje lint te lopen. Tweede in deze wedstrijd werd Jack Daniels PSH gereden door Marcel Ritsma, deze Manno-zoon beschikt over een zeer mooi front maar moest in zijn beweging toegeven op de winnaar. Met Etida S van Gert Koers mocht Henk Hammers plaatsnemen op de derde plaats. Er waren ook deelnemers aanwezig voor de grote limiet. Cor van Dijk mocht deze ereronde aanvoeren met zijn snelle, maar sterk bewegende Helandro B. Daarentegen beweegt de nummer twee, Vayacondios, een tandje rustiger en maakt zo haar passen mooi af in handen van Nathalie Buwalda. Darno mocht met Freerk Helmus als derde opstellen. De damesklasse voor de tweewielige wagen kon in één keer beslist worden. De sterk bewegende Gentleman van Niek Alting ging aan kop met Manon Veerman. Moeder Renate mocht als tweede opstellen naast haar dochter. Zij presenteerde Equifirst Eribo. De grote Flexibel van Hans Robben werd met Danielle Klinkhamer derde voor Bonjovi van Aaldert Berghuis met Barbara Schriel. In de ereklasse was er strijd tijdens het overrijden tussen drie paarden die kwalitatief dicht bij elkaar zitten. De overwinning ging mee naar Ditisem die zeer goed in handen van Albert Lueks. De tweede plaats was voor de topsportmerrie Elegant met Cor van Dijk. Zilver D werd derde met John Donck. Na de ereklasse was er een speciaal moment voor Like to Win, deze 18-jarige topper nam afscheid van de sport! Vele jaren was hij succesvol op de concoursvelden, en nu mag hij genieten van zijn oude dag. Vayacondios won met Nathalie Buwalda de damesklasse voor de vierwielige wagen. Groots in houding en met ruime sterke passen liepen ze naar de overwinning. Plaats twee was voor Elegant en Manoek van Ewijk. Fleur Koppens reed voor het eerst mee met Darno van Freerk Helmus en dat was goed voor de derde plaats. Dat in Julius een kwalitatief goed tuigpaard verscholen zit was te zien in de rubriek onder het zadel. Met Kim Koolen in het zadel klom deze Eebert zoon er in en wist overtuigend naar de overwinning te lopen. De tweede plaats was voor Helandro B met Manoek van Ewijk.

Hackney’s

Bij de hackney’s was er ook een mooi deelnemersveld. De eerste overwinning ging mee met Eclipse Undercover en Agnes Arends en. Eclipse Candyman en Dion ten Berge mochten strijden voor thuispubliek en werden tweede voor Bonami en Nathalie Buwalda. Met de snelle maar sterk bewegende Black Jack van haar vader René Doorschodt won Louise Pieters de hoge limiet. Tweede werd de nieuwe aanwinst van Marlyce de Weerd, de vorig jaar aangekochte Sir James. Op de derde plaats kwam Best of Both Worlds met Bart Freriks. May Dream wist met Frank Arends de ereklasse op zijn naam te schrijven. Heartland Real Deal kwam met Bart van Veenen op een zeer nette tweede plaats. John Donck presenteerde Rigoletto van zijn zoon Dorian en kwam op de derde plaats. Never Thought’s Rockefeller en Chantel Freriks mochten ook mee overrijden en werden vierde. Black Jack en Louise Pieters wonnen eveneens de damesklasse. Magic Little King en Cynthia Ardesch werden tweede en deze combinatie won ook de extra prijs voor het schoonste geheel. Kim Koolen kon de rust in Highlighter wat hervatten en werd derde. Helaas waren er maar twee grote maat hackney’s aanwezig waardoor deze als show werd verreden. Marcel Ritsma had Baarzens Madam aangespannen en Gerard Zwartjens reed met Tivoli Amarillus.

Prijs der Besten

Als showblok waren er zes oud-rijders gevraagd om nog een keer de strijd met elkaar aan te gaan. Door middel van een standshow presenteerden ze zich één voor één aan het publiek die er zo te horen enorm van genoot. De winnaar van deze rubriek was Tinus Hahn die Emerson van Niek Alting voor mocht stellen. Jan Muggen werd eervol tweede met zijn eigen fokproduct en dekhengst Ditisem. Cees van Dijk was ook één van de favorieten en werd derde met Jannes van Leendert Veerman. De overige drie rijder werden vierde. Dit waren Joop Witlox met Wapenaar, Berend Jan Brommer met Equifirst Eribo en Hilly Zwiers met Jamaica. Voor zowel de tuigpaarden als de hackney’s die als eerste geplaatst werden was er een kwalificatie voor de Prijs der Besten. Vijf verschenen er in de baan, waarbij de uiteindelijke strijd ging tussen Icoon met Niek Alting May Dream met Frank Arends. May Dream deed er tijdens het overrijden een extra schepje bovenop, ging zitten en bewoog sterk en ruim. Zo won deze combinatie de Prijs der Besten nipt voor Icoon en Niek Alting.

Anouk Kemkes

Foto: Jasper won in handen van Martien Verboord de eerste groep nieuwelingen