Verplaatsing ETD naar Nijkerk positief ontvangen

Nieuws

Na twee edities in Ermelo te hebben verreden moest de Ermelose Tuigpaarden Dag noodgedwongen uitwijken naar manege Luxool in Nijkerk en dat bleek gisteravond 23 september zeker geen achteruitgang. In de 90 meter lange binnenbak lieten de tuigpaarden en hackney’s zich extra goed rijden en mede door de kwaliteit van de paarden leverde dit mooie sport op. Harry van Middelaar bij de tuigpaarden en Anneke Huckriede bij de hackney’s wonnen meerdere rubrieken.

Harry pakte zijn eerste overwinning in de openingswedstrijd, de eerste groep limietpaarden, met de goed van de vloer gaande Heres GSM van Jan Thijs Seinen. Vier paarden reden over en Henk van Voorst klom met de statige Gentle van de derde naar de tweede plaats. Met GSM Home Alone, ook van Seinen, gaf Susan Bouwman een plekje toe, maar wist wel Cees Embregts met Hester van De Vries voor te blijven. In de tweede groep limietpaarden moest de arbiter de winnaar aanwijzen omdat de jury verdeeld was over Niek Alting met Gentleman en Berry van der Genugten met Diesel van Egbert Kruiswijk. Beide vossen traden actievol op en zijn ras tuigers. Niek werd als winnaar aangewezen. Met Grandioos werd Antoon Epskamp derde. In de hoge limietklasse liepen er vijf paarden over en kwam Harry van Middelaar opnieuw op kop met een heel sterk en constant bewegende Den Roos. Cor van Dijk overtuigde zeker ook met Elegant en werd tweede waarna Leendert Veerman Besterly Eribo als derde op mocht stellen. Met Eemnes K werd Teus van ’t Klooster vierde en de vijfde plaats was voor Niek Alting met Emerson. Negen ereklasse paarden reden af voor een topklassering, maar na de eerste omloop mochten alleen Harry van Middelaar met Brandy HBC en Leendert Veerman met Besterly Amadeus nogmaals afrijden voor de eerste plaats. Brandy was in vorm en bleef ruim en achter krachtig bewegen. Amadeus maakte een paar foutjes te veel tussen hele sterke momenten en dus ging de winst naar Brandy. In de damesklasse kwam er wel een Besterly paard op kop en wel de met veel front lopende Eribo gereden door Manon Veerman. De vooral in de eerste omloop sterk en fier showende Wild Rose F met Josina Bezemer werd tweede voor Evelien Corbeek met Only the Lonely. Bij de fokmerries waren het weer Den Roos en Elegant die samen met Hillydessa van Kruiswijk, gereden door Nico Calis en Berry van de Genugten met Castilla BH van Blackhorse BV om de eerste plaats streden. Den Roos was niet o vast als eerder in de limietklasse en moest de winst laten aan Cor van Dijk met Elegant die zich deftig en groot maakte. De met veel afdruk lopende Hillydessa werd derde en de mooie Castilla eindigde als vierde. Leendert Veerman won de tweespanrubriek met Eribo en Amadues. Hier was een mooie tweede plaats voor Rony Beuving met Cetrienes en Contant. Er was ook een oefenwedstrijd voor nieuwelingen en dit leverde een overwinning op voor Mark de Groot met de edele Marvel-zoon Habibi. Met Icoon werd Niek Alting tweede en de derde plek was voor Antoon Epskamp met Ivirona. De avond werd afgesloten met een zadelrubriek en het was Gerbrich Elgersma op Egberdina’s Unitas die in de finale met vijf de koppositie pakte en Evelien Corbeek op Only the Lonely naar plek tweede verwees. Op Gentleman werd Manon Vermaan derde, voor Suzane Klinkhamer op Söndral en Els Nijenhuis op Cetrienes.

Anneke Huckriede begon haar zegereeks bij de hackney’s in de lage limietklasse met de fraaie en voor- en achter met veel afdruk bewegende Renvyle Bobby’s Boy van Fitzpatrick. Kees Kimenai werd keurig tweede met Eclipse Mercy en Gerrit van der Kolk werd derde met Van ’t Kolkland’s Latino. Met Travellers Little Boy eindigde Lambertus Huckriede als vierde en Gijs Rozendaal sloot de rij overrijders met Stefke H van Jos Havermans. Brookfield May Way blijft ook maar winnen en was met Anneke de beste in de hoge limietklasse. Deftig en actievol liep de hengst overtuigend naar de winst. Sir Rinke klom er met Kees Kimenai ook lekker in en zette de hals er hoog op, wat goed was voor de tweede plek. Lambertus Huckriede reed Eagle Daylight naar de derde stek en met Tip Top werd Edwin van de Bogaard vierde. Rigoletto liet zich in handen van Marlouke Vos ook goed zien en dat leverde haar de vijfde plaats op. Met Sunbeam Look at Me sloeg Anneke Huckriede een dubbelslag door zowel de ereklasse als ook de damesklasse te winnen. Demi van Nispen reed Magic Salina naar de tweede plaats in de ereklasse en werd derde in de damesklasse. Met Conviction’s Sunny Boy presteerde Femke Kimenai ook goed, zij werd derde in de ereklasse en tweede bij de dames. Vooral van voren is deze pony heel deftig. Zowel Anneke als Femke plaatsen zich voor de Prijs der Besten waarin ook de beste tuigpaard dames meededen. De leken jury vonden Anneke en Look at Me de beste. Lambertus Huckriede won de ereklasse grote maat met Renvyle The Real Deal voor Jan van der Westen met Shanie Strikeler.

Tekst & Foto: Geert Bouius