Friezenfokdag in Assen opgeluisterd met tuigrubrieken

Nieuws

Het middagprogramma van fokvereniging Groningen Drenthe Combinatie bestond dit jaar uit een vijftal extra tuigrubrieken Fries ras regionaal. Daarbij was het Sale Visser die met Andries fan ‘e Huchten (v. Arjen) van Rindert Algra de winst pakte in het elfkoppige limietklasse-gezelschap. Andries liep mooi rechtgesteld en constant zijn wedstrijd. Sofi Vaisanen, de goedlachse Zweedse medewerkster van stal Minkema/Schreuder uit Frieschepalen reed voor het eerst haar officiële tuigwedstrijd en stuurde Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) naar een nette tweede plaats nog voor Peter van Veenen met de ruimgaande Teare (v. Beart).

In de Young Riders rubriek werd door de deelnemers fel gestreden om de punten voor de competitie. Nadia den Hollander en Leslie Agricola bezetten voor aanvang van de wedstrijd een koppositie en nu in Assen deed Leslie Agricola net even betere zaken dan Nadia. De dagzege ging verdienstelijk naar de ruimgaande en krachtig bewegende Hielke (v. Heinse) met Maaike de Jong in de showwagen. Daarna volgde Herbert (v. Ulke) die steeds beter in de wedstrijd kwam en werd gereden door Deborah Kuiper. In de ereklasse ontstond een kopgroep van vier beste paarden. Zonder twijfel pakte daar Wopke van de Demro Stables (v. Haitse) de winst in handen van Udo de Haan. In front en beweging prachtig constant en niet te kloppen. Lutger 436 (v. Onne) werd tweede en won een plaats door zijn luxere vertoning en betere front ten opzichte van de als derde geplaatste Claes (v. Doaitsen) met Jerry Hamming aan de leidsels. Margé Emmens kon met Topgazon Sam E. (v. Ulbert) niet tippen aan de prestaties van de bovenste drie cracks.

In de damesklasse werd de plaatsing in één keer gedaan, daar er maar vijf combinaties over bleven. Daarbij liep Lutger 436 er echt uit. Zijn voorbeengebruik was een stuk ruimer dan zijn concurrenten. Opnieuw een nette tweede plaats voor Sofi Vaisanen met Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) nog voor de debuterende combinatie Grytsje van der Wal met Gutske fan de Slachtedyk (v. Sake).

De afsluitende tweespanrubriek mondde uit in een overwinning voor de beide naamgenoten Bommelsteijns Christiaan (v. Feitse) en Christiaan P.J. (v. Andries) met Udo de Haan als rijder. Ze werden op de voet gevolgd door het eveneens imponerende span Chris fan Wyglster Pragt (v. Jisse) en Jesse R. (v. Brandus) met Sybren Minkema.

Johanna Faber