Wylster 463 wint KFPS/VFH bokaal

Nieuws

Het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek en de Vereniging voor Friese hengstenhouders stimuleren al een aantal jaren de Friese dekhengsten in tuig voor de vierwielige showwagen. Maurus 441 (v. Tsjalke) pakte al menig jaar achtereen de titel in de strijd om de bokaal. Dit jaar verdedigde hij zijn titel niet en waren het Sjerp 446, Uldrik 457, Wimer 461, Wylster 463 en Tjaarda 483 die een gooi deden naar de hoogste eer. Wylster en Tjaarda bleken het meest aan elkaar gewaagd en lieten beiden uitstekende momenten zien en waren in houding en front mooi gelijk. Het achterbeengebruik van Wylster bleek uiteindelijk net even sterker en gaf de doorslag in de door de arbiter besliste uitslag.

Naast dit fraaie hoogtepunt op het zesde Friezenconcours in Lunteren waren er nog vele andere mooie stukken paardensport te bewonderen. Verrassend was de nieuwe aanwas in het deelnemersveld. Een aantal jonge paarden viel bijzonder in de kijker. Eentje daarvan is Stal Chardon’s Eise (v. Maurits) met Jelmer Chardon in de showwagen. De combinatie kwam uit in de noordelijke limietklasse en versloeg een drietal medefinalisten dankzij een mooie houding met goed verheven front en een sterk voorbeengebruik. De iets constantere maar eveneens ruim bewegende merrie Hovenierwester Sterre (v. Ulke) werd in handen van Gooitzen Wester netjes tweede.

Nieuwelingen voor de concourswagen van rijders uit regio zuid begonnen de dag en hadden in Haiko (v. Maurus) gereden door Edwin Gorter een mooi in balans dravend koppaard gevolgd door een eveneens aansprekende Hielke H., ook een zoon van Maurus, gereden door Mart van Daal en in eigendom van Wil Hendriks uit Reusel. De nieuwelingenklasse voor de sjees beloofd dit jaar een leuke te worden. De top is breed. Vier kregen nu de kans om de finale te rijden, waarin Filou S.B. (v. Tjalf) van Sybren Minkema/Jolanda Schreuder de meeste ruime bewegingen liet zien

Zowel de nationale limietklasse als de ereklasse waren uitstekend bezet qua deelname en de verschillen tussen de koppaarden waren klein, met name in de limietklasse. Opnieuw was er winst voor Minkema/Schreuder. Deze keer dankzij de competitiewinnaar van 2013, Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse). Jolanda voerde de leidsels en werd gevolgd door de steeds beter lopende Minne van de Egberdina Hoeve (v. Beart) gereden door Gerbrich Elgersma. Wylster won al de rubriek voor dekhengsten maar was eerder op de dag al succesvol in de ereklasse toen hij op een vrij constante wijze Thorben 466 (v. Ielke) van zich afhield maar ook Wopke van de Demro Stables (v. Haitse) met Udo de Haan en wederom Tjaarda 483 (v. Time).

Bij de regionale rijders was de zuidelijke limietklasse een duidelijke winst voor Uldrik 457 die de iets hoger in het front lopende Blits G. (v. Folkert) en de nieuweling Bommelsteijns Geke (v. Felle) van zich af hield terwijl Edwin Gorter in de ereklasse van de regionale rijders een stukje meer tegenstand kreeg van Age Okkema met Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert). Edwin reed dekhengst Maurus 441 en had veel moeite om hem goed constant te houden. Dit had Jan fan ‘e Huchten beter voor elkaar. Het publiek was verdeeld van mening maar ook de juryleden, waardoor opnieuw de arbiter aan het woord werd gelaten en deze koos voor Maurus omdat deze een beter achterbeengebruik liet zien.

De young riders werd een makkelijke prooi voor Nadia den Hollander die Ulbe van de Noeste in front en houding het best voor elkaar had. De rubriek tuigen onder het zadel vormt elk jaar ook een vast onderdeel in het programma van Lunteren en kende dit jaar weer een sterke groep met een drietal overkampers. Daarin, ook weer de ijzersterke combinatie Maaike de Jong en Hielke (v. Heinse). Zoals we op het indoor in Tolbert al hadden kunnen zien zijn ze moeilijk te verslaan, toch gebeurde het in Lunteren wel. De verrassing kwam van de lekker los lopende Douwe van R. (v. Maurits) van Minkema/Schreuder die gereden werd door de Zweedse Sofi Väisänen.

De nationale damesklasse kwam ook op naam van Chris fan Wylgster Pragt met Jolanda Schreuder en opnieuw viel het ruim wegzettende voorbeen van de hengst op. Bij de regionale dames was het Topgazon Sam E. (v. Ulbert) die in handen van Margé Emmens de meest constante verrichting liet zien.

Bij de tweespannen regionaal waren het de dekhengsten Uldrik 457 en Maurus 441 die het mooiste span vormden en dat qua beweging nog eens bevestigden. Ad Geurts werd tweede met de veelbelovende Gerke G. (v. Mewes) en Blits G. (v. Folkert). Udo de Haan pakte het oranje rozet bij de grote groep nationale tweespannen door de uitstekende gelijke bewegingen van de imponerende Christiaan P.J. (v. Andries) en Bommelsteijns Eelco (v. Beart). Ook pakte Udo vrij makkelijk toch ook de winst in klavertje drie formatie met voorpaard Wopke van de Demro Stables (v. Haitse) als blikvanger.

Tekst: Johanna Faber

Udo de Haan won de rubriek voor klavertje drie aanspanningen (Foto: Karin Sevink)