Martine Lucas met Evert kampioen tuigen onder het zadel

Nieuws

Op CH Wynjewâld Hynstedei werd een heel mooi en vooral druk bezet kampioenschap tuigen onder het zadel gehouden. Dertien deelnemers deden mee waarvan er uiteindelijk zes in de finale mochten overrijden. De kwaliteit lag dicht bij elkaar en de jury had dan ook best wat moeite om een goede kwaliteitsvolgorde te maken. Met name de uiteindelijke kampioen Evert (v. Stjerreljocht Surprise) en Egberdina’s Unitas (v. Nando) ontliepen elkaar niet veel. Evert bleef iets rustiger in zijn bewegingen en bleef ondanks de lange wedstrijd mooi constant in zijn verrichtingen en liet in de bewegingen vrijwel geen steekjes vallen en werd uiteindelijk versierd met een eresjerp.

Fiflex (v. Artiflex) werd in handen van Harm-Jan Veenstra de winnaar in de nieuwelingencompetitie dankzij een mooie houding, een goede balans en een sterk achterbeengebruik. Falco (v. Manno) van Alberd van Dijk was juist in het achterbeengebruik iets minder en werd tweede nog voor Filemon (v. Marker’s Mark) met Klaas Buist. De finale van de lage limiet kende een viertal deelnemers waarbij Emerson (v. Manno) met Niek Alting de uiteindelijke ereronde mocht aanvoeren. Emersons front was fraai, de oortjes er mooi op en in beweging was hij erg fijn. Evert werd in een mooi beheerst tempo voorgesteld en was eveneens in beweging zeer goed en pakte daarmee een tweede plaats nog voor Elegant (v. Unieko) en Bonjovi (v. Manno). In de hoge limiet een fraaie strijd tussen Atleet (v. Patijn) met Wim Cazemier en de net gepromoveerde Dictus (v. Manno) met Henk Prins. Maar zeker ook noemenswaardig, de vriendelijk aandoende Bastiaan (v. Saffraan) met Erik v.d. Veen. Atleet was in beweging en souplesse echter net even beter dan Dictus en op diens beurt weer net even iets sterker in houding dan Bastiaan.

De ereklasse was zonder twijfel een duidelijke overwinning voor de parmantig en trots dravende Wervelwind (v. Plain’s Liberator) met Lammert Tel, voor Wapenaar die vanuit een overkamping in de middengroep sterk opschoof naar een tweede plaats met Gerard van der Meulen aan de leidsels. Een dubbele zege voor Sanne Welling in de damesklasse voor de vierwielige wagen, daar ze met Atleet de winst pakte evenals de prijs voor het schoonste geheel. De strijd bij de dames voor de tweewielige wagen ging in de finale vooral tussen Bex met Martine Lucas en Wervelwind met Lucy Stevens. Het werd uiteindelijk Bex omdat deze volgens de jury over de hele koers het meest constant presteerde. Wervelwind was soms de tact iets kwijt. Ook de twee uiteindelijk kopnummers van de rubriek voor fokmerries ontliepen elkaar niet zoveel. De houding en het achterbeengebruik van Etiena (v. Morocco Field) met Harm Jan Veenstra was net even sterker dan dat van Fuwandra (v. Atleet) met Wim Cazemier. De meeste eenheid bij de tweespannen was te vinden bij Bex en Evert met Alberd van Dijk als rijder terwijl Dock (v. Stuurboord) en Timberly (v. Immigrant) netjes tweede werden. In de kleine rubriek tuigpaarden voor de boerenwagens ging de overwinning vrij makkelijk naar de altijd fraaie Dictus met Henk Prins terwijl Amanda Cazemier met Wervelwind eveneens best makkelijk de winst pakte in de jeugdrubriek.

Ook de Friese tuigpaarden waren massaal aanwezig op het goed bezochte concours in het feestvierende Wijnjewoude. Stal Chardon’s Eise (v. Maurits) sloot zijn vierde wedstrijd alweer winnend af. Wederom waren zijn bewegingen zeer spectaculair en ruim en was zijn front prachtig verheven. Toch was hij iets minder vast dan in zijn eerdere wedstrijden van dit seizoen. Susan Bouwman werd in de vijfkoppige finale netjes tweede met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen). Wopke van de Demro Stables (v. Haitse) pakte zonder problemen de winst in de ereklasse, met wederom Udo de Haan de leidsels. De in tempo iets te hard lopende Lutger 436 (v. Onne) werd hierin tweede, voor Herbert (v. Ulke) met Jerry Hamming. In de damesklasse een drietal finalisten met Egberdina’s Arwyn als terechte winnaar. Opnieuw een tweede plaats voor Lutger 436 maar nu gereden door Froukje Heuker en Topgazon Sam E (v. Ulbert) die ietsje lauw oogde op een derde plaats. Voor de sjees vormen Christiaan PJ (v. Andries) en Bommelsteijn’s Eelco (v. Beart) dit jaar een fraaie combinatie, in Wijnjewoude kreeg Christiaan PJ de altijd stoer zijnde Wopke van de Demro Stables naast zich. Ook dit span gooit hoge ogen en won dankzij een betere oprichting dan de uiteindelijk tweede geplaatste Doaitsen-zonen Claes en Egberdina’s Arwyn met Susan Bouwman. Gooitzen Wester werd keurig derde met de vaak gelijkgaande merries Hovenierwester Sterre en Hovenierwester Aalwina. In de rubriek voor Young Riders verraste de jonge Gerrit Wagenaar. Hij reed Manno B (v. Ulbert) iets gedurfder dan we tot nu toe van hem gezien hadden en dat wierp direct zijn vruchten af. Manno was in front mooi aansprekend en bleef nu goed voorwaarts. Hij belande na een voorlopige eerste plaats nu net achter Sjerp 446 (v. Andries), die toch iets langer ruim bleef bewegen in de overkamping. De combinatie Hielke (v. Heinse) en Maaike de Jong zijn altijd zeer ‘gevaarlijk’ als het gaat om tuigen onder het zadel. Ze pakten al menigmaal de winst en nu in Wijnjewoude was dat niet anders en wonnen ze opnieuw!

Tekst: Johanna Faber

Foto: Karin Sevink