Mooie Hynstedagen in Garijp

Nieuws

De tuigpaarden en hackney’s van regio Noord waren te gast op de Hynstedagen Tytsjerksteradiel op  de Sumarreheide tussen Garyp en Sumar. Later ook de Friezen.

De deelname aan de hackneyrubrieken was niet groot en daarom kende het Noordelijk kampioenschap hackney’s gereden door dames maar vijf deelnemers. Alle vijf mochten ze de standshow lopen waarna Renvyle Bobbys Boy (v. Baldwin’s The Bobby Pony) met Anneke Huckriede, Black Jack (v. Gallant Monarch) met Louise Pieters en Wim Schutte’s Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) met Inge Jansen werden uitgenodigd nogmaals af te rijden voor de wedstrijd. De zwarte Bobbys Boy ging voor en achter hoog van de vloer en is daarbij heel vast en constant in zijn optreden. Dat vond ook de jury en dus werd hij met Anneke kampioen. Dream Boy waardeerde zich op in de finale met een heel sterk achterbeengebruik en werd reservekampioen. Black Jack werd derde.

Inge Jansen won met Dream Boy wel de lage limietklasse kleine maat en Lambertus Huckriede de hoge limietklasse met Noddyvyse Magic Moment (v. Heartland Propet) van de gebroeders Rast. Sunbeam Look at Me (v. Sunbeam Star Step) werd met Anneke Huckriede winnaar van de ereklasse kleine maat en in de openklasse grote maat Tivoli Ebony (v. Wentworth Ebony) met Lambertus.

De tuigpaarden begonnen met de ereklasse waarin drie van de vijf deelnemers een herkansing kregen. Het was opnieuw Fantijn (v. Patijn) en Linda Boelens die de wedstrijd in hun voordeel beslisten. Albert Lueks heeft Ditisem (v. Roy M) goed in vorm en klom van de derde naar de tweede plaats en dus werd Emerson (v. Manno) derde met Niek Alting.

Het dameskampioenschap tuigpaarden voor de tweewielige wagen ging vrij afgetekend naar Emerson met Manon Veerman. De donkere vos was heel deftig in het front en liep verder een foutloze wedstrijd, waarbij hij ruim en krachtig over de benen ging. Tweede werd Linda Boelens met El Niño B (v. Atleet) die vanwege een ongelukje eerder in de week niet helemaal top was. Met Ditisem kwam Fera Lueks ook dichtbij de reservetitel maar werd derde voor Els Neijenhuis met Cetrienus (v. Vulcano). Niek Alting won de grote limiet met Gentleman (v. Saffraan) en de competitie werd gewonnen door Susan Bouwman met Jongleur GSM (v. Atleet). Manon Veerman won met Icoon (v. Colonist) ook nog de zadelrubriek en JR Bouwman was de beste in de jeugdrubriek met Jongleur GSM.

Met reeds drie overwinningen op naam zou je zeggen dat Feitse G.L. met Leslie Agricola hele goede papieren in handen heeft voor een prolongatie in het regionale ereklasse kampioenschap. Toch blijkt maar weer dat elk kampioenschap echt ook gaat over de vorm van de dag. Het lukte Feitse G.L niet zich extra in de kijker te rijden en hij wist geen plaats in de overkamping te bewerkstelligen. Wie dat wel deden waren eerdere winnaars Jan fan ‘e Huchten en Topgazon Sam. Echter het was Floris T. met Trijnie Duin die hen beide net even te sterk af was. Floris was gretig, liet zich krachtig zien en viel vooral op door zijn erg verheven front. Via arbitrale beslissing liet hij Topgazon Sam E. met Margé Emmens achter zich.

Vanwege het twintigjarig bestaan van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel werd er dit jaar een extra kampioenschap gegund aan de organisatie in Garijp en zo mochten de tweespanrijders zich ook verheugen op een mooie strijd. En dat werd het! Sybren Minkema, Feike Holtrop en Udo de Haan reden de overkamping met elk een heel goed presterend span. Alle drie vrijwel foutloos en toch moet de jury kiezen… De doorslag gaf uiteindelijk de lossigheid en ruimte in Chris fan Wylgster Pragt en Sven B. met Sybren Minkema. Titelverdedigers Jasper fan ‘e Stjelpdyk en Hessel fan ‘e Stjelpdyk werden tweede nog voor Christiaan P.J. en Rinse P.J.

Minkema had nog meer successen in Garijp. Zo won hij met Nane 492 zijn vierde competitierubriek en was hij met Mario fan Bokkum en Chris fan Wylgster Pragt de beste bij de tandems. Wylster 463 won met Nynke Bouma de damesklasse nipt voor Chris fan Wylgster Pragt en Jolanda Schreuder die wel de ereklasse pakten. De strijd in de limietklasse om de Provincie Fryslan Prijs zou nog wel eens heel spannend kunnen worden want na twee wedstrijden liggen vijf paarden punt aan punt achter elkaar in het klassement. Het oranje rozet ging in deze wedstrijd naar de goed terug gekomen GPD Teade met Augustinus Hoekstra. Ook steeds beter wordt Het Swarte Paert Sierd P.J. die nu in handen van Berber van der Veer de hoogste ogen gooide in de Stal Wijbenga Young Riders competitie.

Geert Bouius (T + H) & Johanna Faber (F)