Rijzende ster Eise 489 komt, ziet en overwint ook in Drogeham

Nieuws

Op het van zijn sterren ontdane concours van Drogeham wist Jelmer Chardon zaterdag 3 september, opnieuw geschiedenis te schrijven door met zijn goedgekeurde dekhengst Eise 489 ook het Nederlands kampioenschap voor dekhengsten te winnen. Hij had als limietpaard al de ereklasse titel gewonnen dit jaar en daar kwam nu die van de dekhengsten bij. Het is geen unicum in de geschiedenis van de aangespannen sport voor tuigpaarden Fries ras dat een limietpaard beide titels in een seizoen wint, maar het is wel de eerste in dit millennium! Dat er maar vier hengsten deelnamen aan dit kampioenschap was jammer, echter de kwaliteit van de paarden vergoedde veel en met een rijzende ster als Eise werd het talrijke publiek goed verwend. Van de vier kregen er drie nog een herkansing, maar dat ging eigenlijk alleen maar om zilver en brons. Age Okkema had Tsjalle 454 voor de sjees en imponeerde zeker vanwege zijn machtige front, maar moest in de achterhand teveel toegeven op de winnaar en werd tweede voor Sybren Minkema met een sterk en ruim bewegende Wylster 463 van Germ Aise Bouma. Het vierde geld was voor Hendrik Eppinga met Mewes 438.

’s Ochtends had Jelmer Chardon ook al de finale van de competitie eenspannen gewonnen met Stal Chardon’s Jorbert en daarmee ook de gehele competitie. Tweede in de finale werd Age Okkema met Stal de Merksen Jelmer en eindigde in het algemeen klassement als vierde. Sybren Minkema werd tweede in de eindstand met Haike 482 van de combinatie Bouma/Veenstra en derde werd Udo de Haan met Hercules PJ van de combi Wijbenga/van der Ark. De finale van KONAG/HORSESCAN Young Riders competitie kreeg een spannende ontknoping omdat Nadia den Hollander een zekere competitiewinst in rook zag opgaan door haar zesde plaats met Noeste Hoeve Walsdame in deze laatste wedstrijd. Het was Margrietha Algra met Jan fan ‘e Huchten die met haar overwinning in de finale ook het overall klassement naar haar hand zette. Jan trad bijzonder sterk op, waarbij het ver weg zettende voorbeen opvallend was. Nadia werd met twee punten verschil wel tweede in de eindstand voor Maaike de Jong met Jetske van Diphoorn, die in de dagwedstrijd als tweede eindigde. Lisa Jonker reed Vincent van Jelle van der Kooi naar een derde plaats in de finale, maar had te weinig wedstrijden gereden voor het eindklassement. De één na laatste wedstrijd in de Provinsje Fryslân competitie leverde een mooi overwinning op voor Age Okkema met Tsjalle 454 en versterkte daarmee  zijn koppositie. Met Imbert fan Wylgter Pragt werd Sybren Minkema tweede en Susan Bouwman reed Egberdina’s Henk van Jeen Mulder naar plaats drie. In Workum is de finale van deze competitie. In de ereklasse was het de beurt aan Sybren Minkema om de ereronde aan te voeren. Hij stelde Wylsyer 463 dermate goed voor dat de overwinning meer dan terecht was. Partner Jolanda Schreuder mocht Chris fan Wylgster Pragt daarna opstellen en met Egberdina’s Arwyn werd Susan Bouwman weer derde. In de damesklasse werden Susan en Arwyn tweede achter winnares Jolanda Schreuder met Filou SB, waarmee beide dames zich plaatsten voor de Grote Prijs van Drogeham aan het eind van de dag. Zowel de tandemrubriek als die van de tweespannen leverde winst op voor Sybren Minkema met Filou SB en Douwe van R. Udo de Haan werd twee keer tweede met Christiaan PJ en Hercules PJ.

Voor de hackney Young Riders stond eveneens de finale van de competitie het programma in Drogeham en nadat negen deelnemers van start waren gegaan, werden er vijf uitgenodigd voor een standshow. Kevin Huckriede met Renvyle Bobby’s Boy, Rachel Kuijpers met Eagle’s Performer, Ramona van de Bogaard met Tip Top, Danny Snijders met Leyrun Tourmaline en Amber Banis met Chadly. De standshow bracht geen nieuwe feiten aan het licht en zo werden Kevin, Rachel en Ramona nog een keer uitgenodigd om af te rijden voor de podiumplaatsen. Waarom? De individuele presentatie in de standshow moet toch een definitieve plaatsing op kunnen leveren. Nu vond er wel een verschuiving plaats alhoewel de winst van Kevin niet in het geding kwam. Bobby’s Boy loopt sterk en keurig recht gesteld en maakte geen fouten. Voor de  iets snel bewegende Performer met Rachel was de finale iets teveel van het goede en dit kostte haar de tweede plek die nu naar Ramona en Tip Top ging. Kevin won ook de competitie voor Rachel en Ramona. Doordat Kevin nu twee keer deze competitie gewonnen heeft moet hij over naar de senioren. Het allereerste randem kampioenschap viel ook te beurt aan Drogeham en vier langspannen gingen de strijd met elkaar aan. Jammer genoeg moesten Werner Sweens en Piet van Hoof halverwege de wedstrijd opgeven en ging de uiteindelijke strijd nog tussen Lambertus Huckriede met Brookfield May Way, Eagle’s Daylight en Sunbeam Look at Me en Jan Jordans met Baron’s Macho, Pocket Rocket en Royal Fasika. De drie van Huckriede pakten gelijk goed aan en maakten de meeste aanspraak op deze nieuwe titel en wonnen dan ook. Werner Sweens won met Indigo en Lowland’s Revelation de tweespanrubriek voor Lambertus Huckriede met Noddyvyse Star Step en Eagle’s Daylight en Jan Brinkhuis pakte ,met Serendipity’s Private Ryan de winst in de limietklasse grote maat. Alle overige hackney rubrieken werden gewonnen door Anneke en Lambertus Huckriede. In de limietklasse kleine maat won Anneke met Renvyle Bobby’s Boy voor Lambertus met Eagle’s Daylight, Anneke won ook de ereklasse kleine maat met Sunbeam Look at Me. Hier werd Peter van Nispen tweede met Magic Hallmark. Lambertus won met Renvyle The Real Deal de ereklasse grote maat voor Dirk Beijerinck met Plain’s Beau en met Brookfield May Way won Anneke weer de damesklasse. Heel mooi tweede werd Ilse Sweens, die ook het schoonste geheel won, met de voor de dameskar debuterende Duval’s Prestige. Ook Anneke en Ilse mochten naar de Grote Prijs.

Jan Jordan won bij de tuigpaarden de belangrijkste wedstrijd van de dag en wel het kampioenschap randems. Dit fraaie schouwspel ving aan met zes deelnemers, waarvan er één vroegtijdig de baan verliet wegens hulp van derden. Derk Jan Mekkes mocht als eerste weer opstellen met zijn PrimeVal drietal Varanno, Atlanta en Bentley VDL, gevolgd door Jan Jordans met Barend, Ferro en Zavanno van Haarsma voorop en als derde Nico Calis met Emaire, Cognac en Bacardi. Deze drie reden nogmaals af voor de hoofdprijs en het waren de paarden van Jordans die beter en beter werden en het publiek aan hun kant kregen. De ervaren Zavanno liep heel goed voorwaarts en dat maakte het voor de twee daarachter ook gemakkelijker. Bij Mekkes ging het voorpaard juist iets minder voorwaarts en dus koos de jury voor Jan Jordans en dat was niet alleen terecht, het werd Jan ook van harte gegund. Calos zijn paarden liepen ook zeker niet verkeerd en werden derde. Gerard van der Meulen eindigde als vierde en Jan Bouwman sloot de rij. In de ereklasse nam Harry van Middelaar revanche en versloeg kampioen Leendert Veerman met Besterly Amadeus. Henk Hammers had de lage limietklasse gewonnen met Funita van Jaap van der Meulen met Lambertus Huckriede op plaats twee met Falco. In de hoge limiet was Eebert in handen van Robbie van Dijk de onbetwiste winnaar met een heel goede Dieni II daarachter met Henk Hammers. Diezelfde Dieni won in handen van Mieke ter Schure wel de wedstrijd voor Youg Riders. Manon Veerman zat Mieke dicht op de hielen met een dit seizoen steeds overtuigender presterende Besterly Eribo. Met Sunlight en Zavanno won Ulle Haarsma de ereklasse tweespannen voor Derk Jan Mekkes met Atlanta en Wizzkid’s Gonda. Zeven dames streden om de laatste twee plaatsen in de Grote Prijs en het waren Anneke Huckriede met Business, als winnaars, en Renate Veerman met Besterly Eribo, die zich konden opmaken voor strijd om de extra prijs van duizend euro.

Vier van de zes geplaatste dames kwamen terug voor de Grote Prijs: Anneke Huckriede met Brookfield May Way, Susan Bouwman met Egberdina’s Henk, Jolanda Schreuder met Filou FB en Renate Veerman met Eribo. De leken jury stemde en omdat Susan en Renate evenveel stemmen hadden reden die nog een keer tegen elkaar en moest er opnieuw gestemd worden. Nu was het wel duidelijk en het was Renate Veerman die met de super deftige Besterly Eribo de Grote Prijs van Drogeham op haar naam schreef en met € 1.000,- extra terug naar Wittelte ging.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.karinshobbyfotografie.nl