Nieuwe kampioen Eise 489 klasse apart in Rijs

Nieuws

Niks ten nadele van de andere vier kampioenen die zaterdag 6 augustus in Rijs werden gehuldigd, maar wat Jelmer Chardon met dekhengst Eise liet zien in het ereklasse kampioenschap Fries ras, was opzienbarend. Het leek wel of de zwarte hengst van de aarde opsteeg en walste met machtige ruime passen en een bijzonder sterk achterbeen regelrecht naar zijn eerste nationale titel. Met drie overwinningen in de limietklasse waren Jelmer en Eise gekwalificeerd voor het kampioenschap en lieten alle ereklasse cracks ver achter zich. Het was een prachtig kampioenschap voor een buitengewoon enthousiast publiek op het zeer goed georganiseerde concours van Rijs. Van de negen toppaarden mochten er vijf overrijden voor de titel met naast Jelmer en Eise ook Jolanda Schreuder met Chris fan Wylgster Pragt, Age Okkema met Thorben 466, Susan Bouwman met Egberdina’s Arwyn en Sybren Minkema met Wylster 463. Zeker geen kleine jongens die vooraf allemaal als kanshebbers werden gezien, maar vandaag niet tegen een ontketende Eise opkonden. Chris fan Wylgster Pragt ging ook met veel ruimte en zweefmoment door de baan en werd reservekampioen met vlak daarachter krachtpatser Thorben als derde. De veel frontmakende Egberdina’s Arwyn werd vierde en Wylster eindigde als vijfde.

Er moest nog een nationale titel verreden worden en wel die van de tandems Fries ras. Susan Bouwman kreeg pech en kon niet verder, maar de wedstrijd wel en zo gingen er vier langspannen in de herkansing met voorop Udo de Haan met Christiaan PJ en Hercules PJ, daarna titelverdediger Sybren Minkema met Douwe van R en Chris fan Wylgster Pragt, Feike Holtrop met Hessel fan ‘e Stjelpdyk en Egbert van de Zonschate en Jelmer Chardon met Stal Chardon’s Ferdinant en Eise 489. Alle vier tandems wilden goed voorwaarts en het ging uiteindelijk tussen De Haan en Minkema. De paarden van Udo de Haan liepen heel gemakkelijk hun wedstrijd en liepen lekker los in de strengen. De paarden van Sybren Minkema hadden meer beweging in huis en kwamen sterk opzetten, maar de titel ging naar Udo met PJ paarden. Jelmer Chardon klom naar de derde plaats en Feike Holtrop werd vierde.

De derde kampioenschap voor de tuigpaarden Fries ras was het regionaal dameskampioenschap waarin zeven dames de strijd met elkaar aanbonden. Vanaf het begin van de wedstrijd viel Hiltje Holtrop op met een sterk acterende Egberth van de Zonschate, die tevens een heel mooi front had. Ze werd dan ook als voorlopig eerste weer binnengeroepen met Susan Bouwman en ook een sterke Egberdina’s Henk van Jeen Mulder als tweede. Leslie Agricola kwam daarna met Feitse GL en dan nog Nadia den Hollander met Noeste Hoeve’s Walsdame van Pieter Okkema. Deze vier gingen de eindstrijd in en het was Egberth van de Zonschate die geen moment de indruk wekte dit nog uit handen te geven, hoewel Egberdina’s Henk wel dichtbij kwam. Egberth mocht na vaak tweede geweest te zijn nu van zijn eerste kampioenschap genieten. Feitse had niet die kracht in de benen als eerder dit seizoen en werd derde voor Walsdame.

Nanning Lemstra won met Auckje fan ‘e Alde Ryd de limietklasse regionaal en Margrietha Algra pakte met Jan fan ‘e Huchten de winst in de Young Riders competitie en alsof dit nog niet genoeg was won Margrietha later ook nog de nationale damesklasse met Jan voor de Friese sjees. Jelmer Chardon won ook de nieuwelingen competitie met Stal Chardons Jorbert en met Imbert fan Wylgster Pragt won Sybren Minkema de Provinsje Fryslân competitie rubriek. Jan Bouwman won met zijn kampioenspan Claes en Egberdina’s Arwyn de tweespanrubriek.

Voor de tuigpaarden stond het VTN kampioenschap voor vierspannen op het programma en ging tussen vijf aanspanningen. Ulle Haarsma won deze titel vanaf 2013 en was ook nu favoriet. Hij had Sunlight en Endré achterin en Zavanno en Elburg waren de voorpaarden. Dit liep heel goed als een echte eenheid. Leendert Veerman had zijn Besterly Eribo en – Amadeus voorop en Briljant van Joop van Wessel en Wizzkid’s Gonda van stal Mekkes achterin. Ze moesten even op gang komen maar daarna liep dit ook best met de voorpaarden als absolute blikvangers die zeer verheven en actievol waren. Bacardi, Cognac, Berenburg samen met Golden Danser van John Donck werden door Nico Calis rond gestuurd en waren ook zeker een rijk viertal. Deze drie reden nogmaals af maar er veranderde uiteindelijk niets in de plaatsing waardoor Haarsma voor de vierde keer oprij vierspan kampioen werd met Veerman als hele goede tweede en dan Calis. Gerard van de Meulen en Jan Jordans waren de andere deelnemers.

De competitiefinale werd ook in Rijs verreden en ging zoals verwacht naar Bommelsteyn’s Hubert van Jaap van der Meulen en gereden door Lambertus Huckriede. Hubert was ook in de deze finale wedstrijd de beste en klom er geweldig in. Hij won ongeslagen deze competitie. Tweede in de wedstrijd en ook in de competitie werd Van der Meulen’s tweede troef, de dit jaar goedgekeurde hengst Heliotroop VDM gereden door Henk Hammers. Voor Harry van Middelaar met Hianca van Toon van Doorn was tweemaal de derde plaats. Henk Hammers won even later wel de hoge limietklasse met Dienie II van Janus Plaisier. Dienie is in grote vorm en verwees tijdens het overrijden Delviro HBC met Harry van Middelaar naar de tweede plaats. Harry won met Gardenia HBC wel de lage limietklasse. Met deze twee merries in topvorm wordt het volgende week zaterdag nog spannend op de Nationale Tuigpaarden Dag! Brandy HBC won de ereklasse en Hanneke van Wessel won de damesklasse met Funita. Bij de tweespannen won Lambertus Huckriede de limietklasse met Falco en Finalist van Alberd van Dijk en Leendert Veerman won de ereklasse met Eribo en Amadeus.Voor de hackney rijdsters werd het Nederlands dameskampioenschap verreden. Het was een open strijd omdat er meerdere pony’s de afgelopen tijd een wedstrijd gewonnen hadden en dat maakte het wel spannend. Van de negen combinaties gingen er vijf de standshow in. Corine Hoogerwaard met Let me Dance van Stefan Gielen, titelverdedigster Demi van Nispen met Magic Eclips Flash Dance, Els d’Achard van Enschut met Heartland’s He’s Never To Late van de gebroeders Van Wanrooy, Ilse Sweens met Leyrun Headliner en Anneke Huckriede met Brookfield May Way. Alle vijf pony’s hebben een andere manier van bewegen en de ene loopt met meer oprichting dan de andere. Let Me Dance is altijd heel deftig en werd definitief vijfde. Vierde werd een spectaculaire Flash Dance en de andere drie moesten nog een keer aan de bak en reden gedrieën over. Never To Late kijkt er hoog over en gaat sterk over de benen. Dat doet ook Headliner en May Way komt mooi terug in het front en heeft veel knieactie. De heren juryleden moesten digitaal beslissen en zij kozen voor Anneke met Brookfield May Way. Maar een andere had ook gekund, omdat het heel dicht bij elkaar zat en uiteindelijk de prestaties in de standshow de doorslag hadden gegeven. May Way was daarin heel deftig geweest en had daar meer expressie getoond dan de andere twee.

Anneke won ook de ereklasse weer met Sunbeam Look at Me. Els d’Achard won met Here I Am de limietklasse kleine maat en Jan Brinkhuis de limietklasse grote maat met Serendipity’s Private Ryan. Lambertus Huckriede won bij afwezigheid van Sir Arie de ereklasse grote maat met Renvyle The Real Deal  en met Noddyvyse Special Edition en Sunbeam Look Me ook de tweespanrubriek.

Tekst: Geert Bouius

Foto: www.oypo.nl/geertbouius1962