Stal Minkema/Schreuder wint alle Friezenrubrieken in De Bilt

Nieuws

Het oranjeconcours was voor Sybren Minkema en partner Jolanda Schreuder wel heel erg ‘oranje’ dit jaar. Het duo pakte alle vijf deze rozetten van de Friezenrubrieken en gingen daarmee wel heel erg sterk van start in het nieuwe buitenseizoen. In de limietklasse begon het met Imbert fan Wylgster Pragt. Deze Norbert-zoon werd vorig jaar tweede in de nieuwelingencompetitie voor de sjees. Nu in De Bilt domineerde hij vrij sterk de limietklasse. In zowel houding als beweging was hij een klasse apart en een fraaie winnaar. De jury had meer moeite met de plaatsen twee en drie. Norbert-dochter Jetske van Diphoorn in handen van Maaike de Jong was mooi expressief en was ten opzichte van de als derde geplaatste Douwe van R. (v. Maurits) met Jolanda Schreuder net even meer verheven. In de ereklasse was de arbiter nodig om het eindoordeel te vellen. Deze koos voor Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse) met Jolanda Schreuder aan de leidsels. Susan Bouwman schoof direct aan met Egberdina’s Arwyn (v. Doaitsen). Beide paarden ontliepen elkaar weinig. Ook hier kwam Sybren Minkema weer hoog. Nu met Wylster 463 (v. Rindert). Het was jammer dat de hengst de tong over het bit had, anders had zijn voorlopige eerste plaats wellicht ook een definitieve kunnen worden. Nu werd hij derde. Een bijzonder gegeven bij de enkelspan rubrieken Fries ras in De Bilt, was het feit dat in alle rubrieken de jury eerst een tussengroep heeft laten overrijden. In de damesklasse gebeurde dat ook. Alhier was het Gerbrich Elgersma die met Claes (v. Doaitsen) nog naar de kopgroep doorstroomde maar aldaar waren het opnieuw Jolanda Schreuder en Susan Bouwman die evenals de ereklasse, ook nu de rubriek domineerden. Susan reed echter nu wel met Minne van de Egberdina Hoeve (v. Beart) terwijl Jolanda opnieuw achter Chris fan Wylgster Pragt zat. Ook nu waren de verschillen erg klein en was het Chris die net even vaster en sterker in achterbeengebruik was. Zeer tevreden was Jelle van der Kooi nadat dochter Luciel Ellens Vincent (v. Jasper) naar een keurige derde plaats reed.

Sybren Minkema pakte bij de tweespannen de zege met Douwe van R. en Filou S.B. (v. Tjalf) omdat ze in beweging net even ruimer en sterker waren. In hoofdhouding waren de als tweede geplaatsten Egberdina’s Arwyn en Claes wellicht net even beter. Pieter Okkema reed wel mee over maar kon tegen deze eerste twee nog niet op. Hoewel de weergoden zich ondanks de slechte voorspellingen keurig gedroegen deze Koningsdag, hadden ze tijdens de rubriek tandems Fries ras even een time-out. De regen kwam even met bakken uit de lucht. Erg jammer en heel sneu voor de rijders, die het toch al niet al te warm hadden. Toch verliep de rubriek bijzonder goed zo aan de start van het seizoen. Veelal nieuwe combinaties die de baan mogen betreden, maar een ieder kon de wedstrijd keurig uitrijden. Het meest imponerend waren Chris van Wylgster Pragt en Imbert fan Wylgster Pragt met Sybren Minkema. De paarden liepen mooi voorwaarts, gelijk en sterk over de benen. Frits de Jong, groot liefhebber van de meerspannen, was goed op dreef met Jannes (v. Norbert) en nieuweling Marcus (v. Mewes). Deze laatste moet nog wel het nodige leren en mag nog wat meer voorwaarts, maar het is Frits goed toevertrouwd om dan toch het geheel aan de praat te houden. Ze pakten een tweede plaats nog voor Jan Bouwman met de ervaren Arwyn en Minne.

Bij de enkelspanrubrieken tuigpaarden domineerde Harry van Middelaar. Hij won er drie. Allereerst in de lage limiet. Aldaar waren veel deelnemers en werd de groep in tweeën gedeeld. Gardenia (v. Victory) toonde zich het meest chique en mooi recht en pakte de winst in de tweede groep terwijl Mark de Groot met Zuidwester (v. Stuurboord) bijzonder goed partij gaf. De fraaie hals van Zuidwester viel extra op. In de eerste groep van de lage limiet was de regelmaat van Gentle B. (v. Cizandro) het meest aansprekend waardoor Henk van Voorst deze ereronde mocht aanvoeren. Harry van Middelaar zette zijn zegetocht voort in de hoge limiet toen hij daar met de enorm enthousiaste Delviro HBC (v. Vulcano) de wedstrijd sterk begon en uiteindelijk nog winnend afsloot. Het werd de combinatie zeker niet makkelijk gemaakt want opnieuw was het Mark de Groot die sterk meekwam. Nu met de mooi krachtig gaande Wendelrose (v. Manno). In de ereklasse pakte de looplustige Brandy (v. Uromast) de winst terwijl de arbiter Business (v. Vlasco) met Lambertus Huckriede boven Stuurboord Landzicht (v. Jonker) met Mark de Groot verkoos op een tweede plaats. In de damesklasse had Business duidelijk andere dingen aan zijn hoofd. Hij wilde niet aanpakken en bleef buiten de overrijders. Ditisem (v. Roy M.) met Fera Lueks daarentegen viel juist extra op. Niet alleen vanwege zijn blije en constante verrichting maar ook nog eens qua gehele uitstraling. Naast de rubriekszege was ook de prijs voor het schoonste geheel terecht voor deze combinatie. Ule Haarsma domineerde dubbelop in de tweespanrubrieken. Met limietspan Elburg en Sunlight had hij een mooi rijk span en waren ze het meest constant terwijl Celebration en Zavanno samen als ereklassespan in houding en beweging duidelijk de betere waren. De tandemrubriek liet hij aan zich voorbij laten gaan omdat hij niet rijdt met het reglementair voorgeschreven Achenbach systeem.

In de lage limietklasse van de hackney’s begon het allemaal nog wat onrustig. De meeste pony’s hadden nog wat moeite met het vinden van de balans. Heartland Wonderfull (v. Heartland Equality) met Els d’Achard van Enschut had het snelst deze balans weer te pakken en zette de wedstrijd heel mooi constant door en zag dit beloond worden met de koppositie. Anneke Huckriede mocht volgen met Renvyle Bobbys Boy (v. Baldwin’s the Bobby Pony). Terwijl ook Stefke H. (v. Sunbeam Vindicator) met Gijs Rozendaal zich goed liet zien en derde werd. Brookfield May Way (v. Aghaderg Brookfield) pakte in handen van Anneke Huckriede zeer verdienstelijk de zege in de tussen limietklasse. De fraaie houding, het sterk en krachtig over de benen gaande en de passen goed afmakend, zorgde voor deze winst. Ook hier weer een sterk acterende Els d’ Achard die nu tweede werd met Heartland Lisa (v. Heartland Equality). In de hoge limietklasse ontstond een fraaie kopgroep met de ervaren Els d’ Achard en Anneke Huckriede enerzijds en de jongelingen Kevin Huckriede en Davy Jordans anderzijds. Het waren de ‘oudgedienden’ die nog wonnen met Heartland He’s Never to Late (v. The Postmaster) in handen van Els d’ Achard als winnaar en Eagle’s Performer (v. Heartland Prophet) als tweede. Peter van Nispen was met Magic Eclipse Flash Dance (v. Southside’s Equalizer) duidelijk een maatje te groot voor zijn concurrent Plain’s Inkspot en Plain’s Beau. Zeer expressief en krachtig toonde Flash Dance zich en won daarmee de openklasse grote maat. In de ereklasse kleine maat werd gestreden om de vervanger van de Biltse Dagprijs. Deze prijs, beschikbaar gesteld door Stichting Oranjebestuur De Bilt werd gewonnen door de meest constant gaande Sunbeam Look at Me (v. Sunbeam Star Step) met Anneke Huckriede. Magic Salina (v. Bjorclenn van de Mast) toonde zich heel sterk in de achterhand maar was er net iets te vaak uit waardoor ze een tweede plaats verdienden. De damesklasse kende een uitstekende en sterke kopgroep waarbij de onderlinge verrichtingen dicht bij elkaar lagen. Opnieuw Els d’ Achard en Anneke Huckriede boven in met deze keer winst voor Here I am (v. Bust your Buttons) als sterkste, voor Sunbeam Look at me. De kleine tweespanrubriek won Lambertus Huckriede met Eagle’s Daylight en Eagle’s Pocket Rocket, juist voor zoon Roy en vader Jan Jordans.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Johnny van Ingen