Dokkumer Klavertje drie kampioenschap voor Minkema

Nieuws

De moeilijke discipline klavertje drie wordt de laatste jaren niet zo heel vaak meer uitgeschreven op concoursen. Daardoor maken zowel rijders als paarden nog wat weinig kilometers en is het altijd afwachten of de paarden voldoende voorwaarts zullen gaan. Afgelopen zaterdag op CH Dokkum werd het kampioenschap voor de Friezen gehouden en waren Frits de Jong, Feike Holtrop, Augustinus Hoekstra, Jan Bouwman en Sybren Minkema de deelnemende rijders. Alle vijf combinaties vertrokken goed en konden elk goed de ruimte benutten die het terrein hen gaf. Feike Holtrop als titelverdediger ging heel goed van start en had in Egberth van de Zonschate (v. Jasper) een voorpaard wat snapt wat de bedoeling is. Deze keer liep hij soms wel iets scheef, bemerkte de jury. Ook voorpaard Chris fan Wylgster Pragt bij Sybren Minkema ging lekker voorwaarts en had in Mario fan Bokkum en Sven B. een mooi achterspan. Beide combinaties werden uitgenodigd voor de overkamping waarin beiden toch niet helemaal foutloos de strijd aangingen, maar kwalitatief niet zo heel veel van elkaar verschilden. De compactheid die Chris, Mario en Sven lieten zien bleek doorslaggevend in deze titelstrijd en zo wist Sybren zijn vijfde kampioenstitel in deze discipline binnen te halen.

Zowel Sybren Minkema alsook Feike Holtrop kwamen elkaar nogmaals tegen bij de tweespannen. Ook hier waren ze weer zeer aan elkaar gewaagd, maar mengde ook Udo de Haan zich nog in de strijd. Toch kon het span van Udo niet op tegen de expressie en ruimte van de andere twee waarin het uiteindelijk Feike Holtrop was die iets meer eenheid liet zien met Jasper fan ‘e Stjelpdyk (v. Norbert) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries). Holtrop kende met Jasper fan ‘e Stjelpdyk ook een goede start in de Provincie Fryslan Prijs, verreden in de limietklasse. Deze eerste competitiewedstrijd wist hij dankzij de ruime bewegingen om te zetten in een tweede plaats. Voor een eerste plekje zou de jury hem in de achterhand nog wat krachtiger willen zien. Xander (v. Haitse) met Jelle van der Kooi wist in deze limietklasse het meest te overtuigen. “In silhouet zou je hem nog wel ietsje fraaier willen zien, maar in beweging en front was hij absoluut de beste”, aldus de jury over Xander.

De jongere paarden in de KFPS Nieuwelingencompetitie hadden in Nane 491 (v. Wimer) met Sybren Minkema een sterk en tot op heden nog onverslaanbaar koppaard. Nane 491 toont van al deze nieuwelingen nog de meeste balans en constantheid. Ook in ruimte is hij heel sterk, maar Markus 491 (v. Maurits) komt in handen van Hendrik Eppinga af en toe wel dichtbij. Wie ook dichtbij komen zijn Filou S.B. (v. Tjalf) en Chris fan Wylgster Pragt (v. Tjalf). Ze komen dichtbij de prestaties die Eise 489 (v. Maurits) steeds laat zien. Jelmer Chardon nam de hengst voor de eerste keer dit seizoen mee. Wellicht moeten er nog wat wedstrijdmeters gemaakt worden, maar hij had de overwinning beslist niet op voorhand in de pocket. Zijn front en zijn rijzende houding, waarbij hij ook nog eens goed gaat zitten waren voor de juryleden doorslaggevend voor de winst. Filou S.B. (v. Tjalf) wist in handen van Jolanda Schreuder nog vrij gemakkelijk de concurrentie achter zich te houden in de damesklasse terwijl Hunk (v. Tjalf) dat in handen van Demi van Nispen ook deed bij de Young Riders. In de competitie tuigen onder het zadel blijkt een drietal paarden steeds hoog te scoren, te weten: Xander met Jacob van der Heide, GPD Teade met Jelmer Ketelaar en Feitse G.L. met Leslie Agricola. De uiteindelijke uitslag van Dokkum was ook in deze volgorde waarbij Xander vooral opvalt door zijn sterke front en goede achterbeengebruik.

Tekst: Johanna Faber

Foto: Kampioen Minkema (Karin Sevink)