Jan fan ‘e Huchten pakt kampioenschap ereklasse

Nieuws

Op Sumarreheide bij Garijp werd het regio Noord kampioenschap ereklasse verreden met nieuwe kampioen Gaatze Bosma met Jan fan ‘e Huchten (v. Leffert) als hoofdrolspeler. Rijder en paard vormen nog maar pas een combinatie maar lijken de klik met elkaar gevonden te hebben. Jan fan ‘e Huchten, in eigendom van Rindert Algra uit Drachtstercompagnie, is beslist geen onbekende op de concoursvelden. Margrietha Algra, de vriendin van Gaatze en de kleindochter van Rindert Algra reed hem al vaker bij de regionale rijders. Age en Marieke Okkema hebben de hengst ook een poos mee gehad naar de concoursen. Het paard viel vaak al heel sterk op in zijn voorbeengebruik en fraaie houding. Wat hem echter regelmatig tegenstond was zijn balans, die was hij vaak wat kwijt. Tijdens het kampioenschap was daar vrijwel geen sprake van en bleef Jan mooi krachtig doorgaan. De strijd was echter beslist geen uitgemaakte zaak want Sybren Minkema had met Filou SB (v. Tjalf) onbetwist ook een goede titelkandidaat in handen. “Hij klom echt in de wedstrijd en werd tijdens het overrijden nog wat beter maar hij kon het niveau van de kampioen niet halen”, aldus een jurylid. Wie het niveau ook niet kon halen was Feitse GL (v. Aan) met Leslie Agricola. De combinatie die vanuit de limietklasse, na drie keer winst, een uitnodiging ontving voor dit kampioenschap wist wel wat winnen was in Garijp. Vorig jaar werden ze daar namelijk kampioen in de damesklasse. Nu was het echter een andere wedstrijd. Toch was het niveau van Feitse GL wel goed. “Hij heeft een hele andere bewegingsvorm dan de bovenste twee. Hij was ook iets korter in beweging” becommentarieerde de jury, welke de combinatie op de derde plaats zette. Hiltsje Holtrop mocht met Egberth van de Zonschate ook mee overrijden en eindigde uiteindelijk als vierde.

De andere regionale rubriek was die in de KONAG/HORSESCAN Young Riders competitie. Hierin uiteindelijk een achttal combinaties welke zich over het algemeen keurig presenteerden. Het tempo was nu goed en dat is de basis van de toekomst aldus Jan Bakker die mee mocht beslissen welke rijder de stijlprijs mocht ontvangen. Deze ging uiteindelijk naar Maaike de Jong met Jetske van Diphoorn (v. Norbert). De rubriekszege ging echter onbedreigd naar Nadia den Hollander met Noeste Hoeve Walsdame (v. Jasper) van Pieter Okkema uit Witmarsum. Tweede werd de nieuwe combinatie Hilda de Vries met Egberdina’s Lodewijk (v. Maurus). Een en ander moest hier nog iets stabieler maar verder een hele keurige presentatie.

Jelmer Chardon had een goede dag en wist zowel de KFPS-nieuwelingencompetitie alswel de groot bezette limietklasse, in de strijd om de Provincje Fryslân Priis te winnen met tweemaal een Maurits-nazaat. Stal Chardon’s Jorbert liep heel mooi opwaarts, was zowel voor als achter heel sterk en bleef concurrent Hercules PJ (v. Tjalf) met Udo de Haan prima voor in de nieuwelingencompetitie. In de limietklasse herhaalde de geschiedenis zich deels, maar waren Jelmer Chardon en collega hengstenhouder Age Okkema nauw aan elkaar gewaagd. Jelmer reed Eise 489 en Age had Tsjalle 454 (v. Mintse) voor de sjees. De twee lijken de dienst uit te gaan maken in deze competitie en zetten werkelijk de strijd op de kaart. De fijnheid,  de elegantie en de mooi opwaartse houding van Eise 489 bezorgden hem de winst. Na Age Okkema met Tsjalle mocht Sybren Minkema met Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) de derde plaats innemen. Partner Jolanda Schreuder wist op een fraaie en zeer aantrekkelijke wijze de ereklasse te winnen met Chris fan Wylgster Pragt (v. Jisse), voor Udo de Haan met de sterk van achteren uit bewegende Christiaan PJ (v. Andries). Ook in de damesklasse voerde Jolanda de ereronde aan. Nu dankzij het zeer fraaie optreden van Filou SB die heel constant was.

Wellicht een unicum was de tandemrubriek. Er reden maar liefst elf combinaties mee en alles liep helemaal perfect. Uit voorzorg waren wel alle obstakels uit de baan gehaald, maar die moesten er voor het showonderdeel van de Fryske Quadrille toch al uit. Elf combinaties en allemaal kwamen ze keurig door de baan, een groter compliment kunnen de rijders naar zichzelf en hun paarden niet maken. Sybren Minkema bestuurde het winnende de tandem wat echt bijna foutloos de koers uitreed met Chris fan Wylgster Pragt en Douwe van R. Udo de Haan en Feike Holtrop sloten op plaats twee en drie mooi aan. De afsluitende tweespan rubriek was weer een moeilijke. Er waren een aantal keurig gelijkgaande en aansprekende spannen bij. De imposante fronten van Ulbe van de Noeste Hoeve (v. Beart) en Noeste Hoeve Hylke (v. Jisse) spraken bij de jury het meest aan en derhalve wonnen zij de wedstrijd, voor de gelukkige Feike Holtrop die met Andries H (v. Goffert) en Hessel fan ‘e Stjelpdyk (v. Andries) knap meedeed.

Tekst: Johanna Faber

Foto’s: www.karinshobbyfotografie.nl